Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Tehetséges diák: édesanyjával néptáncol Medve Imre

Makó - Eheti Tehetséges diák rovatunk alanya a Juhász Gyula Református Szakközépiskola és Gimnázium tanulója, Medve Imre. A tizedik osztályos diák kisgyermekkora óta néptáncol, sőt olykor édesanyjával alkot táncpárt az egyik makói együttesben.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Kilenc éve a néptánc a hobbija a makói Medve Imrének. Gyermekkorában édesanyja vitte el az első próbára, ahova kifejezetten nem szeretett volna elmenni, ám a tánc azóta szerves részévé vált életének. A művelődésen túl a társaság és a barátai is ide kötik. Mindketten a Forgatós táncegyüttes tagjai, amelyben anya és fia nem egyszer alkottak már egy párt. – Azért, hogy a színpadon minden rendben menjen, sokszor még otthon is gyakorlunk egy-egy negyedórát, ami még inkább megerősíti az amúgy is jó kapcsolatunkat – meséli Imre. A diák az együttessel számtalan fellépésen van már túl: évente akár 20-30 helyre is elhívják őket. A fellépések miatt nemcsak hazánkat, de a határon túli magyarlakta területeket is bejárta már.

Kilenc éve a néptánc a hobbija a makói Medve Imrének.
Kilenc éve a néptánc a hobbija a makói Medve Imrének.

A tánctudás tanulmányaiban is nagy segítséget nyújt. Mivel főként történelmi és irodalmi táncjátékokat visznek színpadra, a bemutatott témákat ezeken az órákon is hasznosítani tudja. A színpad színészi képességeket is megkövetel. Imre mindig szerepéhez illően viselkedik, kimutatja érzelmeit. Vallja, a néptánccal nemcsak a kultúrát, hanem a történelmet is közvetíteni kell, ezért fontos, hogy hitelesen adja át a múlt eseményeit.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak. 

 
Imre szereti a népi művészetet, de mint mondja, a tánc nemcsak kikapcsolódást nyújt számára, hanem testedzésnek is kiváló. Azonban fizikumát az iskolai önvédelem órák gyakorlataival is erősíti. Nemhiába, az informatika mellett ez a másik kedvenc tantárgya. A tanulás jól megy neki, könnyen össze tudja hangolni a próbákkal, pedig azok hetente több órát vesznek el. Ráadásul, ha bemutatóra készülnek, hétvégi gyakorlásokon kell részt vennie. Azonban Imrét ez sem tántorítja el a táncolástól, szereti a hobbiját, de ha van egy kis szabadideje, számítógépes játékokkal múlatja az időt.

Rendőr szeretne lenni a néptáncos fiú.
Rendőr szeretne lenni a néptáncos fiú.

Tehetségére már tanárai is felfigyeltek, legutóbb az iskola szalagavató báljára is felkérték. Tudását kisebbeknek is átadja, és nem áll tőle távol az a gondolat sem, hogy diplomát szerezzen néptánc szakon. Egyelőre azonban a civil pályán gondolkodik: rendőr szeretne lenni. A komoly hivatás még várat magára, addig is, míg ereje és ideje engedi, a próbákon csiszolja képességeit.

