Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Tárgyalást kértek a pitvarosi vádlottak

Pitvaros - Közokirat-hamisítás és bűnsegédi bűnrészesség miatt pénzbüntetésre ítélte a Makói Járásbíróság – tárgyalás nélkül – Pitvaros jegyzőjét, polgármesterét, alpolgármesterét, három képviselőjét. Aláírták a jegyzőkönyvet egy olyan testületi ülésről, amelyet nem tartottak meg. Az ügyben egy képviselő tett feljelentést.
A Makói Járásbíróság hivatalos személy által, társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt fejenként 625 ezer forint pénzbüntetésre ítélte dr. S. Péter Endre elsőrendű, R. Tibor másodrendű, D. László harmadrendű és A. Attila negyedrendű vádlottat. Két további vádlottal szemben hivatalos személy által, társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéhez nyújtott bűnsegédi bűnrészesség miatt rótt ki a bíróság személyenként 450 ezer forintot – tette közzé a makohirado.hu és a promenad.hu. A bíróság még december 21-én hozta meg a végzést, nem tartott tárgyalást.

A vádirat szerint az érintettek „egymás tevékenységéről tudva, szándékegységben eljárva" 2011. május 20. és 27. között aláírtak egy jegyzőkönyvet, amely olyan képviselő-testületi ülésről szólt, amelyet a valóságban nem tartottak meg, így a jegyzőkönyvbe foglalt határozatokat sem vitathatták meg és fogadhatták el. A pénzbüntetéseket az ügyész tudomásul vette.

Az érintettek: Pitvaros jegyzője, polgármestere, alpolgármestere és három képviselője. A nevükben nyilatkozó körjegyző, Sarkadi Péter most kérdéseinkre válaszul azt mondta, a tényállást nem vitatják. Azt viszont indítványozták, hogy tartson tárgyalást ügyükben a bíróság, a kiszabott pénzbírság mérséklését kérik, és részletfizetési engedményt szeretnének kapni.

A vádlottak indítványa január közepén jutott el a bírósághoz, amely az ügy tárgyalását még nem tűzte ki – tájékoztatta lapunkat Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese. Mivel az ügyészség nem fellebbezett, szigorúbb ítélet nem várható. Ilyen pénzbüntetésnél, ha a döntés jogerőre emelkedik, az érintettek mentesülnek a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól, vagyis egyik tisztségviselőnek sem kell lemondania.

Az ügyben csak két helyi önkormányzati képviselő nem érintett, Csábi Jánosné és Léka János. Utóbbi megerősítette, hogy az ő, ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán indult a nyomozás, amelynek révén ez a jegyzőkönyv előkerült.

