Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tehetséges diák: hat éves kora óta kitűnő a Návay-díjas Betti

Makó – Szorgalmas, érdekli a gazdaságtan, ám nemcsak a tanulásban mondhatja magát sikeresnek a makói Návay Lajos Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola végzőse. Eddig elért eredményeiért az előző tanévben Návay-díjjal jutalmazták Tehetséges diák rovatunk e heti alanyát, Kieta Bettinát.
Eddigi tanulmányi során csak jeles került bizonyítványába a Keri kiválóságának, a tizenkettedikes Kieta Bettinának. A reál beállítottságú lánytól a matematika – sokak számára bonyolult – világa sem áll távol, ez ugyanis egyik kedvenc tantárgya. Több versenyen gondolkodott már a fejtörő példákon, sikerrel. Végzősként eldöntötte, a tantárgy iránti szeretetét egy emelt matematika érettségivel koronázza majd meg. Mint ahogy Betti mondja, szüksége is lesz rá, hisz gazdasági pályára készül, így reményei szerint a számok tudományát később is használni fogja.

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A közgazdaság iránti érdeklődése nem véletlen. Családjában is többen ezt tanulták, méghozzá éppen ebben az intézményben. Szülei és testvére sokat meséltek neki a közgazdasági specializációjú iskoláról, és tudta, ő is ide akar járni. Szintén a családban hallott először az akkor még Erdei-, az intézménynév-váltás miatt most Návayról elnevezett díjról. – Amikor felvettek a Keribe, elhatároztam, mindent megteszek azért, hogy egyszer én vehessem át a neves elismerést – meséli. Ehhez három év szorgalmas munkája kellett: tizenegyedikesként rá esett a tantestület választása, és az évzárón meg is kapta a kitüntetést. A rangos eseményre családja kísérte el Bettit, akik még nagyobb meglepetést szerezve napokig titkolták lányuk előtt a nagy hírt.

Szabadidejében, mint minden fiatal, ő is szórakozni jár a barátokkal vagy filmet néz. Mostanában azonban a szalagavató körüli tevékenységekkel foglalatoskodik még sokat. A bécsi keringőjükhöz való ruhát már kiválasztotta, most már csak a koreográfia betanulása van hátra. A csinos lánynak az sem okoz különösebb gondot, ugyanis majdnem tizenegy évig társastáncolt az Irisz Táncklubban. Az alaplépéseket már jól tudja, sőt van, hogy társai őt kérik meg, segítsen azok elsajátításában.

Tehetséges diák: hat éves kora óta kitűnő a Návay-díjas Betti. Fotó: Németh Marietta (galéria)

A szalagavató bál után azonban egy fontos esemény, az érettségi következik a fiatal és szorgalmas lány életében. – Az emelt szintű matektól tartok kissé, de a többivel azt hiszem, nem lesz nagyobb probléma – vélekedik Kieta Bettina, akinek már a jövőjét tekintve is komoly elhatározásai vannak. A gazdasági életben képzeli el magát, ám ahhoz, hogy álma megvalósuljon, először is felvételiznie kell. A pontokat már szorgosan gyűjti, hisz az érettségi után az egyik neves pesti felsőoktatási intézmény hallgatója szeretne lenni, ahol pénzügy-számvitelt vagy gazdálkodás-menedzsmentet tanulna.

* * *

Makó tehetséges diákjai

Botond a gimnázium legaktívabb önkéntese
Tehetséges diák: a Szárazérben táncol és barátkozik Antal
Tehetséges diák: Péter, Makó ifjú fotósa
Tehetséges diák: Attila a labdajátékok ördöge
Tehetséges diák: Kata a DUE díjazottja
Tehetséges diák: Tamás a sokrétű művészlélek
Tehetséges diák: édesanyjával néptáncol Medve Imre
Tehetséges diákok: együtt trombitálnak a Csikota ikrek
Tehetséges diák: Zita az Országháznak festett
A 2020-as olimpia Rebeka álma
Orvosnak készül, a hegedű a hobbija
Tehetséges diák: Fokhagy-manóval nyert rajzpályázatot Péter
Tehetséges diák: Dóra mindene a sport
Tehetséges diák: Enikő a szavalásban teljesedik ki
Tehetséges diák: Dominika a képzőművészetben jeleskedik
Tehetséges diák: lovas rendőrnek készül Feri
Tehetséges diák: színészpalánta a Kálvin büszkesége
Tehetséges diákok: ifjú grafikusok a JAG-ban
Tehetséges diák: világbajnok az iskolapadban
Tehetséges diák: Kasza Zoltán a belügyi rendészetben jeleskedik
Tehetséges diákok: Vincze Fanninak a közösség erőt ad
Tehetséges diák: Zeitler Ádám a helytörténet mindentudója
Tehetséges diák: Kúsz Ágnes a matek olimpiára készült

Olvasóink írták

 • 9. KietaMáté 2013. november 14. 15:31
  „Kedves Mazsolácska!

