Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Téni bácsi szigorú, de játékos volt

Makó - Ma is a budapesti Páger-villában él – más rokonokkal együtt – a makói származású színészóriás fiú unokája, Gyarmati Antal, aki évről évre részt vesz a Páger Antalról elnevezett színészdíj odaítélésében.
Ma is a budapesti Páger-villában él – más rokonokkal együtt – a makói származású színészóriás fiú unokája, Gyarmati Antal, aki évről évre részt vesz a Páger Antalról elnevezett színészdíj odaítélésében. A gazdasági informatikával foglalkozó harmincéves utód emlékei szerint nagyapja szigorú volt, de a tréfára mindig kész.

Gyarmati Antal, a színész unokája a tavalyi gyűrűátadási ünnepségen.
Fotó: Karnok Csaba

Vasárnap délelőtt tizenegy órakor veszi át a Páger-díjat a makói Hagymaházban az idei kitüntetett, Törőcsik Mari kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Maga a díj Téni bácsi kedvelt arany pecsétgyűrűjének mása, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban, és amelynek odaítéléséről idén is rangos szakmai kuratórium döntött. A zsűri egyik tagja Gyarmati Antal, Páger Antal egyetlen fiú unokája, aki – más családtagokkal együtt – ma is a budapesti Páger-villában él; Páger Antalnak Makón nincsenek rokonai.

Itt állt egykoron Páger Antal szülőháza Makón.
Fotó: Schmidt Andrea

A harmincéves Gyarmati Antal a kuratóriumban Páger Antal fiú unokájaként vesz részt, de mint megtudtuk, nem ő az egyetlen fiú unoka: neki ugyan csak két lánytestvére van, ám másik lánya révén még három fiú unokája van a néhai színészóriásnak – ők azonban külföldön élnek. A színészethez egyébként civilben nincs köze, gazdasági informatikával foglalkozik. A Páger-ünnepségek előtti időben nem járt Makón. Tudta, hogy nagyapja innen származik és arra is emlékszik, hogy kapcsolata eleven volt a várossal: bár tizenéves korában elkerült Makóról, rendszeresen visszalátogatott, és őt is rendszeresen felkeresték makóiak Budapesten. Nagyon örül, hogy Téni bácsiról megemlékezik a város, szép gesztusnak tartja, hogy részt vehet a gyűrű odaítélésében és mindig meghatottan látogat el a szülőházhoz.

Milyen nagyapa volt a színészóriás? Gyarmati Antal azt mondja, szigorú, de a játékra mindig kapható. Komoly volt, az unokáit azonban rendre megnevettette. Máig emlékszik arra, augusztus huszadikán mindig eljátszotta, hogy telefonon megrendeli a „tűzijáték vállalattól" az esti parádét, amit aztán a gyerekek abban a szent meggyőződésben köszöntek meg neki, hogy csakugyan ő intézte el.

Olvasóink írták

 • 1. Németh Pál nyugalmazott mérnök 2008. január 26. 14:52
  „Tisztelt Olvasók!

  Gyakran láttam Páger Antal színészt Makón. Az unokabátyámékhoz jött le évente egyszer. Már messziről látható volt, hogy Téni bácsi itthon van Makón: a Simca autója ott parkolt a Kossuth utcán a cukrászda előtt. Akkor 1960 körül ez még csodának számított!

  Én, mint akkori kisgyerek, nem igen értetettem a dolgokat, de azt tudtam, hogy Téni bácsi színész, filmszínész, valamint azt is hallottam, hogy festő is egyben.

  Ami azonban megmaradt bennem, hogy szülővárosához és az itt lévő emberekhez ragaszkodott mindég. Nem felejtette el egy percre sem, hogy honnan származik. Gondolom ez egy volt a sok pozitív tulajdonságai közül.

  Isten nyugosztalja Makó nagy szülöttjét!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét segít Makón Hanna alapítványa

Makó - Ismét segít az a makói nonprofit alapítvány, amit egy másfél éves korában elveszített… Tovább olvasom