Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Termálkutat fúrnak a makói fürdőben

Új termálkutat fúrnak a makói fürdő területén, mivel a régi forrás kapacitása már nem elegendő. A remények szerint 55-60 fokos, gyógyhatású vizet ad majd az új kút. A munkálatok még egy hónapig tartanak, a termálvizet 1300 méteres mélységből hozzák fel.
A Szent János tér felőli, kisajátított telken óránként 10-20 méternyit haladnak lefelé. Fotó: Karnok Csaba
Meglepő látvány fogadja Makón a Szent János térre érkezőket: az egykori magánporták helyén jókora fúrótorony magasodik. Ez már a fürdő területe, hiszen egy tavalyelőtti kormánydöntés értelmében címzett támogatást nyert a város az intézmény bővítésére: az így felhasználható több mint 900 millió forintból hamarosan tanmedence épül a jelenlegi medencék mögött, ennek kiszolgálásához szükség lesz egy új termálkútra, amit szintén ebből az összegből készítenek el.

– A makóiak 30-40 éve várnak a fürdő bővítésére, a beruházások eredményeképp most valóban modern, európai követelményeknek megfelelő medencéket és kiszolgáló épületeket biztosíthatunk – mondta a beruházásról Buzás Péter polgármester. – Ehhez elengedhetetlenül szükséges egy új termálkút is, hiszen a jelenlegi forrás vizének hőmérséklete csökkent, most gázzal kell melegíteni, hogy az előírt hőfokot megtarthassa. Az új kút várhatóan közel hatvanfokos, percenként 500 liternyi vizet ad majd a medencéknek.

A fürdő vezetője, Pőcze Lászlóné bízik abban, hogy az 1300 méteres mélységben lelt víz gyógyhatással is rendelkezik, és az ehhez szükséges minősítést is elnyerik.

A fúrási munkálatokat a kisteleki Aquaplus Kútfúró és Kútjavító Kft. nyerte el, közbeszerzési pályázaton. A sikeres tender egyik lényeges eleme volt, hogy összesen hatvan hónapi garanciát vállaltak a feltárt vízforrásra.

– Szinte alig van hazánknak olyan tájegysége, ahol ne fúrtunk volna termálkutat: Sopronban, a Balaton körül, Budapesten, de Hódmezvásárhelyen és Szegeden is sikeres volt a munkánk – mondta Joó Mátyás, az Aquaplus Kft. ügyvezetője. – Eddig akadály nélkül haladtunk a kívánt mélység felé, átlagos sűrűségű földtani rétegben óránként húszméternyivel is mélyíthetjük a kutat. Terveink szerint március végére készülünk el a fúrással. Megfelelő tapasztalatunk van az ilyen mélységű fúrások területén is, hiszen volt, hogy csaknem 2200 méterről sikerült termálvizet hozni a felszínre.

A most feltáruló forrás várhatóan 30-40 évig kielégíti majd a helyi szükségleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Makóról

Becsey Zsolt fideszes európai parlamenti képviselő szerint a következő nemzeti fejlesztési terv… Tovább olvasom