Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Településőrök járják Makót – javítják a közbiztonságot

Csongrád megye - Vegyes a településőrség fogadtatása a megyében: Csongrádon és Hódmezővásárhelyen például nem szerveztek, Makón viszont már munkába is állt a hat járőr. A legkisebb faluban, Kövegyen egy településőr járőrözik.
Vegyes a fogadtatása Csongrád megyében a Bajnai-kormány közbiztonság-javítását célzó programjának, amelyben a városok, falvak központilag finanszírozott településőrséget szervezhetnek. A településőrt az önkormányzat alkalmazza, bérét és annak járulékait nagyrészt a rendészeti minisztérium fizeti, egyenruhája, felszerelése van, de hatósági jogköre nincs, és kényszerítő eszközt nem használhat. Kétszer annyi településőrre kérhetnek támogatást, mint ahány közterület-felügyelőt alkalmaznak.

A legkisebb faluban bevált

A megye legkisebb falujában, Kövegyen is van településőr. Galgóczkiné Krobák Mária polgármester azt mondja, bevált. Október közepe óta dolgozik, tulajdonképpen a polgárőrséget is helyettesíti, figyeli a házakat, az idegen autókat, jelenléte tényleg javít a közbiztonságon – és még a közmunkásokat is szemmel tartja.

A megyében ezt nem mindenütt tartják jó ötletnek. A nagyobb városok közül a csongrádi képviselő-testület például elutasította az erről szóló indítványt, de Hódmezővásárhelyen sem szervezték meg. A város polgármestere, Lázár János – egyben a Parlament rendészeti bizottságának elnöke – ellenzi az efféle alakulatok felállítását. Nyilatkozata szerint, amely a város honlapján jelenleg is olvasható, a civilszervezetek, gárdák, város- és településőrségek nem alkalmasak a rend biztosítására, csak az állam által, az adófizetők pénzéből finanszírozott rendőrség. Éppen ezért már az év elején kialakították a körzeti megbízotti rendszert a városban.

Makón viszont úgy gondolták, hiba lenne nem kihasználni, hogy a központi költségvetés hajlandó áldozni a közbiztonság javítására – a napokban meg is kezdte munkáját a csapat. A képviselő-testület múlt havi döntése nyomán, mivel a városban 3 közterület-felügyelő dolgozik, összesen 6 településőrt alkalmaznak.

Olvasóink írták

  • 2. lacipapa68 2009. december 03. 21:24
    „Úgy gondolom,hogy hasznos a "több szem többet lát" elve.Logikus dolognak tartom ezt az egész koncepciót.”
  • 1. napiszar 2009. december 02. 14:18
    „Tudnám ajánlani Kmetyi Tűr utca környékét járörözésre,de ne biciklivel menjetek mert gyalog fogtok vissza jönni,fogadjunk fő razzia terület szökőkút és környéke lesz,na erre nagyon nagy szükség volt,mint mókusnak az erdőtűzre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában a H1N1 ellenszerét látják a fokhagymában - dupla lett az ára

Az új influenza is közrejátszik abban, hogy megélénkült az érdeklődés a fokhagyma iránt, Kínában ugyanis úgy vélik, ez megvéd a betegségtől. Tovább olvasom