Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Tavaly katasztrófa, idén bőséges hagymatermés

Makó - Tavaly megsemmisítette a belvíz, vihar és jégeső a hagymatermést a Makó környéki földeken. Idén viszont bőséges a termés, jók a felvásárlási árak, a hagymafejek minőségével sincs gond.
Végre rámosolygott a szerencse a makói hagymásokra a tavalyi katasztrofális év után. 2010 nyarán Vizi István ismert makói hagymatermesztő arra panaszkodott lapunknak: annyi hagymája sem maradt, hogy megfőzzön vele egy bogrács pörköltet. Az elmúlt évben Csongrád megyében a belvíz 113 ezer hektárt, a viharok és a jégesők pedig 33 ezer hektárt érintettek. Ezen belül volt a hagyma 2300 hektáros Makó környéki termőterülete, így nem csoda, hogy a vörös- és a fokhagymatermésből a legtöbb helyen szinte semmi sem maradt. Az ágazatot ért összkár mértékét 18–19 milliárd forintra becsülték, amiből a vöröshagyma 1,3, a fokhagyma pedig 1,8 milliárdot tett ki.

Ehhez képest most komoly mennyiségben érkezik be a felvásárlótelepekre a fokhagyma, és a vöröshagymából is megfelelő termés várható. Az Aranyhagyma-díjjal kitüntetett gazda, Fekete János például azt mondta lapunknak: őszi fokhagymából a sokéves átlagnál ugyan kevesebbet takarítottak be, de ami volt, az kifejezetten jó minőségű. A tavaszival is csak annyi a gond, hogy sok közötte az apró – ennek az az oka, hogy sokáig volt hideg, kevés volt a napfény, lerövidült a tenyészidő. A vöröshagymát a belvíz sok helyütt megtizedelte. Ezt augusztus közepe táján szokták behozni a földekről, de sokan már végzik ezt a munkát, mert a kánikula miatt a szárak megfeküdtek, és nem lehet tovább várni a betakarítással. Különösen az eredeti makói, dughagymás fajták ígéretesek.

A felvásárlótelepeken pucolják meg és készítik elő a földekről behozott hagymát. A szerző felvétele
A felvásárlótelepeken pucolják meg és készítik elő a földekről behozott hagymát. A szerző felvétele

Fokhagymát már sokat láttunk, vöröshagymát azonban még nem a felvásárlóknál. Úgy tapasztaltuk, hogy a vételi árak sem rosszak. A Müszi-Mix Kft.-nél 630 forintért veszik az 5–6,3 centiméter közötti fokhagyma kilóját, a Mágori-telepen az 5 centiméter átmérőjűt 600, a 6 centiset 700 forintért vásárolják. Kisebbeket egyelőre nem vesznek, de később nyilván erre is lesz igény. Az apraját a feldolgozóipar igényli, élelmiszer-ipari adalék vagy kozmetikum-alapanyag lesz belőle. A makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos úgy tájékoztatott: információi szerint sok terméktanácsi tag közvetlenül is exportál, például Németországba, és a fokhagyma iránt nemcsak belföldön, de külföldön is nagy a kereslet.

Olvasóink írták

  • 2. gabiota 2011. július 21. 09:51
    „Gondolhatod már évek ota ugyan ennyi,piacon meg áron alul lehet eladni,ha eladod egyáltalán mert pofátlanul alacsony árral dolgoznak "egyes ....termelök"...”
  • 1. ibibi 2011. július 21. 09:32
    „Remélhetőleg az árakban is hoz változást a bő hagymatermés .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárokat és tárolókat nyertek

Pitvaros - Több mint 9 millió forintot nyert a falu egy tavaly benyújtott pályázatnak köszönhetően… Tovább olvasom