  A magas bölcseletű kommentárodat olvasva valóban arra a következtetésre jutottam, hogy irigységet válthat ki a cikk egy-egy olvasóból, ami csak arra ösztönöz, hogy még inkább büszkék lehetünk a szorgalmas diákra!
  Valószínűleg az ilyen és hasonló megnyilvánulásoknak köszönhető, hogy a jó eszű, de visszahúzódóbb diákok egy idő után elvesznek, mert elnyomják őket a nagyszájú, de hozzá nem értő okoskák.
  Én soha nem voltam kitűnő tanuló, de véleményem szerint egy "Gratulálok!" rövid mondatocska még elfért volna a ledegradáló, ide nem illő, irigységtől sárguló kommentár végén.”
 • 8. Kulesevics 2013. november 10. 07:18
  „1. mazsola igazad van. Mindenki az erősségét mutassa és erősítse. Ennek a lánynak a szorgalma az erőssége. Márpedig az egyik legfontosabb tulajdonság ahhoz, hogy elérj bármit is. Jah, és mellesleg szép is :)”
 • 7. Kircsi 2013. november 10. 07:05
  „Szerencsére nem ő az egyetlen a megyében. Erősebb iskolákban is találni sok kitűnő gyereket...”
 • 6. Qllancs 2013. november 09. 15:55
  „Gratulálok.Még sok hasonló diák kéne .. ne csak mutatóba 1--1.
  az én gyerekeim is mind az álltalános..mind a középiskolát, majd 2 egyetemet is ..szín kitűnővel végezték el ! Még is már 2 X volt az egyik munkanélküli.
  sajnos a túl okos, túl szorgalmas embert nem becsülik meg ! De ha még mellé szerény is.. ez ma hátrány !”
 • 5. Pipacs50 2013. november 09. 15:49
  „Sajnos egyet kell értenem mazsolaszőlővel! Saját tapasztalat - fiam majdnem megbukott a gimnáziumban kémiából, mert kijelentette neki erre soha nem lesz szüksége (igaza volt). Jelenleg doktor, matematikus, amerikai egyetemen tanít és kutat! Gimnáziumban soha nem volt kitűnő tanuló! Igaz az érettségije viszont kitűnő lett, de csak azért, mert azt mondta, hogy az lesz és hát a makacssága erős volt!!”
 • 4. Falcao 2013. november 09. 13:55
  „Csinos is. :)”
 • 3. EPERKE 2013. november 08. 20:13
  „Gratulálok!”
 • 2. asdiob 2013. november 08. 19:39
  „Kedves Betti!

  Nagyon sok sikert Neked a továbbiakhoz.
  Az előzőekben írt kommenteket pedig fenntartással kezeld, ne vedd magadra.

  Mazsolaszolo! Annyiban adok neked igazat, hogy a mi időnkben is voltak okos és szorgalmas emberek, de évfolyamonként sem volt annyi kitűnő tanuló, mint most osztályonként. Sokat változott az oktatási rendszer, sokat csökkent néhol a szinvonal is. De amit írtál, az abszolút nem ide való. Nem a riport alanya tehet minderről. Neki csak gratulálni lehet a teljesítményéhez és a kitartásához. Ha elolvasod a cikket még egyszer, akkor azért vannak olyan gondolatok benne, melyeket nagyon sok fiatal nem vall ma, sőt, eszébe sem jut: CÉLT TŰZÖTT KI MAGA ELÉ. A legtöbb fiatal élete nem más, mint a sodródás!!!”
 • 1. mazsolaszolo 2013. november 08. 18:42
  „Nem tehetséges, inkább csak szorgalmas és képes megugrani azt a lécet, amit az iskolai oktatás diktál. Az igazán tehetséges emberek szinte soha nem kitűnőek. Sőt. Abban nagyon jók, amire a tehetségük predesztinálja őket (ha idő előtt szét nem tapossák őket), és másban esetleg gyengék vagy közepesek, ugyanis ami nem érdekli őket, azt nem csinálják. Ráadásul nonkonformak, önfejűek, és ezt a legtöbb iskolai rendszer nem tolerálja. Ezért vesznek el sokan a kiugróan tehetséges emberek közül, ha oda nem figyelnek rájuk időben.

  A szorgalmaskákat azonban díjazzák, és azt hírdetik róluk, hogy micsoda nagy tehetségek. Nem vagyok mai gyerek, és elég jól ismerem az emberi lelket is. Bizton állíthatom, hogy sok színötös és Köztársasági díjazottat, Vörös diplomást stb., ismertem, de egy kitűnőből sem lett soha igazán nagy ember.

  Úgyhogy ne keltsünk már fölsöleges irigységet egy középszerű szorgalmaska életének ecsetelésével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kicsit bezárt a nagylaki határ

Terel a rendőrség, két irányba is. Tovább olvasom