Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Teljes nyugdíját bukta a rákbeteg adós kezese

Makó - Rákbetegsége miatt nem tudta tovább törleszteni devizahitelét egy makói családfő – júniusban apósának, aki a kezes, a teljes nyugdíját levonta a bank. A pénzintézet a banktitok miatt nem adhat felvilágosítást az ügyben.
– A honvédséghez sportszázadba vonultattak be, mert birkóztam. Kovács lettem a szövetkezetben, plusz az apósomtól ellestem a vesszőfonást. Kocsmába sohasem jártam. Három éve tolókocsiba kényszerültem, előbb a nagylábujjamat kellett levágni, aztán boka fölött, most pedig térd fölött. Tanulólábam van, nemsokára megkapom a véglegeset – bocsátja előre a makói nyugdíjas. Miután elmondta történetét, felesége kérésére úgy döntött, a nevét mégsem adja hozzá. Az eset ettől függetlenül tanulságos.

– Lányomék vettek föl devizahitelt, 5 millió forintot, a házuk felújítására. Én és a feleségem voltam a kezes, ki más lett volna. Nem volt probléma, fizették rendesen a törlesztőrészleteket, egészen addig, amíg a vejem meg nem betegedett. Bőrrákja lett, amit nem sikerült kezelni. Most az utolsó stádiumban tartunk, meg vannak számolva a napjai. A betegség miatt leszázalékolták, és nem tudott tovább fizetni, de a jövedelme felét vonják. A vejem felajánlotta az államnak a házat, de értesítést nem kapott róla. Engem sem értesített senki – hanem legutóbb, amikor a feleségem ment a nyugdíjamért a kártyával, nem tudott fölvenni egy fillért sem. Bementem én is, de nem tudtam beszélni az igazgatóval, a pénztáros hölgy azonban megmondta: át lett az nekem utalva rendes időben, csakhogy a bank levonta, mind a 78 ezer 530 forintot.

Júliusban, amikor a nyugdíj esedékes, 26 ezer 171 forintot kapott, de értesítést arról nem küldtek, hogy mindez milyen alapon történt. A kérdésünkre, nem fordulhatott-e elő, hogy ők maguk vettek le több pénzt korábban, a nyugdíjas azt mondta, nem. Felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel, aki szerint azért megdöbbentő a történet, mert az általános szabály szerint a kézhez kapott jövedelemnek 33 százalékát, kivételes esetben 50 százalékát lehet letiltani.

Az említett bank – nevét, ahogy a panaszosét, nem közöljük – azt a tájékoztatást adta, hogy a banktitok védelme miatt semmilyen konkrét információt nem adhat ki az ügyről. „Így általánosságban csak a következő választ tudjuk adni: a hitel- és jelzálogszerződésben foglaltak szerint a bank élhet beszedési jogával azon ügyfelek esetében, akik egyetemlegesen felelnek a hitelért és annak törlesztéséért. Ezen ügyfelek számláját a bank a hátralék erejéig terhelheti. Az ... bank a törvényi feltételeknek megfelelően jár el minden esetben, így ebben az esetben is."

A pénzintézet közleménye emlékeztet arra, hogy „fizetési nehézségek esetén az ügyfeleknek lehetőségük van állami vagy banki mentőcsomagok igénybevételére, illetve egyéb egyedi konstrukciók megigénylésére". Erről személyesen adnak tájékoztatást az ügyfeleknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balra ment be a körforgalomba a grúz busz Makónál

3 napig vezettek pihenés nélkül a sofőrök. Egynapos kényszerpihenőt, 1,3 milliós bírságot kaptak. Tovább olvasom