Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Társulat szervezi a csatornaprogramot

Közel tizennégymilliárdos beruházásra készül Makó és öt közeli község a környék szennyvízproblémáinak közös megoldására. A szervezés most újabb mérföldkőhöz érkezett: megalakult a beruházás pénzügyi hátterét a lakosság oldaláról szervező társulat.
A szennyvízberuházás keretében a makói tisztítóművet is bővítik. Fotó: Karnok Csaba
Mint korábban megírtuk, Makó és öt közeli község – Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád – egy uniós pályázat révén közös, összesen 13,6 milliárdos beruházással szeretné megoldani a térségi szennyvízkezelés problémáját. A több mint nyolcvan százalékban uniós támogatással megvalósuló fejlesztés tervei már készen vannak: a falvakban kiépíteni, Makón pedig bővíteni fogják a helyi gyűjtőhálózatot, emellett megteremtik a községek összeköttetését a makói tisztítóteleppel.
Ez utóbbi kapacitását, minthogy a pályázatot befogadó Kohéziós Alap nyolcvanszázalékos rákötési arányt ír elő, ráadásként bővíteni is kell. A szennyvízberuházást az érintett települések polgármesterei úgy emlegetik, mint a város és szűkebb környékének eddigi legnagyobb fejlesztését.

A napokban megalakult Makón az a társulás, amely a most zajló szennyvízberuházásban érintett makói és térségbeli lakosok érdekeit képviseli, illetve a lakossági önerő megteremtését szervezi.

Hasonló társulatot egyébként először majdnem negyven évvel ezelőtt alapítottak Makón: ennek a lakossági ivóvízellátás megteremtése volt a feladata. Ez volt az ország legnagyobb ilyen jellegű társulata – hasonlókat inkább csak a falvakban szerveztek. A különbség az akkori és a mostani társulat működése között elsősorban az, hogy az akkori egyben a beruházás lebonyolítója is volt – most ezzel szemben csak szervezési feladatai vannak, a beruházó az érintett önkormányzatok társulása – tudtuk meg Nagy Lajostól, a társulat megválasztott elnökétől. Elmondta azt is, hogy a társulat ügyeiben a falvak és a város érintettjeit arányosan képviselő közgyűlés dönt, az irányító szervezet pedig a fele-fele részben felosztott intézőbizottság. A napi operatív ügyekkel az elnök foglalkozik.

A társulat megszervezését az tette lehetővé, hogy a lakossági önerő megteremtését célzó előtakarékossági rendszerhez – különböző kedvezményeket igénybe véve – már csatlakozott az érintett ingatlantulajdonosok több mint háromnegyede; a szervezettség egyébként térségi szinten jelenleg meghaladja a nyolcvan százalékot. A vonatkozó jogszabályok értelmében most már minden csatornázatlan utca összes lakója társulati tag lesz, akinek meg kell fizetnie a rá eső társulati hozzájárulást – azok is, akik eddig önként nem léptek be. A munkálatok indítását lehetővé tevő pályázat hazai, illetve brüsszeli elfogadtatása jelenleg is folyik, az azonban már biztos, hogy a makói program a Nemzeti Fejlesztési Hivatal közleménye szerint szerepel a 2007-tel induló környezetvédelmi fejlesztések között. Az építkezés leghamarabb 2007 közepén indulhat meg – legelőször Makón és Kiszomboron – és 2010-re fejeződhet be teljesen minden érintett településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil összefogás

Nem csak a pénzről szól, de természetesen a pályázati úton történő pénzszerzésben is segít tagjainak… Tovább olvasom