Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Tehetséges diák: a Szárazérben táncol és barátkozik Antal

E heti Tehetséges diák rovatunkban ezúttal Gilinger Antalt, a Juhász Gyula Református Szakközépiskola és Gimnázium végzősét mutatjuk be. A gépésznek készülő fiú a műszaki érdeklődésén túl a néptáncban leli örömét hétről hétre.
Idén kezdte utolsó tanévét a Juhász Gyulában Gilinger Antal. A rendészeti szakos srácot azonban nem a rendvédelem világa érdekli legjobban, hanem a népi hagyományok. Hatéves kora óta néptáncol lakóhelyén, a földeáki Szárazér táncegyüttesben. Szülői indíttatásra kezdett el táncolni, s voltak mélypontok is, de mégsem hagyott fel vele. Mára a hobbiját és a mozgás örömét is megtalálta a táncban, mi több a barátait szintén itt szerezte.

A gépésznek készülő fiú a műszaki érdeklődésén túl a néptáncban leli örömét hétről hétre.
A gépésznek készülő fiú a műszaki érdeklődésén túl a néptáncban leli örömét hétről hétre.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.

  
A heti több órás próba kiváló alkalom, hogy levezesse a feszültséget, lazítson, miközben testét is jó kondícióban tartja, érzelmeit fejezi ki. A néptánc és a népi kultúra életformájává vált a kamasz fiúnak, szabadidejében népdalokat is hallgat, tánctudását bővíti; videókról lesi el a technikát. – Sok fiatal csak legyint amikor azt mondom, táncolok. Ők nem ismerik a magyarság javát, pedig ez a gazdag kultúra nagy jelentőséggel bír, nekünk már rengeteget ad az életben – fogalmaz Tóni. Azt is elmesélte, sokat köszönhet a néptáncnak, hisz csoportjukkal jártak már Európa több országában. Táncoltak már Erdélyben, de rendszeresen visszatérnek a németországi testvértelepülés fesztiváljára is. Az elszánt táncos hozzátette, a fiatalos csapatban hamar megtalálták egymással a közös hangot a próbáknak és az utazásoknak köszönhetően, amelyek alkalmával rengeteg élménnyel gazdagodik a baráti társaság. A fellépéseken szerzett rutinját azonban nemcsak előadásaikon csillogtatja meg, hanem az iskolai rendezvényeken is sűrűn szerepel. Közelgő szalagavatóján is jól jön majd tánctudása; osztályával bécsi keringővel készülnek.

A családi értékek jelentenek még sokat a fiatal számára. Igazi nagycsaládban nőtt fel két bátyjával és kilencéves kishúgával, akit néha otthon tanít táncolni. A nagyszülőkkel való jó kapcsolata természetes, hétvégente az egész család együtt van, mely nagy hatással van Antalra. A ház körüli teendőkből aktívan kiveszi részét, idősebb testvérei már kirepültek, ő lett a nagy testvér a háznál. Ezt azonban egyáltalán nem bánja, szívesen tesz-vesz, sőt még édesanyjának is besegít a konyhában. A kamasz fiútól a főzés tudománya sem áll távol, olykor egyszerűbb ételekkel lepi meg családját.

Antal már gőzerővel készül az érettségire, most rendészet szakon tanul, de a jövőben gépésztechnikus szeretne lenni, később akár gépészmérnöki diplomát is szerezne. A technika iránti érdeklődése is a családban látottakból fakad: édesapjával szokott barkácsolni, szerelni, míg műszaki kérdéseivel az autószerelőként dolgozó bátyjához is fordulhat.

Olvasóink írták

  • 2. Öcsisajt 2013. október 09. 06:54
    „Csak így tovább, kedves Gilinger Antal!
    Üdv, egy másik néptáncos Makóról a Marosból! :)”
  • 1. Öcsisajt 2013. október 09. 06:38
    „Csak így tovább, kedves Gilinger Antal! Üdv, egy másik makói néptáncos a Marosból :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mautner Zsófiával főzött a palotai Csanády Orsi

Régi álma teljesült a csanádpalotai lakásotthonban élő Csanády Orsolya Claudiának. Tovább olvasom