Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Téli álmukból ébrednek a vandálok

Makó - Makón tavaly két vandált kaptak el a rendőrök, a bíróság mindkettőt közmunkára ítélte. Ahogy az idő jobbra fordul, megszaporodnak a rongálások.
Sokéves tapasztalat: ahogy enyhül az idő, tavaszodik, megszaporodnak a rongálások. Nincs ez másként Makón sem – az éjszakai pusztítást többek között kitört facsemeték, összefirkált falak, felborított szemétgyűjtők, elcsúfított köztéri szobrok jelzik. Tavaly a város az efféle kártételek helyreállítására másfél millió forintot fordított.

Most a szerkesztőségtől nem messze, a Szegedi utcán egy letört háttámlájú padot vettünk észre – biztos, hogy ez az elmúlt néhány nap termése, nemrégiben ugyanis láttunk itt békésen üldögélő időseket, akkor még hibátlan volt az ülőalkalmatosság. A főtéri szökőkút közelében a dísztéglával borított mellvédet tették tönkre egy helyen, egész sornyi vörös tégla hiányzik. Ez is friss rongálás: ezt az épp ott dolgozó közmunkások erősítették meg, akik nap mint nap látják a mellvédet. És hasonlóképp dísztéglákat szedtek fel a Petőfi parki játszótér egyik járdájából – igaz, erről nem tudtuk megállapítani, új kártétel-e. Ugyanez volt a helyzet a legtöbb falfirkával.

A vandálok keze nyoma már látható a makói belvárosban. A szerző felvétele
A vandálok keze nyoma már látható a makói belvárosban.
A szerző felvétele

A rendőrségen arról érdeklődtünk, az elmúlt egy évben volt-e rá példa, hogy elkaptak rongálási ügyben valakit Makón. Pál János, a megyei főkapitányság szóvivője két esetről számolt be. Az egyik igen emlékezetes volt, akkor ugyanis Kecskeméti Ármin főrabbi emléktábláját verték le, és az újjáavatásra Sólyom László köztársasági elnök is eljött. A másik hétköznapibb: a tettes a főútvonal mentén több oszlopról vett le közlekedési táblákat, egyet ráadásul ki is döntött a helyéről. Mindkét rongálót közmunkára ítélte a bíróság.

Olvasóink írták

 • 15. Mc_Mi 2010. április 07. 09:05
  „14. hozzászólás
  Ez a szokásos Buzás-féle hazudozás, érzelmekre alapozó üres frázis. Minden választás előtt elmondja, azután 4 évet várunk, hogy történjen valami. Az ilyen népámítás rosszabb annál, mintha semmit sem mondana, hiszen tudja, hogy mit kellett volna csinálnia és mégsem csinálta. Teremtett munkahelyet? Nem, sőt még a meglévők is bezártak. Ma a munkanélküliség a csúcson van.
  Befektetőket ígérget, de csak egy félbemaradt építkezést tud felmutatni 4 év alatt. Tegyük hozzá, hogy a befektetőket nem csak területtel, hanem adókedvezménnyel, képzett munkaerővel stb lehet csábítani, ami komplex gondolkodást igényelt volna.
  Hazudik!! " A munkahelyteremtésben....az utóbbi néhány évben emberöltőnyi fejlesztést hajtottunk végre."

  M43-ast emleget, holott neki ehhez semmi köze. Az autópálya, akkor is megépül, ha tiltakozó táblákkal vonultak volna a minisztérium elé.
  Kifogásolja az ellenfelei magatartását, ugyanakkor tudja, hogy a kis pártja, kis tagjaként semmit sem fog tudni elérni. Egyéni képviselői ambíciókat a párt céljaihoz kell igazítani, csak ebben az esetben várható, hogy be is vezetik. Egyéni és főleg csak Makót érintő programok a népámítás fogalomkörébe tartoznak.

