Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Tanévnyitó reményekkel és várakozásokkal

Makó - Makón az összevont önkormányzati általános iskola központi tanévnyitóján ezerhatszáz nebulót köszöntöttek. A városi intézmény felújítás előtt áll, ötszázmilliót nyert a Kálvin téri épületre.
Sikeres volt az erők egyesítése, a három önkormányzati iskola összevonása Makón – összegezte az új tanév megnyitóján az előző tapasztalatait ezerhatszáz nebuló előtt, a Hagymaház szabadtéri színpadán a város polgármestere, Buzás Péter. Elmondta: az egyesítésről nem megtakarítást reméltek, és az önkormányzat ígéretéhez hűen nem is vont ki pénzt a város oktatási rendszeréből – épp ellenkezőleg. Az iskola talán leginkább felújítást igénylő központi új épülete egyébként hamarosan ötszázmillió forintos pályázati támogatásból, valamint kétszázmilliós helyi forrásból megújul – ezt nemcsak a város, de az intézmény első embere, Almási Pál is nagyon fontosnak nevezte.

Miben lesz más az új tanév, mint a korábbiak? Például abban, hogy mostantól kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minden gyerek mozogjon mindennap testnevelésórán, vagy délután, szakkör keretében. Ehhez a város huszonegymilliós pluszpénzt biztosít. A Makói Általános Iskola ünnepségén idén ezerhatszáz nebuló vett részt, köztük pontosan kétszáz elsős, akik nyolcadikos társaiktól iskolai jelvényt kaptak ajándékba – az önkormányzat pedig ebben az évben is helytörténeti kötettel kedveskedett a nagyobbaknak.

Mozgalmas napjuk volt tegnap az elsősöknek. A szerző felvétele
Mozgalmas napjuk volt tegnap az elsősöknek. A szerző felvétele

Szerényebb, de nem kevésbé ünnepélyes volt a tanév indítása tegnap Maroslelén, ahol még az iskolai megnyitó előtt konferenciával köszöntötték a helyi oktatás 175 éves jubileumát – ilyen tekintélyes évfordulót a térségben kevés helyen ünnepelhetnek. A művelődési házban megtartott eseményen többek között Kiss-Rigó László megyés püspök elevenítette fel a dicső múltat, a jelen kihívásairól és lehetőségeiről pedig Kozma László, a szaktárca főtanácsosa beszélt. Itt kitüntetéseket is átadtak, többek között az iskolában huzamosabb ideje tanító pedagógusoknak.

Makón már másodszor tartottak ilyen nagy tanévnyitót. Fotó: Frank Yvette
Makón már másodszor tartottak ilyen nagy tanévnyitót. Fotó: Frank Yvette

– Maroslelén nemcsak múltja, hanem jövője is van az iskolának, hiszen a gyerekszám szerényen bár, de évről évre gyarapszik – mondta Martonosi György, a falu polgármestere lapunknak. Az idei tanévet 176 nebuló kezdi meg, köztük 26 elsős, és ami külön öröm: csak elvétve fordul elő, hogy a faluból valaki Makóra vagy Hódmezővásárhelyre viszi iskolába a gyerekét. Fejlesztési elképzelése természetesen a lelei önkormányzatnak is van saját intézményével kapcsolatban. Itt 222 milliós beruházással szeretnék az épületegyüttest felújítani, pályázatuk azonban – szemben a térség más falvaival – idén nem nyert. Martonosi György azt mondta, ettől függetlenül nem csalódott, hiszen a falu anyagát szakmailag támogatandónak minősítette a minisztérium – bíznak benne, hogy jövőre a pénzt is megítélik rá. 

