Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Tehetséges diák: lovas rendőrnek készül Feri

Makó - Sokrétű, érdekes hobbiknak hódoló diákot mutatunk be Tehetséges diák rovatunkban. Árva Ferenc a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium utolsó éves diákja, aki az érettségi után lovas rendőrnek készül.
A Maroslelén élő Árva Ferenc igazi sokszínű egyéniség. Korábban néptáncolt, mostanában barkácsol, de fő hobbijának a lovaglást említette beszélgetésünk során. A SZIGNUM diákja gyermekkorában szerette meg a lovakat, azóta is gyakran üli meg a szomszédjukban lévőt. Szívesen tereplovagol a Maros-parton, de néhány ügyességi versenyen is részt vett már. – A lovaglás az életem, ez kapcsol ki igazán. Amikor lovaglok, meglátom a természet azon szépségeit, amiket a földről nem vennék észre – meséli Feri. A sportolás alatt eltöltött idő energiával tölti fel, olyan érzést ad, mint más nem. A diák a lovak gondozásából is kiveszi a részét, szorgalmasan ápolja az állatok patáját, fésüli a szőrüket.

Árva Ferenc lovas rendőrnek készül.
Árva Ferenc lovas rendőrnek készül.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak. 

Ferenc szabadidejében a lovagláson kívül barkácsolással is foglalkozik. Saját kezűleg készít fatárgyakat, most épp egy bölcsőt, amit karácsonyra rendeltek meg tőle. Ezzel is több éve foglalkozik már, ráadásul egyedül, könyvekből, televíziós műsorokból tanulta meg a barkácsolás és az asztalos szakma alapjait. Most már saját műhelye is van; a házukhoz tartozó színben alakított ki egy neki megfelelő sarkot, ahol szabadon barkácsolhat. Mint mondja, egy-egy komolyabb darab elkészítésekor nem készít tervrajzot, mindent fejben képzel el, és valósít meg. Feri úgy véli, számára a rajz nem segítség, hiszen a papíron leírt adatok a valóságban biztosan eltérnek majd, inkább a munka későbbi részében hozza ki az anyagból legjobbat.

Az bizonyára kiderült már, hogy Feri kedveli a népi értékeket, ám a lovaglás és faművelés mellett ez legjobban a néptáncon keresztül érvényesül. Habár, már nem táncol napi szinten, korábban tagja volt a makói Forgatós Táncegyüttesnek, aminek köszönhetően bejárta Erdélyt és más magyarlakta határon túli területeket is. Manapság már ritkán lép fel velük, de ha ideje engedi, szívesen visszatér egy-egy táncjáték erejéig.

Feri a szabadban érzi jól magát.
Feri a szabadban érzi jól magát.

A tanulás mellett a falusi élet velejárói teszik ki mindennapjait a fiatalnak. A barkácsolás terén nagy hasznát veszik fiuknak a szülők, hiszen sokszor készítette már el az otthon szükséges szerszámok, eszközök nyelét. Emellett a ház körüli munkák jó részét is segíti elvégezni: állatokat etet, a kertben gondozza a veteményest. Feri egy olyan fiatal, akit nem köt le a számítógép, ő inkább a szabadban érzi jól magát. Ha még marad egy kevés szabadideje, nyáron örömmel megy el horgászni a barátaival.

A mindig mosolygós, viccelődő fiú mostanság az érettségire készül, méghozzá tudatosan, hiszen földrajzból és történelemből már korábban levizsgázott, szép eredményekkel. Ahogy fogalmaz, nem gondolkodik távlatokban, álmait tekintve neki már az is elég, ha olyan munkája lesz, amit igazán szeret. Ez pedig a lovas rendőri szakma, mert abban összeköthetné a kellemeset a hasznossal.

Olvasóink írták

  • 2. mojzi28 2012. december 23. 06:47
    „Gratulálok Feri! Kívánom hogy az álmaid váljanak valóra!”
  • 1. Egyolvasó 2012. december 18. 09:28
    „Miért pont rendőrnek??
    Tele van veszélyekkel, lásd az apátfalvi ügyet, bár igaz elég jó fizetésük van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tortakavalkád Makón

Hófehérke és Minnie egér kalauzolja az érdeklődőket ezekben a napokban a makói Hagymaház előcsarnokában egy tortás mesevilágban. Tovább olvasom