Olvasóink írták

 • 12. civilkontroll 2013. május 07. 08:27
  „Döbbentem olvastam Liba-nyak megjegyzését,ami nem vélemény,hanem kötözködés,gáncsoskodás és tömény rosszindulat.
  Tudomásom szerint a Forgatós TE vezetője elsőként a Maros TE vezetőjének ajánlotta fel együttműködését,szakmai tudását - aki ezt NEM FOGADTA EL.
  Ezek után mi mást tehetett volna,mint hogy önállóan kezd el dolgozni.Azt még sem kívánhatják a Maros Te tagjai és vezetője,hogy felejtse el,amit tud és tanuljon meg egy másik szakmát.
  Szívből gratulálok Imrének és édesanyjának is,többször láttam - tényleg nagyon tehetséges,gyönyörűen táncol!
  Csak ez számít!”
 • 11. Barack75 2013. május 04. 18:43
  „Kedves Mindenki!
  Szeretnék válaszolni néhány meg nem válaszolt kérdésre. Imrét nem azért választották ki, mert ő a legjobb táncos Makón. Több szempontot is figyelembe vettek. Először is nem az együttes próbatermébe jött be az újságíró, hogy na ezt a fiút láttam a színpadon, vele szeretnék interjút készíteni! Jelen esetben a Juhász Gyula igazgatóját kérdezték meg, hogy ki az, akit javasolna a tehetséges diák cikkhez. Több dolog miatt is Imire esett a választás. 1. Mert jó tanuló (tavaly osztályelső volt, idén az osztály második legjobb tanulója) 2. Az iskolába kerülése óta részt vesz az iskolai rendezvényeken, és nem szavalni szokott, hanem táncol. 3. Minden alkalommal részt vesz a városi rendezvényeken, ha a Juhász Gyula képviselteti magát (ebben a tanévben az 56´-os ünnepségen és a március 15-i ünnepségen) . Általában a saját maga által készített koreográfiát mutatja be, több alkalommal a társainak is ő tanította be a táncot. Mindezek mellett természetesen heti rendszerességgel táncol is, illetve az iskolai énekkar munkájában is részt vesz. Úgy gondolom ez elég sokrétű elfoglaltság egy 16 éves fiú számára. Szeretném még azt is leírni, hogy egy pillanatig sem volt titok, hogy hol táncolt, és hol táncol most. Ő az interjú során elmondta. Az, hogy nem, írták le nem az Ő döntése. Kb. 20-30 percet beszélgettek vele, nyilván nem kerül bele minden egy néhány perc alatt elolvasható cikkbe... De, ha valaki logikusan gondolkodik nem nehéz kitalálnia, hogy ha nem a Forgatósban kezdett és Makón két táncegyüttes van vajon melyik lehet a másik?
  Kedves liba-nyak! Anyuci nyugodt... csak, hogy az Ön szavaival éljek. Nem is volt ideges. Bárki bármit mond vagy gondol Róla, azért Imre az én fiam, és az én szívemnek mindig is Ő lesz a legkedvesebb. Ezen egy cikk vagy egy hozzá szólás nem változtat. Egyszerűen csak úgy gondolom, hogy nekem, mint szülőnek kutya kötelességem megvédeni az érdekeit. Ezért vagyok.
  Talán még ennyit: egyébként tényleg tehetséges táncos, hiszen egy vegyes korcsoportú együttesben, legfiatalabb fiúként már a kezdetektől fogva megállja a helyét. Sokan nem bírták ezt a tempót. És én elgondolkodnék azon, miért döntött úgy néhány hónap tánc után, hogy egy teljesen új táncegyüttest választ.”
 • 10. Pierre_Quatre 2013. április 29. 19:15
  „A szituációt és az illetőt nem ismerve, konkrét esettől függetlenül: abban azért van valami, hogy a cikk jelen formájában bárdolatlanság és illemtelenség, ha valóban átsiklott afölött, hogy a tehetséges nebuló táncos múltjának 2/3-át más csoportnál töltötte - kicsit olyan ez, mintha Vadkerti, aki tizennégy éve a Pick Szeged játékosa átigazolna teszem azt az MKB Veszprémhez, majd leközölne róla a Dunántúli Napló egy "Tehetséges kézilabdázó" c. cikket, amelyben azt ecsetelné, hogy a kis Vadkerti már ´99-ben is profi kézis volt - épp csak azt kihagyva, hogy történetesen a rivális Tisza-parti városban...”
 • 9. liba-nyak 2013. április 29. 08:25
  „No,úgy látom sikerült felkavarni az álló vizet!
  Szeretném elmondani,hogy én békés szándékkal írtam ide,mert ugye van egy lehetőség,hogy "Hozzászólok a cikkhez".
  Amit leírtam először az elejétől a végéig mind IGAZ.
  Sajnos ilyen a világ, ha az ember le meri írni,hogy mit gondol,akkor az indulatot vált ki.És miért?-mert az igazság FÁJ!!!!!!

  6: nem nevezném magam "trollnak"...-ja, és nem vágyom rá,hogy engem is "kiemeljenek"!!

  Anyuka meg szép lassan megnyugszik......

