Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Táncoló ruhakölteményeket készít Eleonóra

Makó - Csillogó kristályokból, hullámos fodrokból, izgalmas szabásvonalakból állnak össze a makói Írisz Táncklub Makó Sportegyesület tagjainak ruhái. Nem is akárhogyan, mindegyik darab személyre szabottan egyedi. A fellépők öltözékét maga az egyesület szakmai vezetője, Sütő Eleonóra varrja.
„Mindig azt várom, hogy minél előbb kész legyen, hogy végre díszíthessem. Számomra az a munkafolyamat legélvezetesebb része. Némelyik ruha csillogó kristályköveket kap, mások a fodrok vagy a varrás miatt lesznek varázslatosak." - foglalta össze különleges hobbijának legizgalmasabb részét Sütő Eleonóra a makói Írisz TSE szakmai vezetője.

18 évesen varrta meg az első pántos felsőjét, saját magának. Később, amikor táncolni kezdett anyukájával együtt készítette el az első fellépő ruháját. Az abból kimaradt anyagból varrta meg egy babára annak pontos mását, ezt a mai napig őrzi. Legutóbb a makói Civil Összefogás Napjára is elvitte, ahol bemutatkozott az egyesület. Nem ez a csapat kabalafigurája, az egy maci. Mégis Eleonórát- érthető módon- szoros kapocs fűzik ehhez a babához.
Amikor a csoporttársai meglátták gyönyörű ruháját, nem volt kérdés, kire bíznák a legszívesebben a saját fellépő öltözékük elkészítését. Eleonóra egyre gyakorlottabban varrt, nem csak a lány, hanem a fiú táncosoknak is.

Táncoló ruhakölteményeket készít Eleonóra - GALÉRIA

„Mindkét nagymamám varrónő volt. Elképzelhető, hogy a génjeimben van. Sajnos nem volt rá lehetőségem, hogy tanuljak tőlük. De arra tisztán emlékszem, amikor a nagyi gombot húzott be (a régi elegáns ruhák gombjait saját anyagukkal vonták be). Élénken él az emlékeimben, milyen technikával kellett ezt csinálni. Később ezt az emléket használtam is. Azután magam tanultam meg a fortélyokat. Az ember abból tanul, amit elront."- mesélte.

Ez a szenvedélye később sem hagyott alább. Varrt nagy pocakkal is, amikor első kisgyermekét várta. Varrt éjjel és nappal, amikor csak szabadideje engedte. Kevesen tudják, hogy az Írisz Táncklub Makó Sportegyesület tagjainak ruhái is az ő keze munkáját dicsérik.

„Azért is nagyszerű, hogy én készíthetem ezeket a ruhákat, mert amellett, hogy a saját bőrömön tapasztaltam ki az évek során a különböző technikákat, amelyekkel készülnek, ismerem a táncosaimat. Tudom, hogy milyen a testalkatuk, hogy milyen koreográfiára, hogyan kell mozogniuk. Ismerem az egyéniségüket, a stílusukat. Tudom, miben érzik kényelmesen magukat tánc közben."- mesélte Eleonóra.

Mindemellett az anyagkiválasztás és az ár is egy fontos szempont. Eleonóra igyekszik olyan darabokat összeállítani, amelyek a szülők pénztárcáját sem terhelik túlságosan. A speciális ruhaanyagokat a fővárosból rendeli, szakboltból. De minden apró kis részletet maga alakít ki a ruhákon. Alkotásait bármelyik rendezvényen megcsodálhatjuk, ahol az Írisz TSE tagjai szerepelnek. Ezekből a nyáron is akad majd elég. Érdemes tehát nem csak a fellépők tánctudására, hanem a varázsaltos ruhakölteményekre is odafigyelni majd.

Olvasóink írták

  • 1. 80sFan 2013. június 05. 12:57
    „Gratulálok, Nóri gyönyörű és tüneményes hölgy! Ilyen értékes emberek kellenek a társadalmunkba, örülök, hogy ismerhetem már gyerekkorunk óta, bár már régóta csak a hírekben találkozom vele, amikor táncról van tudósítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymaszezon - kérdőjelekkel

Bár egyelőre sok a kérdőjel, megvan az esélye annak, hogy idén jó évük lesz a hagymásoknak. Tovább olvasom