  Azt írja: "A tettek beszélnek." Igaza van. Azok a tettek, amik alapján Makó lesüllyedt 24 ezer lakosú kisvárossá, azok a tettek, ami alapján a makói vállalkozások ismét nem kaptak megrendelést Makón, azok a tettek, ami alapján 100 millió adóforintot fordított olyan terv elkészítésére, amiről kiderült, hogy megvalósíthatatlan. És főleg azok a tettek, amik alapján Makó úgy eladósodott, hogy még az unokáink is az általa felvett hitelt fogják törleszteni. Tettek, amik elmaradtak ahhoz, hogy végre elinduljon a csatornázás. Tettek, ami alapján a mitáborunkbeliek kaptak csak támogatást.
  Tudjuk, hogy a FIDESZ az, aki esélyt kap a programja megvalósítására és tudjuk, hogy a makói FIDESZ jelölt tud legtöbbet tenni Makóért, a többi ugyanis nem lesz a döntési helyzet közelében. Ha az esélytelenek képviselőire szavaz, akkor olyan képviselőt juttat be a parlamentbe, aki kívülállóként fogja végig asszisztálni a következő 4 évet. Szavazzon a FIDESZre és a makói FIDESZ képviselőre!”
 • 14. buzástakarodj 2010. április 07. 08:09
  „Makó városának legtöbbet a kommunista párt és utódpártja az mszp ártotta. Lerobban szocreál épületek, borzalmas belváros, szétvert parkok...”
 • 13. sunyifigyelő 2010. április 04. 19:23
  „UI: Az enyém az volt hogy évi 150-milla támogatás a délmagyarnak az Mszp-től elég nyomós indok hogy minden ellenzékit cenzúrázzon!”
 • 12. sunyifigyelő 2010. április 04. 19:22
  „"mar_ci" Az én és M@M barátom hozzászólását spontán törölték, pedig annak volt mondani igazán!:):)”
 • 11. mar_ci 2010. április 04. 18:31
  „6. moderátor
  Nem tudom mit töröltél, de azt látom, hogy a politikai tartalma miatt.
  Kérlek nézd meg a makói cikkeket és jelöld meg a politikai, választási tartalmút! Most, a választások előtt egy héttel ne legyen egyetlenegy ilyen tartalmú újságcikk?
  Nem látom a testületi ülésről szóló cikket! Nem látom a pártok képviselőinek vitájáról szóló tudósítást. Nem jelent meg egyetlen tudósítás sem a városban járt prominensekről, az eseményről. A miniszterelnök itt járt és nem jelenik meg a makói oldalon. Akkor hol politizáljunk?”
 • 10. mar_ci 2010. április 04. 18:22
  „Hogy közelebről nevesítsem a közpénz lenyúlást, ezen az ingyenes operettfesztivált, a tüzijátékokat, a drága hagymafesztiválokat, a heti önkormányzati kiadványt értem. A Buzás Péter nevének állandó tömése a fejekbe, cikkenként legalább háromszor Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő, ....Buzás Péter.....itt járt, azt csinálta, ..... Letöltöttem a zöld újság néhány számát és keresővel megszámoltattam a neveket és titulusokat. 30 Buzásra jutott egy fél jegyző és talál 1-1 képviselő. Persze ellenzéki egyetlenegy se.”
 • 9. mar_ci 2010. április 04. 18:14
  „Mszp2009!
  Most szólhattok a vállalkozónak és a fiának. Siessen lekaparni a félrevezető, törvénysértő plakátokat. Ezen persze nem csodálkoztam. Ez a vérükben van. Eddig is közpénzen kampányolt, ez fel sem tűnik neki. A hazudozáson kívül a közpénzek lenyúlása a jellemző Buzás Péterre és a pártjára.
  A padról és a vandálokról. Hol vannak a térfigyelő kamerák eredményei? Mennyi vandált füleltek le?
  100 millióért már valami eredményt elvárhatnánk?”
 • 8. valakiiii 2010. április 03. 18:15
  „Eltiltották a további jogszabálysértéstől a szocialista párt képviselő-jelöltjét, Búzás Péter makói polgármestert. A helyi választási bizottság megállapította, hogy a jelölt plakátjain lévő feliratok hasonlítanak a makói önkormányzat hirdetményeiben szereplő szlogenekre. A bizottság megállapította, hogy - bár a két szlogen szövege pontosan nem egyezik meg - ez a tény nem befolyásolja azt a körülményt, hogy a választókat a két szöveg hasonlósága megtévesztheti, ezzel a jelölő szervezet - az MSZP - és Búzás Péter megsértette az esélyegyenlőség elvét. A határozat ellen fellebbezésnek még van helye, de a választási bizottság az eljárást hivatalból is folytatja.”
 • 7. SzaboImkác 2010. április 01. 16:18
  „Politikát nem ír a Makói hírek az lehet, na de a rongálás se rossz téma ha nincs más ez is érdekes lehet!:) De ahogy elnéztem azt a padot nem nagyon kellett rongálni, lehet csak egy erősebb széllökés volt a tettes!:):):):)”
 • 6. moderator 2010. április 01. 15:10
  „"7. hozzászólás flexfarka 2010.04.01. 15:02 "
  Talán a politikához kellene.....”
 • 5. scott1 2010. április 01. 14:35
  „Remélem nem kell attól tartani, hogy megjelennek ismét hordákban!
  És a két vandál az ógermánon kívül beszélt más nyelven is?”
 • 4. gyorgy99 2010. április 01. 09:50
  „http://video.szon.hu/video/56512/-e2-80-9ea-gyermekemert-gyilkossagot-is-felvallalnek-e2-80-9d---nyilatkozott-a-nyirkatai-pofozkodo-anyuka”
 • 3. Racoon 2010. április 01. 09:47
  „Elnök Úr!

  Áprilisi tréfának remek volt! Önnek igazán van humorérzéke :)”
 • 2. eva45 2010. április 01. 09:32
  „1 mszp2009

  Ez ugye áprilisi tréfa?”
 • 1. mszp2009 2010. április 01. 07:10
  „Kecskeméti Ármin főrabbi emléktábláját azóta is óvja az Mszp, 10-nap van hátra ha nyugodt közbiztonságot akarnak kedves fórumozók, tessék Buzás Péterre szavazni, ő már bizonyított,nálla jobbat becsületesebbet , tisztességesebbet nem találni, neki szívén a város, ott a kamera rendszer és még fejlődünk! Hajrá Mszp Hajrá Buzás Péter!Üdv:Laci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makóiak a megye legjobb nyomozói

Makó - Számokban mérhető eredményt hozott, hogy a makói önkormányzat pénzt költ a közbiztonságra… Tovább olvasom