Információink szerint az történt, hogy az önkormányzat időzavarba került, sürgőssé vált egy döntés, nem lett volna idő összehívni egy rendes ülést, ezért, felvéve a kapcsolatot egymással, „virtuális" összejövetelt tartottak, majd az érintettek utólag aláírták a jegyzőkönyvet.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. szenyesviz 2013. február 11. 12:55
  „szatocs IGAZAD VAN.Hát aki ezután az írás után,azt hiszi,hogy Pitvaros jegyzőjének és választott testületének nincs vaj a füle mögött,ott komoly gondok vannak.Egy csomó ember kapott felkérést a rendőreitől,hogy előre meghatározott időben tegye tiszteletét Szegeden a "rózsaszínű házban",e kedves felkérés visszautasíthatatlannak bizonyult.Aminek következménye lett a fent említett végzés 2012.12.21.-én.Ezzel azért nem illik senkinek se poénkodni,hogy melyik térfélen áll.Talán kezd derengeni,miért került át a pm.Hivatal Nagyérre,már felkínáltam a feloszlatás intézményét a "testület" tagjainak,élni kéne vele itt az idő!”
 • 27. Tboy007 2013. február 08. 11:42
  „Már tudtomra jutott az információ. Köszönöm! Lehetséges, hogy nem a testületet és polgármestert kellene újraválasztani. hanem a jegyzőt. :/”
 • 26. szenyesviz 2013. február 07. 22:08
  „Tboy007 ma este l lemondot a testület. és mindenki megy uj választás lesz pitvaroson.”
 • 25. szenyesviz 2013. február 07. 15:22
  „na mi van? ennyi volt?”
 • 24. szatocs 2013. február 05. 18:56
  „Hát aki ezután az írás után,azt hiszi,hogy Pitvaros jegyzőjének és választott testületének nincs vaj a füle mögött,ott komoly gondok vannak.Egy csomó ember kapott felkérést a rendőreitől,hogy előre meghatározott időben tegye tiszteletét Szegeden a "rózsaszínű házban",e kedves felkérés visszautasíthatatlannak bizonyult.Aminek következménye lett a fent említett végzés 2012.12.21.-én.Ezzel azért nem illik senkinek se poénkodni,hogy melyik térfélen áll.Talán kezd derengeni,miért került át a pm.Hivatal Nagyérre,már felkínáltam a feloszlatás intézményét a "testület" tagjainak,élni kéne vele itt az idő!”
 • 23. szenyesviz 2013. február 04. 22:02
  „Tboy007 ki vagy te? mint látod ki van javitva a szöveg. tévedel tudom mi van de lehet,hogy te nem tudod.”
 • 22. Tboy007 2013. február 04. 16:10
  „A polgármester párti qwensy04 is megjelent! Hurrá hurrá! :)”
 • 21. qwensy04 2013. február 03. 21:35
  „Ohh nagy Tboy007.
  Biztosan megbánta már több hozzászóló is, hogy nem osztja a véleményed és ezzel rontja a közérzeted. Külön sajnálom, hogy többen is nem vettük észre, hogy ez a fórum te érted van és csak az számít "igazságnak" sőt ténynek, amit te állítasz.
  Mindenesetre örülök annak, hogy csak távolról ugatod a valóságot és a véresszájú öklendezéseid a zavart egódra épülő hatalomvágyadat táplálja csak és nem befolyásolja a falu érdekeit.”
 • 20. Tboy007 2013. február 03. 18:57
  „Ennyi helyesírási hibát régen láttam hozzászólótól. Köszönjük szenyesviz! :) Megkérdőjelezed a NAGY Bakos András munkásságát? Lejárató cikket merne írni? Míg nem tudsz információkat az üggyel kapcsolatban kérlek maradj meg inkább a FARMVILLE-nél. Ne rontsd itt a közérzetemet. :)”
 • 19. szenyesviz 2013. február 02. 21:59
  „tisztelt hozzászólók, nem unjátok még , hogy miért szidjátok PITVAROS jegyzőjét és a falu polgármesterét.
  minden embernek vannak hibái de ök. többet tettek a faluért mint bárki. pályázatokat nyertek meg a falu szépül és
  a jó hírnevét gazdagítják. ez a cikk alávaló hazugság és nem igaz ! ök. nem tettek ilyet mindenkivel kedvesek megalgatják a bajukat és segítenek rajtuk. ez, ami ellenük megy ez sakk lejáratás céljául szolgál. hogy lejárassák őket, amit nem lehet bizonyítani az nem igaz. utálom azokat akik lejáratják őket! undorító. cselekedet.”
 • 18. szenyesviz 2013. február 02. 15:49
  „tisztelt hozzászolók, nem unjátok még , hogy miért szidjátok PITVAROS jegyzöjét és a falu polgármesterét.
  minden embernek vannak hibái de ök többet tetttek a faluért mint bárki. pályázatokat nyerrek meg a falu szépül és
  a jó hirnevét gazdagitják. ez a cik alávaló hazugság és nem igaz ! ök nem tettek ilyet mindenkivel kedvesek meghalgatják a bajukat és segitenek rajtuk. ez ami ellenük megy ez csakk lejáratás céjául szolgál. hogy befeketiccsék öket.amit nem lehet bizonyitani az nem igaz.utálom azokat akik lejáratják öket! undoritó. cselekedet.”
 • 17. olvasóvirág 2013. január 31. 14:42
  „Szerintem a hozzászólók nem tudják, hogy konkrétan mi történt, csak azt ami megjelent a médiában.
  Két oldala van az éremnek!”
 • 16. szatocs 2013. január 30. 21:03
  „Nehéz lesz nevek elhallgatása nélkül nyilatkozniuk az igen Tisztelt Hölgynek és Úraknak,mivel már mindenki tudja mi történt,talán jobban,mint az érintettek,hiszen ilyesmire rávenni valakit azért nem egyszerű.Tiszteletet parancsolnak a hozzászólok gondolatai,de nem történik közben semmi,a bíróság hozott egy végzést,amit elég hosszú idő után Bakos András megjelentetett,mindenki teszi a dolgát,a hozzászólok pedig marják egymást.Illene az érintetteknek tükörbe nézni és felajánlani a választóiknak újra a lehetőséget,hiszen már bebizonyosodott,hogy padlóról is fellehet állni,de minek.”
 • 15. pog 2013. január 30. 08:12
  „ezek az emberek még az Ök.-nál dolgoznak ? milyen példával állnak a lakosság elé...”
 • 14. Tuck_barát 2013. január 29. 22:01
  „Úgy van az Tboy007, hogy a barátodat nyugodtan távol tarthatod magadtól, az ellenségeidet pedig engedd a közeledbe (mert akkor szemmel tarthatod őket!). A Google nem csinál polihisztort az emberből, legfeljebb sok dologra rácsodálkozhat általa.”
 • 13. Tboy007 2013. január 29. 21:25
  „A jogszabályokat nem tudom magaménak. De Google a barátom, így sok dologra bukkanhat az ember.”
 • 12. Tuck_barát 2013. január 29. 20:58
  „Bocsika Tboy007, de ha ennyire vágod a jogszabályt, akkor azt is tudod, hogy a testület a jegyző munkáltatója! Óvatosan tehát azzal, hogy mit, mikor, és hogyan célszerű mondani. Különösen, ha megnézed az összetételt, és most nem Dénes Lacira gondolok!”
 • 11. qwensy04 2013. január 29. 20:31
  „"A vádlottak indítványa január közepén jutott el a bírósághoz, amely az ügy tárgyalását még nem tűzte ki"
  Tudtommal még nem is volt tárgyalás, és a vádlottak most kérték a tárgyalástartást.”
 • 10. Tboy007 2013. január 29. 20:26
  „A jegyző feladatai különösen a következők a képviselő-testület és bizottságai működésével kapcsolatban:

