Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Tényleg nem akarja az Emmi Rója Istvánt - Érvényteleníthették a makói gimnázium igazgatói pályázatát

Makó - 22 év után nem vezetheti tovább a makói József Attila Gimnáziumot Rója István igazgató, akiért tüntettek is a város lakói - értesült hétfőn délután a Makóhíradó.hu-tól maga az érintett. A friss döntésről mi is kérdeztük a minisztériumot, de egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.
Érvénytelenítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Az intézmény vezetésével az egyik igazgatóhelyettest fogja megbízni az Emmi – tudtuk meg hétfőn délután 5 órakor Rója Istvántól, az eddigi igazgatótól. Ő ezt onnan tudja, hogy a Makóhíradó.hu című internetes portál munkatársa hívta őt ezzel az értesüléssel, érdeklődve, az iskola szervezeti és működési szabályzata hogyan rendelkezik erre az esetre. 

Áprilisban derült ki, hogy bár Rója István ismét pályázott a posztra, a helyi önkormányzat vezetése és a képviselő-testület többsége nem támogatja újbóli megválasztását. Az iskola közössége őt támogatta, és más jelentkező nem volt, de a törvény szerint pályázatáról a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ ajánlása alapján július 10-én kellett határoznia az Emberi Erőforrások Minisztériumának. 

A városi képviselő-testület nem szavazata félreérthetetlenül  jelezte, a kormányoldal nem Rójával képzeli el a folytatást. A gimnázium igazgatójával együtt sokan azt feltételezik, azért sem akarják őt, mert az oktatás reformjával kapcsolatban ő is, az általa irányított tantestület is nyíltan véleményt nyilvánított. Ezt a vezető korábban, a szocialista kormányok idején is megtette. 

Rója egyértelműen élvezte a diákok, a tanárok és a szülők szimpátiáját,  a ballagási ünnepségen hosszú ideig nem tudta elkezdeni ünnepi beszédét a taps miatt. Június 9-én mintegy ötszázan tüntettek mellette. A makói önkormányzat akkor közleményt adott ki, amelyben az állt, az iskolák minősége nem politikai ügy, és a város visszautasítja azokat a vádat, amelyek pártpolitikai összefüggéseket sejtetnek a testület döntésének hátterében. Az önkormányzat hangsúlyozta, a gimnázium „oktatási színvonala évek óta romlik", ezért nem támogatták Rója munkáját.

Az igazgató ciklusa július végéig tart. Helyettesei: Martinuszné Korom Gabriella és Huszár Szabolcs.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széllel ment a kézihajtány a vaspályán

Széllel ment a kézihajtány a vaspályán
- Nagyon jó volt, még sosem ültem hasonló szerkezeten, de szívesen kipróbálnám még egyszer - mondta a 6 éves makói Szél Viktor, miután édesanyjával leszálltak a helyi vasútállomásnál rövid távon közlekedő kézi hajtányról. Tovább olvasom