Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Térfigyelő kamerák Makó közterületein

Makó - Hat makói térfigyelő kamera már üzemel, az egyiket épp a napokban átadott Fátyol Mihály-szobor közelében, a Korona sarkára szerelték fel. Októbertől közel ötven berendezés működik majd városszerte.
2004 óta folyamatosan növekszik a Makón elkövetett bűnesetek száma. Ezek nyolcvan százaléka vagyon elleni, illetve garázdaság. Ezért még júliusban arról döntött a képviselő-testület, felkéri a rendőrkapitányság vezetőjét, hogy dolgozzon ki egy cselekvési programot a közbiztonság javítása érdekében. Az elkészült terv számos dolgot taglal, így például ifjúságvédelmi modellt, esélyegyenlőségi programot, szóróanyagok terjesztését, közbiztonsági előadásokat és a média bevonását is. Emellett az is szerepel benne, hogy térfigyelő kamerákat kell telepíteni a város több pontjára. Hat ilyen berendezés már működik. Így például a nemrég átadott három modern játszóteret, az Almási utcait, a Petőfi parkit és a Návay Lajos térit figyeli kamera. Van egy a Sparnál, valamint kettő a főtéren. Ebből az egyiket a Korona sarkára erősítették fel, közvetlenül a napokban átadott Fátyol Mihály-szobor fölé.

A neves cigányprímás bronzszobránál már működik a térfigyelő berendezés. A szerző felvétele
A neves cigányprímás bronzszobránál már működik a térfigyelő berendezés. A szerző felvétele

A berendezéseket a rendőrkapitánysághoz kötötték be, így a rend őrei éjjel-nappal szemmel tarthatják a várost. A kamerák rögzítik is a látottakat. Így ezt az anyagot a törvény szerint fel lehet használni egy-egy büntetőeljárás során. A tervek szerint októbertől újabb 41 kamerával gyarapszik az állomány.

A Maros-hídtól a Hosszú utcáig

Októbertől szinte az egész várost behálózzák majd a kamerák. Felszerelnek ilyen berendezést például a Maros-hídra, a fürdő parkolójába, a zsinagógára, de jut belőle a Maroslelei útra, a Hosszú utcába három is, valamint a Földeáki és Rákosi útra. Emellett kamera veszi majd az eseményeket a piac bejáratánál, a katolikus a temetőnél, a kocsmáknál, illetve számos kereszteződésben is.
A rendőrség szemmel tartja a hagymavárost

Olvasóink írták

 • 15. rudi 2009. szeptember 01. 14:58
  „Remélem, kedvét szegi a sok bunkó vandálnak, akik padokat és egyebeket rongálnak, virágot és aknafedőt lopnak.”
 • 14. flexfarka 2009. augusztus 26. 20:15
  „@napiszar igazából a rendőröknek csak tőled kellene elkérni a cd-t ha történik valami a Lakótelepen,szerintem tuti dokumentálva van nálad az anyag 5-évre visszamenőleg!!!!:):):):)”
 • 13. fehérjános 2009. augusztus 26. 20:05
  „@napiszar neked van kint kettő éjjel is látó kamerád, elől hátul a lakásodon add ki nekik bérbe,amilyen zsidó vagy nem gondolkodtál még rajta!:):):):)”
 • 12. napiszar 2009. augusztus 26. 16:09
  „Esetleg a Lakótelepeken nem lehetne szerelni,mi lakók még adnánk is össze rá pénzt,olcsóbb lenne mint hetente új bicikliket vennünk,bejárati ajtókat csináltatnunk,főleg a Rádayn kelne el,ahol sorozatosak a rongálások bicikli lopások autó feltörések,ha van valaki aki tud róla hogy van e lehetőség a lakóknak hozzá járulni kérem jelezze tenx érte!”
 • 11. xxx666 2009. augusztus 26. 10:05
  „@kozmunkas de neki a felesége a polgármesteri hivatalban dolgozik,meg jóban van Búzással ez Makón fel ér 5-főiskolával!:):):):)”
 • 10. kozmunkas 2009. augusztus 26. 09:16
  „lajosbácsi a közmunkások főnökének sincs igazábol több 8-osztálynál :) és még is most szavazták meg a fizetését 300-ezerre na ugye lehet 8-osztállyal meg egy őrző védő tanfolyammal sokra vinni lajosbácsi!!!!!!!!”
 • 9. lajosbácsi 2009. augusztus 26. 06:41
  „felénk is rakhatnának egyet, és ráköthetnék a közmunkások főnökének a kompjúterjére.. itt csöveznek a bejárat előtt, aztán meg elcsámpáznak a fizetésért. .. aláírom, nincsenek túlfizetve, de senki nem mondta nekik, hogy nyolc osztállyal marha sokra fogják vinni.”
 • 8. hajosinas 2009. augusztus 26. 04:45
  „Csak aztán az Eötvös utcát ki ne felejtsék a tervezéskor a bekamerázandók jegyzékéből !