  -koordinálja az előterjesztések előkészítését, gondoskodik a törvényességről, a jogszabályok, képviselő-testületi rendeletek rendelkezéseinek betartásáról,
  -a bizottsági referenseken keresztül figyelemmel kíséri az előterjesztések, határozat-és rendelettervezetek előzetes bizottsági megtárgyalását,
  -figyelemmel kíséri törvényességi szempontból a testületi ülések menetét, s ha a döntéseknél jogszabálysértést észlel, köteles azt jelezni,
  előkészíti a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó fellebbezések elbírálására vonatkozó előterjesztéseket,
  gondoskodik a jegyzőkönyvek pontos vezetéséről, (elkészítéséről), a határozatok és rendeletek érintettek részére történő eljuttatásáról,
  -tájékoztatást ad a fontosabb új jogszabályi rendelkezésekről.”
 • 9. Logaritmus 2013. január 29. 19:59
  „Volt egyáltalán ügyvéd vagy magukat próbálták védeni? Nem sikerült valami jól.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra tesztelik a román víztisztítót

Kedden délelőtt 11 órakor mutatják be és tesztelik a vízmű helyi telepén azt a vízszűrő berendezést, amelyet Csanádpalotán fejlesztett ki 3 évvel ezelőtt. Tovább olvasom