Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tari János a makói hagymáról forgatott - Az 50 perces alkotás pozitív végkicsengésű

Makó - A makói tájkörzetben másfél évszázada termesztett, hungarikumként számon tartott vörös- és fokhagymáról forgatta legújabb filmjét az ismert makói születésű rendező, Tari János.
Tari János legújabb riportfilmje – archív képsorokkal a múltat is felvillantva – arra keresi a választ, hol tart most és milyen jövője lehet a makói hagymának. Megszólalnak benne a régi idők tanúi, de mai termelők, napszámosok, kereskedők, agrárszakemberek, sőt az illetékes miniszter is. A makói születésű, nemzetközileg is elismert rendező 50 perces alkotását Makón, a Megyeház utcai klubházban vetítették először a napokban – szombat este 10-től a Hír Tv-n is bemutatják.

A feldolgozás egyik fázisa: a pucolást ma is kézzel végzik. Fotó: Szabó Imre
A feldolgozás egyik fázisa: a pucolást ma is kézzel végzik.
Fotó: Szabó Imre

Párizsi díj

Tari János 1957-ben született Makón. Egyetemi évei alatt magyar nyelv és irodalom–néprajz szakon, majd rendező-operatőr szakon tanult, közben szociológiát is hallgatott. Közel 70, leginkább dokumentumjellegű film fűződik a nevéhez – ezek közül 6 kötődik szorosan Makóhoz és a térséghez. Amatőr filmeket 1979-től készített, operatőri vizsgáját 1989-ben szerezte meg. Legutóbb 4 évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy egyik alkotása, a körhintások életét bemutató dokumentumfilmet a nemzetközi múzeumi audiovizuális fesztivál, a Faimp zsűrije Párizsban a legjobb öt film közé választotta – ebben egy maroslelei család is szerepel.

A rendező lapunknak elmondta: 30 éve dolgozik a Néprajzi Múzeumban, s a kezdetektől érdekelték szülővárosának hagyományai, többek között a hagymatermesztés kultúrája. A városi múzeum segítségével, 1984-ben készült el első hagymás témájú filmje, és úgy gondolta, azóta annyi minden történt, hogy érdemes visszatérni a témára. „Makóiként engem is bosszantott például a piros-fehér-zöld címkével forgalmazott kínai fokhagyma" – említi az egyik okot. A tényfeltáró filmet végül a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával, idén nyáron forgatta le. Több alkalommal járt a városban, még a hagymafesztiválon is filmezett. Makói operatőrök – a városi televízióból ismerős Borka Péter, valamint Szentpéteri István – is közreműködtek a munkában.

A makóiak hagymája pozitív végkicsengésű, optimista film. Tari János azt mondja, hisz azoknak, akik a kamera előtt reménykedve nyilatkoztak, s úgy tudja, miután az utóbbi 2 évben végre elfogadható ára volt a makói hagymának, most mintegy 800 hektárral valóban nőtt a termőterület. A neves rendező most azt tervezi, további makói témájú filmeket is forgat majd, jövő nyáron pedig mesterkurzust tart fiatal magyar, romániai és szerbiai dokumentumfilmeseknek a városban.

Olvasóink írták

 • 10. Black&Red 2011. december 12. 14:12
  „9. zo 2011.12.12. 09:39
  Már volt a Tv-ben.”
 • 9. zo 2011. december 12. 09:39
  „Kíváncsi vagyok ,hogy a filmben az igazságot mutatja e be. Mert a Makói hagyma azért lett tönkretéve mert akinek legjobban kellene védenie az hoz az országba a legtöbb Kínait és azt eladja Makóinak. A másik a Magyar nép nem az íz hatást és minőséget nézi, mint Angliába hanem jól nézzen ki.”
 • 8. polarbear 2011. december 09. 15:19
  „Nem tudom,lehet hogy a makói múzeumnak megvan valamelyik,esetleg a HírTv archívumban 1-2....
  Ha neten felveszed a kapcsolatot Tari Jánossal,lehet hogy ő tud segíteni.”
 • 7. 3évesférfi 2011. december 09. 10:06
  „3. polarbear: Ezekhez honnan lehetne hozzájutni? Engem nagyon érdekelnének.”
 • 6. Egyolvasó 2011. december 09. 05:33
  „Annyira elismert a világban a makói hagyma, hogy már a kínaiak is nekünk termesztik, és mivel eredeti makói így itt tisztítják és dobják a piacra.”
 • 5. Black&Red 2011. december 09. 00:12
  „Miért pont a Hír Tv-n? Azt nem nézem...”
 • 4. polarbear 2011. december 08. 19:57
  „..pl a Mint Makó Jeruzsálemtől c.film,amiben a 80-as évek végi,Deák F. utcai piac is látható.Rég halott volt ismerősök beszélnek,érdekes sorsok jelennek meg.
  Van filmje a Marosról, a hagymakertészekről,a hintásokról, a halottlátókról...szerintem érdekes lenne...”
 • 3. polarbear 2011. december 08. 11:37
  „Érdemes lenne Tari János Makóhoz kötődő filmeiből nyilvános vetítés(eke)t rendezni...
  Sok régi és új helyszín,ismerős emberek...és a témák is érdekesek!”
 • 2. zoltanszabo 2011. december 08. 11:10
  „T. 1. Sokszor Makón is ,átcsomagolt ..kínai foghagymát lehet kapni.Mivel itthon kevés termett, meg a fertőzött föld miatt --gyorsan romlik a hagyma /a fok is meg a vörös is /.”
 • 1. kispacni 2011. december 08. 09:54
  „A nagyáruázban sokszor csak kinai foghagyma van :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai kisfilm a makói JAG-ból

Makó - Külön dicséretet kapott a makói József Attila Gimnázium Kapcsolatok című kisfilmje azon a… Tovább olvasom