Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tehetséges diákok: ifjú grafikusok a JAG-ban

Makó - Tehetséges diák sorozatunkban ezúttal egy jól összeszokott csapatot mutatunk be, akik több éve közös munkával érnek el sikereket. István, Máté és Ákos a rajzolásban, plakátkészítésben, sőt a számítógépes grafikák elkészítésében jeleskedik, nemcsak iskolai, hanem országos szinten is.
Látványos és elgondolkodtató képeket készítenek a József Attila Gimnázium tizenkettedikes diákjai. Siket Máté, Takács Ákos valamint Langó István története a kreativitáshoz és a számítógépes ismeretekhez kötődik. Mindannyian jó fantáziával, elképzelésekkel rendelkeznek, ezért több pályázatra adtak be számítógépes programokkal készített munkákat, közösen. A fiúkból álló csapat többnyire plakátokat, grafikákat tervezett már, nagyrészüket kiváló eredménnyel értékelték.

István, Máté és Ákos a rajzolásban, plakátkészítésben jeleskedik.
István, Máté és Ákos a rajzolásban, plakátkészítésben jeleskedik.

A nevükhöz kötődik az a Vöröskeresztes plakát, amelyet az elmúlt tanévben alkottak meg. A nemzetközi szervezet által kiírt felhívásra egy A/1-es méretű plakáton szemléltették a világ problémáit, művészi szemszögből mutatták meg, ők miben látják a megoldást. A képen reprezentálták a két évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófát, élelmiszerosztásra, együttműködésre hívták fel a figyelmet. Munkájukat a Vöröskereszt első helyezéssel jutalmazta, és az iskolában is sokáig kiállították a plakátot.

Tehetséges diák

Kéthetente jelentkező sorozatunkban olyan tehetséges makói diákokat mutatunk be, akik nemcsak tanulmányaikban, hanem zenében, sportban, egyéb szabadidős tevékenységükben is kiválóak. 

István és Máté hasonló lelkesedéssel készült az artLAB nemzetközi audiovizuális művészeti program Tervezz! poszterfelhívására. Ezen a megmérettetésen a „60 másodperc 4 évezrede" és „Az idő pénz" című alkotásaik méltán elnyerték a neves zsűri tetszését, ezért a program kiállításán is bemutatták műveiket. A fiúk eddigi eredményeik közül erre a legbüszkébbek.

Kezdetekben még csak iskolai versenyeken bontogatták szárnyaikat. Osztályukkal a diáknapra készülvén számítógépes alkatrészekből alkottak működő robotot. A szerkezet érdekessége az volt, hogy gombnyomásra mozgott, mindez nagy sikert aratva a diákok körében.

Bizonyára a gyermekkor óta tartó ismeretség is hozzájárul sikerükhöz, hiszen a közös munka alapvető eleme az összetartás. - Nyolcadik éve vagyunk osztálytársak, azóta igaz barátság alakult ki közöttünk, így mindenben jól együttműködünk - mondják egyöntetűen a srácok. Úgy vélik, a csapatmunka jó hatással van munkásságukra, hiszen ha elakadnak, valamelyiküknek biztosan hamar támad új ötlete. A munka során mindenki más feladatokért felel, egyikőjük a pályázatokat kutatja fel, a többiek a képi megvalósításon dolgoznak. Egy plakát elkészítése általában két délutánt vesz igénybe az elképzeléstől a kivitelezésig. Témától függően általában öt-hatféle koncepciót dolgoznak ki, majd terveznek meg, és közös döntés alapján születik meg a végső változat.

Jó barátok; az iskolán és a pályázatokra készüléseken kívül is gyakran töltik együtt szabadidejüket. Mindhárman színes egyéniségek: Ákos szeret olvasni, most épp egy tőzsdéről szóló könyv a kedvence. Máté a makói focicsapatot erősíti, ugyanis a MUFC U19-es csapatában edz, míg István hobbiszinten trükközik a jojóval. A végzős diákok éppen az őszi érettségik közepette vannak: fizikából és matekból maturálnak, angolból pedig korábban tettek vizsgát. Ákos májusban emelt matematika érettségit szeretne tenni, ugyanis a továbbtanulást illetően később már nem a rajzzal, hanem a közgazdaságtannal foglalkozna szívesebben. Máté és István sem grafikusnak készül, őket a mérnöki pálya vonzza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz igazi szálloda Makón

700 milliós beruházással szállodává alakítja 2014-re az egykori Kállai-kollégium épületét a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. Tovább olvasom