Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Tehetséges diákok: együtt trombitálnak a Csikota ikrek

Makó - E heti Tehetséges diák rovatunkban ezúttal egy ikerpárt mutatunk be, a városban jól ismert karnagy-igazgató, Csikota József legkisebb fiait. A most nyolcadikos Levente és Péter a SZIGNUM tehetséges trombitásai, akik a család büszkeségeiként a jövőben édesapjuk és bátyjuk nyomdokaiba lépnének.
Sorozatunk mostani része különleges fordulóponthoz ért, ugyanis nem volt még rá alkalom, hogy ikerpárról írtunk volna. Csikota Levente és Csikota Péter a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos tanulóinak élete a zene körül forog. Noha ez nem véletlen, hiszen ebben nőttek fel. A makóiak körében ismerősen cseng családnevük; az ikrek édesapja, Csikota József a Magán Zeneiskola karnagy-igazgatója, édesanyjuk zenepedagógus, míg bátyjuk jelenleg a müncheni filharmonikusok trombitása. A korábban lapunkban is bemutatott Gergely öccsei példaképe; tanulmányai mellett harmadjára vesz részt az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarában, amellyel bejárja a fél világot. Ha havonta hazajön, az ikrek gyakran kérik segítségét, így átadva nekik tudását.

A most nyolcadikos Levente és Péter a SZIGNUM tehetséges trombitásai.
A most nyolcadikos Levente és Péter a SZIGNUM tehetséges trombitásai.

Tehetséges diák

Kéthetente megjelenő sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak.
 
Levente és Péter nyolc éve kezdték a trombitálást, amikor is karácsonyi ajándékként ezt a hangszert kapták nagyszüleiktől. Mint mondják, ma már el sem tudnának más hangszert képzelni kezükben. Kitartásuk és a zene iránti szeretetük hosszú évek óta töretlen: számtalan fellépésen és versenyen vannak már túl. Egy éve például országos trombita versenyen vettek részt, legutóbb pedig egy megyei versenyen szerepeltek nagy sikerrel. Nem együtt, hanem külön játszottak, még a zsűri sem tudott választani köztük: mindkettőjüket megosztott első helyezésben részesítették.

A megtévesztésig hasonlító testvéreket olykor még a tanáraik is összekeverik, de nemcsak külsejükben, hanem tulajdonságaikban is jól látszódik, hogy ikrek. Elárulták, hogy a versenyeken nem magukért, hanem egymásért izgulnak, a sikernek pedig közösen örülnek. Gyakorolni is együtt szoktak, odafigyelnek a másik játékára, sőt egymás hibáit is kijavítják. Talán az sem meglepő, hogy beszélgetésünk alatt ugyanúgy rezdültek, és egymást kiegészítve válaszoltak kérdéseinkre. Az ikreknek még a hobbijuk is közös: imádnak horgászni. Ha tehetik, családjukkal mennek ki valamelyik horgásztóhoz, ahol egyszer tizenöt kilónyi halat fogtak ki ketten.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A mindig mosolygós Peti és Levi nemcsak a zenében sikeres, hanem a tanulásban is; ők az osztály harmadik legjobb tanulói. Kedvenc tantárgyuk a rajz, ugyanis a művészet bármely területe érdekli őket. Pályaválasztás előtt állnak, és komoly terveik vannak. – Diplomát akarunk szerezni hangszeres tudásunkból, és zenetanári pályára szeretnénk lépni – fogalmaznak egyöntetűen. Egyelőre azonban az érettségiig itt folytatják tanulmányaikat, párhuzamosan pedig a Magán Zeneiskolában szereznek zenei alapokat, amelyeket a későbbiekben a felvételin tudnak majd hasznosítani.

A zenei kötelezettségek nem kevesek: hangszeres és szolfézs óráik vannak, emellett a fúvószenekar tagjaiként is rendszeresen próbára járnak. Az órákon túl napi két órát gyakorolnak, de nem bánják, mert tudják, hogy kitartó munkával érhetnek célt. Az iskola mindenben támogatja a fiúkat, sőt sűrűn kérik fel őket, hogy trombitáljanak iskolai rendezvényeken. A Magán Zeneiskola és a SZIGNUM régóta jó kapcsolatot ápol, ezért a két intézmény közös diákjai zenekart alapítottak, hogy legközelebb egy Amerika napon mutassák meg tehetségüket. Ebben játszik majd Levente és Péter is.

Az ikrek édesanyja, Csikotáné Erdei Eleonóra elárulta, az iskola vallásossága stabil nyugalmat ad fiainak. Emellett a zene és a művészet által céltudatosak, kiegyensúlyozottak lettek. Az anya igazán büszke lehet fiaira. Megható történetben mesélt arról, hogy az idei Újévi koncerten mindhárom fia közös produkcióban zenélt, amely éppúgy hatalmas büszkeséggel töltötte el a művész házaspárt, mint az egész közönséget.

Olvasóink írták

  • 1. 1makói 2013. április 16. 05:27
    „Gratulálok, kedves Csikota József karnagy-igazgató úr! Ilyen remek srácokra büszke lehet!! Tehetségesek, ügyesek, szépek, mosolygósak, céltudatosak, törekvőek. Ilyen fiatalokra lenne szükség ebben az országban - SOKRA!!
    Sok sikert a munkátokhoz, fiúk, a szülőknek pedig minden elismerésem, legyen még sok örömük a gyermekeikben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költészet-napi díjak Makón

Glaukóma – ezt a meghökkentő címet viseli a verseskötet, amelynek szerzője, a Debrecenben élő Áfra János idén Makói Medáliák-díjat kapott. Tovább olvasom