  Derűs napot!!!!!”
 • 8. sebajtóbiás 2013. április 28. 20:08
  „Gratulálok Imrének és anyukájának.
  Ne törődjetek az első hozzászólóval.
  Az, hogy már máshol táncol, mint ahol elkezdte, szíve joga. S nyilván jelent is valamit, hogy átigazolt.”
 • 7. Barack75 2013. április 27. 22:59
  „Kedves liba-nyak!
  Akkor nem igazán értem a két különböző levelét. Az nem probléma, ha a sok zenész közül kiemelnek egyet? (pedig a városban nem csak egy, hanem kettő zenekar, sőt zeneiskola, sőt művészeti iskola van...)Vagy a sok jó matekos közül kiemelnek egyet? (ugyancsak a több matematika tagozatos osztályból, a sok-sok jó matekos közül...) Miért pont az a probléma, ha a sok táncos közül kiemelnek egyet? Majd egy legközelebbi cikkben egy másik tehetséges gyereket? Úgy érzem előző hozzászólásomban senkit nem támadtam. Inkább csak értetlenkedtem afölött, hogy miért kell egy ilyen ártalmatlan és egyszerű cikkből ekkora bonyodalmat kerekíteni. Ha nem írtam volna oda, hogy ki vagyok valószínűleg eszébe sem jutott volna ilyesmire -az anyatigrisre- gondolni.”
 • 6. Lombardo 2013. április 27. 22:40
  „Liba-nyak, ebben a városban huszonezer tehetséges ember van. Mindenki másban tehetséges. Erről szólnak a helyi hírek. Kiemelünk egyvalakit a sok közül. Legközelebb emeljenek ki téged. Én szorítok neked is. De ne azért emeljenek ki, hogy sokadmagaddal trollkodsz itt a Délmagyaron.”
 • 5. liba-nyak 2013. április 27. 22:15
  „Kedves hozzászólók!
  Egy valamit tisztázni kellene: -a gyermek tehetségét egy percig sem vitattam.
  Sőt, megemelem a nem létező kalapom ezen fiatalok előtt, akik erőt,energiát fektetnek a tánc magas szintű elsajátításához.
  Nem értelmeztem félre a cikksorozatot, mindig elolvasom: - szólt már tehetséges matekosról, zenészről,sportolóról,stb...
  Ők valamennyien kevesek között voltak a legkiemelkedőbbek, itt Makón.
  De,egy ilyen kisvárosban ahol két táncegyüttes működik,- és jól működik,-ott talán merészség egy embert kiemelni.

  A természet meg így" alkotta" meg az édesanyákat,hogy ha kell anyatigrisként védjék meg gyermeküket!
  Legjobb védekezés a támadás.
  Sok sikert a fiúnak-tényleg ügyes- és társainak is akikről nem esett szó!!!!-ŐK is nagyon tehetségesek.”
 • 4. Barack75 2013. április 27. 18:27
  „Kedves liba-nyak!
  Úgy gondolom, hogy Ön félre értelmezte az egész cikket-cikksorozatot. Az interjú egy tehetséges fiatal emberről szól, aki az iskola mellett táncol és szereti is azt, amit csinál. Az, hogy az újságíró milyen címet választott csakis az ő döntése, valószínűleg ez a momentum ragadta meg a legjobban az interjúból. Ezek a riportok tehetséges diákokról szólnak, akikre felfigyelt a média. Olvastam már itt ügyes szavalóról, zenészről, prózamondóról...Én mindegyikre büszke vagyok, mind itt tanulnak Makón és a tanulás mellett valamiben kimagasló teljesítményt nyújtanak. Olyat viszont soha nem olvastam, hogy valaki ezek után ezeket a gyerekeket bírálta volna... ilyen most fordult elő először. Szomorúnak tartom, hogy valaki ennyi rosszindulatot táplál mások iránt, hogy nem képes örülni mások örömének. Hozzáteszem a cikk írója nem mondta, hogy nincs másik tehetséges táncos a városban, mint ahogy van sok tehetséges zenész, és prózamondó is. És valóban vannak, akik együtt dolgoznak a gyerekeikkel. Szerintem ennek csak örülni lehet. Remélem a továbbiakban majd erről az oldalról is megpróbálja nézni ezt a számomra nagyon kedves cikket.
  Az Édesanya.”
 • 3. franckarika2 2013. április 27. 18:23
  „Szerintem egyértelmű a cím. Nem a néptáncról, hanem egy tehetséges diákról van szó. Vagy tévednék?”
 • 2. pz70 2013. április 27. 18:07
  „Drága liba-nyak!!!
  Meddig tart még???Kár hogy a lottószámokat nem tudom így megjósolni előre,
  mint ezt,hogy nem marad negatív hozzászólás nélkül ez a cikk!!
  Miért nem lehet ELFOGADNI,hogy más csoport is van ebben a városban??????
  Tisztelettel:Pné Kati”
 • 1. liba-nyak 2013. április 26. 22:44
  „Elég szerencsétlen címválasztás!
  Mintha csak egyedül Ő táncolna!!!!
  Makón ezen a fiún kívül még kb.160 tehetséges táncos van, igaz nem ebben az együttesben, hanem abban amelyik Őt is "felnevelte." Ráadásul a 9 évből kb 6-ot ott töltött.
  Sőt abban az együttesben nem csak egy gyerek táncol az édesanyjával hanem több is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági est Rékáért

Péntek este 7-től jótékonysági estet tartanak Apátfalván a leukémiával küzdő makói kislány, Mészáros Réka gyógykezelésének támogatására. Tovább olvasom