  Bár lehet, egyéb okora való hivatkozással azt nem is szükséges kamerázni,mert esetleg még többet látnak az illetéktelenek.Egyébként a gondolat az támogatandó.
  Apropó jut eszembe, a "Bérpalota" fecskefészkei alatt lévő lemezpárkányt még mindig nem takarították le a guánótól,pedig már egyszer felhívtím rá a figyelmet.Biztosan nem olvasták sem az ÁNTSZ helyi munkatársai,sem az önkormányzat illetékesei tárgyidőszakban az ujságcikket,vagy csak a hozzászólásokat nem? Talán oda is kellene egy kamerát irányítani,hogy figyelemmel lehessen kisérni a guánó szaporodását, az időben történő takarítás megszervezése érdekében.Ez most csak azért jutott eszembe,mert ha elkészűl a "Török " fürdő,nem lessz bizalomgerjesztő látvány az ideutazók számára, a város központjában halmozodó trágyadomb.Sem közegészségügyi,sem esztétikai szempontból ! Azt hiszem, nem késtem el még a figyelemfelhívással.”
 • 7. nagyi8 2009. augusztus 25. 09:23
  „"2004 óta folyamatosan növekszik a Makón elkövetett bűnesetek száma."

  A gazdasági és politikai MSZP-PSZM (SZDSZ) kizsákmányolás eredménye.
  Minél nagyobb a nyomor, annál nagyobb a bűnözés.
  Eközben páran túlgazdagodnak.

  .”
 • 6. banew 2009. augusztus 24. 21:09
  „Végre értelmes dologra költik ez a piszok magas adót, amit kifizetünk. Országos szinten is a legmagasabbak között van a helyi adó, futná belőle még száz kamerára is. Akinek nincs vaj a fején, kiállhat a napra, nem fájlalja, hogy van kamera. nem személyenként figyelnek, csak ha valamit látnak. Azt meg figyeljék is, és vigyék a fenébe akit egyenként kell figyelni.”
 • 5. Black&Red 2009. augusztus 24. 18:15
  „Hosszú utcában 3 is? Honvédban lesz e??:)

  A szobor ára meg futotta volna is a kamerákra!!:)”
 • 4. klj_54 2009. augusztus 24. 15:57
  „Nem kő az a kamera, mer´ az ombudsmanus nem szereti!
  Javallott neki meglátogatni mondjuk Londont. Ott a legmagasabb az 1 négyzetméterre eső kamerák száma. Ja, mindez a demokrácia őshazájában!”
 • 3. napiszar 2009. augusztus 24. 15:25
  „Hát meg mondjuk bronzbúl ván a szobor hátha a testvírek elviszik onnan!”
 • 2. Indian 2009. augusztus 24. 15:15
  „Szükség van rá,mert néhány vadmarha rendre tönkreteszi a közterületeken elhelyezett berendezéseket,növényeket,eszközöket!Bár azért sajnos annak aki "normál" polgár kissé kellemetlen is lehet hogy (meg)figyelik minden napját.”
 • 1. magyarok 2009. augusztus 24. 12:16
  „végre legalább a főtéren megszűnik a lopás, bááár az egész várost be lehetne kamerázni :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc művész dolgozik a makói alkotótelepen

Makó - A fürdőépítkezés miatt hamarosan lebontják Makón azt az épületet, ahol most a grafikai… Tovább olvasom