Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Tanévkezdő ösztöndíj roma iskolásoknak

Apátfalva - Ösztöndíjjal támogatja 10 cigány származású diák iskolakezdését az apátfalvi kisebbségi önkormányzat. A romák közösségi háza és rendezvényei nem csak a cigányok javát szolgálják: tanodájukat többségi diákok is szívesen látogatják, focicsapatukban pedig már ők vannak többen.
Az apátfalvi Marjai Henrietta jó iskolai eredményekkel büszkélkedhet. Kedvenc tantárgya a magyar, szeret rajzolni, olvasni – a nyári szünetben legszívesebben meséket olvasott. Hogy mi szeretne lenni, még nem tudja, de azt igen, hogy továbbra is szorgalmasan akar tanulni.

Szeptemberben kezdi az ötödik osztályt. Szülei egyszerű napszámosok, akiknek ezúttal nem lesz gond az iskolakezdés: a kislány 10 ezer forintos egyszeri támogatást jelentő ösztöndíjat nyert a helyi roma kisebbségi önkormányzat lapunkban is meghirdetett pályázatán. A cigány közösséghez tartozó helyi diákoknak írták ki a pályázatot, akik példamutatóan tanulnak, jó közösségi emberek, és nem volt igazolatlan hiányzásuk az elmúlt tanévben. Összesen 15-en jelentkeztek a felhívásra. Közülük 5-öt utasított el a testület – vagy azért, mert a pályázó ugyan az apátfalvi iskolába jár, de nem ottani lakos, vagy azért, mert nem magyar állampolgár.

Marjai Henrietta kedvenc tantárgya a magyar – és rajzolni is szeret. A szerző felvétele
Marjai Henrietta kedvenc tantárgya a magyar – és rajzolni is szeret. A szerző felvétele


Az apátfalvi általános iskolába 68 gyerek jár, és Károlyi Sándor, a helyi cigány önkormányzat elnökének becslése szerint nagyjából 30 százalékuk sorolható a roma etnikumhoz. Azt mondja, a kisebbségi testület egyik legfontosabb feladata, hogy az ő tanulásukat segítse, így az ösztöndíjpályázatot sem idén írták ki először. De nem csak ezzel támogatják a roma gyerekek iskolai előmenetelét. Közösségi házukban például szeptemberben indul a délutáni tanoda, ahol helyi pedagógusok segítenek kinek-kinek a felzárkóztatásban vagy a tehetséggondozásban. Persze nemcsak tanulni, hanem játszani és sportolni is lehet itt: van egyebek mellett számítógép és pingpongasztal is, a kisebbségi önkormányzat időről időre tanulmányi kirándulásokat szervez,
a szülőknek meg közösségi programokat. Hogy miből? A testület 1,4 millió forintos éves feladatalapú központi támogatást kap, ami – mondja az elnök büszkén – nemcsak a megyében, de az országban is egyedülálló. Futotta ebből a ház felújítására, de cigány kulturális fesztivál szervezésére is a falunapi programsorozat keretében.

S mindez nem kizárólag a cigány közösség javát szolgálja. Az ösztöndíjpályázatot ugyan kifejezetten roma gyerekeknek írták ki, de a tanodába például nem csak ők járnak. Károlyi Sándor azt is örömmel nyugtázta, hogy a Máriaradnára szervezett zarándokútra nagyjából ugyanannyi magyar jelentkezett, mint cigány, focicsapatukban pedig már többségben is vannak azok, akik nem tartoznak a roma közösséghez.

Olvasóink írták

 • 9. kgb696 2012. augusztus 29. 07:59
  „Pedig ha hiszitek ha nem nem Kolompárék nyúljak le a rájuk szánt támogatás, hanem Magyarék! Valamit kell tenni, sőt kötelezni őket, de ezt csak egy normális agyú társadalom tudja megérteni, nem egy olyan amelyik nem sokkal jobb mint Kolompírék.:)”
 • 8. Iceflower 2012. augusztus 25. 18:52
  „Cillit-bang! Teljesen egyetértek Veled!”
 • 7. Cillit_bang 2012. augusztus 25. 17:53
  „Én nem beszéltem kiírtásról! Ez neked jutott az eszedbe!
  Csak elgondolkodom azon, hogy amióta az eszemet tudom kb.48 éve, minden kormány milliárdokat költ felzárkoztatásra!!! Látjuk az eredményét! Dunába vizet eresztünk!! Sokkal "értelmesebbre is lehetne költeni, lenne helye, meg is látszana! Kolompárék ilyen pénzeken dorbézoltak a Balatonon, ebből a pénzből sikkasztottak el több10 millió forintot! Elöbb bizonyítsanak! Én is előbb dolgozok és utána kapom a fizetésemet!!! ELŐRE SEMMIT!”
 • 6. 3évesférfi 2012. augusztus 25. 17:19
  „5. WSS: Ennyi?”
 • 5. WSS 2012. augusztus 25. 15:37
  „Na igen. Ezek egy 3 éves gondolatai. Akkor mi lesz később ha felnő?”
 • 4. 3évesférfi 2012. augusztus 25. 14:35
  „1, 2, 3: Szerinted mégis, mit kellene velük csinálni? Ahhoz, hogy hozzá tudjanak tenni a társadalomhoz, tanulásra, tudásra van szükség, ezt próbálják meg megadni nekik. Te mit csinálnál? Gondolom, kiirtanád őket egytől-egyig inkább, mint a karlengető példáképeid.”
 • 3. WSS 2012. augusztus 25. 10:39
  „Hurrá! Egész jól alakulnak az etnikai arányok. Csak sajnos nem pozitív irányba!”
 • 2. Cillit_bang 2012. augusztus 25. 10:11
  „Az országban sok főút mellett található ösztöndíjas! Az ösztönük megvan, valakik meg még díjazzák is ! :)”
 • 1. Istus 2012. augusztus 25. 08:10
  „Remélem iskolára költik nem pedig kocsmára meg cigire mintahogy sokan teszik”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd 6 kilót fogyott 12 óra alatt

3.8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42 km futás - ezt kell teljesítenie egy huzamban annak, aki Iron Man akar lenni. A makói, 37 éves Ábrahám Pálnak sikerült. Tovább olvasom