Olvasóink írták

 • 18. Kiss 2008. október 09. 17:20
  „Igen tényleg jó volna ha észrevennék hogy a Bartók Ifjúsági 1000x jobb !!! de hát a magánzene a legjobb (valakik szemében)”
 • 17. egy zenész 2008. szeptember 07. 21:56
  „Diák21
  ebben teljesen igazad van!!
  A városban a Magán zenesuli zenekarát tartják az istennek,pedig fogadok a szimfónikus,meg a bartók ifjúsági 100x jobban zenél!!!
  Most is voltam a jubileumon,és valami eszméletlen volt a zenekar!!!meg a karib tenger zenéje...olvadoztam
  de hát igazad van
  ha nincs ló...”
 • 16. Reni:) 2008. szeptember 06. 10:20
  „az én öcsiiim van rajta:):D”
 • 15. Diák21 2008. szeptember 04. 12:09
  „Kedves egy zenész!
  Az a baj ebben a városban hogy a Deák Sándor féle zenekart/zenekarokat nagyívben le sza.ják.
  Nem veszik őket számba, csak mikor bajban van a város mert nincs aki zenéljen egy ünnepségen, akkor kell nekik :SSS
  Ha ló nincs.....”
 • 14. egy zenész 2008. szeptember 03. 14:57
  „És a zenekarra nem is mondtok semmit?
  szerintem eszméletlen jók voltak,és a jubileumon is felépnek!!!!
  Ők is megérdemelnek pár kedves szót!!!”
 • 13. evnyito 2008. szeptember 03. 13:58
  „Tetszet az évnyitó láttam a városi tv-n! Csak egy gondolat nem a mindennapi tsetnevelés! Ezt most nem lehet csinálni, mert nincs hova berakni az órarendbe! Ugyanis Kötelező óraszám van minden tantárgyból és ebből elvenni nem lehet több órát meg ne rakjanak be mert ígyis sokkvan! Bár én már nem a Makói Áltanálos Iskolába járok (De régen odajártam), De a Galambba egy hétem 34! óránkvan! Ezt akárják a Áltanálos Iskolába járó gyerekkel is!”
 • 12. 1 szülő 2008. szeptember 02. 22:03
  „Marika néni!
  Miért baj az ha professzorok lettek? Sikerélményük lett és odafigyeltek rájuk. Talán a másik iskolában nem fértek bele a skatujába, azért kellett sulit változtatniuk. Az "állami" intézményekben ha egy gyerek eltér az átlagtól, akkor az már nem is oda való! Sajnos az én gyerekem is így járt, mert átlagon felüli IQ-val rendelkezik. Az egyháziban szeretik és minden nap sikerélményekkel jön haza! Nekem ez a legfontosabb, nem pedig az, hogy a többi "marika néni" mit mond!!!!!!!!!”
 • 11. Diák21 2008. szeptember 02. 21:02
  „Ez az egész tanévnyitó egy vicc volt :SS
  Már ment a kampányolás, a gyerekek egyik fele még nem érett meg annyira, hogy értsék miről van szó, a másik fele meg nem hallotta!
  A politikai gondolatokat, nem ilyen helyen kellene firtatni :SS”
 • 10. tudatlan 2008. szeptember 02. 17:45
  „marika néni!Melyik egyháziról írsz,ha szabad érdeklődnöm?Az én gyerekem oda jár,de nem hiszem,hogy úgy van az oktatás,ahogy te mondod!”
 • 9. zolcsi44 2008. szeptember 02. 17:24
  „Azért kedves Marika néni, mert --vakok között félszemü a császár...”
 • 8. marika néni 2008. szeptember 02. 17:06
  „Több -személyes- ismerősöm került át "normális" iskolából az egyháziba. Kimondottan átlag alatti képességű gyermekek. És láss csodát: ott professzorok lettek! :)”
 • 7. 1 szülő 2008. szeptember 02. 16:53
  „Marika néni van valami észérve is vagy csak úgy írogat?”
 • 6. Marika néni 2008. szeptember 02. 15:44
  „Az sem normális, aki az egyháziba íratja a gyerekét!
  vagy tisztába van a gyereke képességeivel, és tudja, hogy csak ott érhet el valamit.”
 • 5. Mellesleg 2008. szeptember 02. 12:37
  „Bezzeg a Belvárosi iskolából ha elküldenek valakit, az is egxből újságcikk lesz.............”
 • 4. Mellesleg 2008. szeptember 02. 12:35
  „András99
  Nincs üldözési mániám, csak éppen Maroslele meg lett említve, akkor az Egyházi meg miért nem? Egyébként az Egyháziban legalábba foglalkoznak az általad említett "alja" gyerekekkel, felvállalják őket, és megkockáztatom, hogy egy részét jó útra terelik!”
 • 3. OPPÁ... 2008. szeptember 02. 12:20
  „András99

  Azt azért a teljesség kedvéért el ne felejtsd megemlíteni (ha már ennyire tájékozott vagy), hogy a Deák se egyszerű ezen a téren...A majd mindennapos rendőri jelenlét miatt...
  Jah... És a jelenlét nem megelőzésre értendő, hanem megfékezésre...”
 • 2. András99 2008. szeptember 02. 11:37
  „Ez tényleg az :D Az is, hogy az egyháziból több alja gyereket nevelnek ki, mint az úgynevezett polgári iskolákból. Nem számolhatnak be minden iskoláról...amúgy is ez a legnagyobb. Hol ebben a politika? Üldözési mániád van?”
 • 1. Mellesleg 2008. szeptember 02. 10:55
  „Az egyházi iskolákban is volt tanévnyitó, arról persze nem tesznek említést. Na ez már politika........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább oktatja Vajda a szorobán használatát

Makó - Több mint tizenöt esztendeje igyekszik elterjeszteni egy távol-keleti eredetű számolóeszköz,… Tovább olvasom