Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Tervezik az összekötő utat

Csanádpalota - Idén elkészítik az engedélyes és a kiviteli terveket a Csanádpalotát a romániai Nagylakkal összekötő 8 kilométeres útra, jövőre pedig megindulhat a valaha nagy forgalmú út újjáépítése – tájékoztatta lapunkat Kovács Sándor palotai polgármester.
A két település közötti, eperfákkal szegélyezett régi makadámút az 1900-as évek előtt nem sokkal épült, és történelmi jelentőségét egyebek mellett az adta, hogy a palotai szlovákok ezen jártak a nagylaki evangélikus templomba, illetve a nagylaki magyarok a palotai római katolikusba. Az út mostanra gyakorlatilag járhatatlanná vált, teljesen tönkrement, de napjainkban ismét fontos volna az összeköttetés a két város között, mindenekelőtt gazdasági szempontból.

Mint korábban megírtuk, a palotaiak álma egy 5 méter széles út, amely körforgalommal csatlakozik a 43-as főúthoz, és kerékpárút is fut mellette. Az álomból valóság lehet, ugyanis nemrégiben megkapta az uniós pályázati támogatást az a magyar–román projekt, amelyből a tervezési, előkészítési munkákat fedezik. Erre a célra idén 32,4 millió forintot fordíthatnak, s ha a tervek elkészülnek, jövőre már az építkezés is indulhat – ennek költségeit Kovács Sándor most 7-800 millió forintra becsülte.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dédi8 2010. március 09. 10:13
  „Az uniós pénzek lehívásánál is hazudtak Libajnaiék

  Tízmilliárd forint támogatási pénzt akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert állítása szerint olyan összeg után is kért támogatást, amely tiltott.
  A lap szerint az ügy egyelőre egyedüli, de a hasonló elszámolású projektek összértéke több száz milliárd forint.
  A Napi Gazdaság szerint az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó támogatásoknál a magyar hatóságok az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, holott ez a bizottság szerint ellentétes a szabályokkal. A teljes autópályaszakasz összesen 33,6 kilométer hosszú és a projekt teljes költsége 85,12 milliárd forint, az elszámolható költségeknek pedig 85 százalékát adja a támogatás. A szakaszon három ütemben folynak a munkák, a pálya az idén őszre készül el.
  A szabályok szerint az unió kohéziós alapjának terhére nem lehet olyan támogatásokat elszámolni, amelyek visszaigényelhető áfát tartalmaznak. A lap úgy tudja, hogy a bizottság határozata szerint a beruházás áfatartalma nem számolható el költségként, így azután nem is jár támogatás. Magyarország az unió törvényszéke előtt megtámadta a határozatot. A folyamat jelenleg az írásbeli eljárásnál tart.”
 • 21. Luckylaci 2010. március 07. 17:05
  „Scott1! Kapizsgálod!!!!:-) De a viccet félretéve.Most divat az uniós forrásokat felhasználni és élnek is vele ahogy tudnak!Más dolog,hogy ezt finanszírozzák,mást pedig nem!(Talán lelkiismeret furdalásuk van Trianonért? Vagy ez az új európai taktika része? Egyesítés,határok összemosása,...vagy előkészítése egy lopakodó megszállásnak? :-)) A keleti testvér úgyis a Tisza vonalánál húzná meg a határt! Ez csak vicc volt! De az biztos azt kell megfogni ami nyújtanak,aztán (mint mindenhol ebben az országban)lenyúlni belőle magunknak amennyit csak lehet! Én csak attól tartok,hogy eljön majd a nap,amikor vége lesz a költekezésnek,és számon kérik rajtunk,hogy mennyit és mire költöttünk,majd meghatározzák azt is,hogy mennyit kell majd bedobnunk évente a közösbe,hogy az újonan érkezőket tákoljuk/ják belőle és az már nagyon fog fájni!! Mert a nyugati tőke behajtja majd a kamatokat is!”
 • 20. scott1 2010. március 07. 11:42
  „Lesz olyan 3 négyzetkilométeres terület amelyen 1 autópálya, 2 műút és egy vasútvonal fog feküdni a két település között! Menekülőút? Ilyen úthálózaton régiókat lehet evakuálni :)))”
 • 19. mszp2009 2010. március 07. 10:22
  „"scott1" hogy legyen menekülési útvonal!”
 • 18. scott1 2010. március 07. 08:45
  „Luckylaci!
  Miért van erre akkora szükség, ha megépítik 5 kilométeres körzetben ez lesz már a harmadik út ami Romániába megy. És miért kell egy község és egy nagyközség nagyságú (Nadlac) települést 2 úttal is összekötni milliárdokért? A két megyei jogú városunk között is csak egy van...”
 • 17. Luckylaci 2010. március 06. 13:55
  „Úgy tűnik Csanádpalota túlélését jelentheti a tervezett útszakasz,(ha megépül valóban!),mert szentigaz,szépen hangzott B.Péter egekig magasztaló nyiatkozata a makói rádióban arról,hogy sosem volt még ennyire tehetséges polgármester és képviselő testület Csanádpalotán,sosem értek el még ekkora fejlődést,és ..........DE LÁSSUK BE AZÉRT: Hol is vannak a választási ígéretek??Nézzük csak,mennyi új munkahelyet teremtett vezérünk???Hová vándorolnak el fiataljaink?Mitől üresek az óvodák,iskolák? Mert eddig csak leépítések történtek,mindennapos az elbocsájtással fenyegetőzés,bezártunk,csökkentettünk,stb! Most végre egy ésszerűnek tűnő terv.....-mert ha összejön át lehet majd járni Romániába dolgozni !(Ha itt úgysincs semmi.) Sajnos a hazai és a túloldali eseményeket követve jól körvonalazódik,hogy román barátaink túllépnek rajtunk néhány éven belül!Fejlődnek ,okoskodnak,összetartanak,amíg mi játtszuk az eszünket,szövetkezünk,ármánykodunk,elárulunk,eladunk,MSZP-zünk,Fityiszelünk,Jobbikozunk,cigányozunk....TÖNKREMEGYÜNK!”
 • 16. mekgajver 2010. március 06. 12:57
  „mszp2009: én azt nem tudom kitől olvastad, hogy meg fogjátok szívni, meg hogy mentek e a börtönbe, én ilyet nem írtam, ellenben azok, akik hasonlóan működtek, mint az alábbi linken található cikk főkolomposa, azoknak az ügyei ki lesznek nyomozva, és mennek szépen a bíróságra, pórázon.
  36 nap és a tolvajbanda takarodik!

  http://www.hirszerzo.hu/cikk.bkv-ugy_telefon-dobozba_gyomoszolt_milliok_hagyonak.142505.html”
 • 15. mszp2009 2010. március 06. 08:35
  „"sunyifigyelő" Az mszpnek kellenek a szavazatok kármentesítés címén, a fidesznek meg azért hogy ne kelljen koalicíóra lépni. Szóval nem is értelek miért hiszed, hogy nem költenek rá. :)Mi miért is fogjuk megszívni, és mért vonulunk börtönbe? Ezt kifejthetted volna" mekgajver"!Éljen szeretett polgármesterünk Buzás Péter, sok sikert kívánok neki a következő 4 ciklusban is, én és párttársaim! Üdv:Laci”
 • 14. mekgajver 2010. március 04. 21:04
  „maggyarok: Gondolom, te sem szavazol a Fideszre, de nem baj, mert ahogy hallom, te még csak tetűt termeltél, azt is a hajadban. A magadfajta termelők szavaznak a komcsikra, a többiek meg mély nyugalommal a Fideszre.
  Mert emlékeznek, mennyi kedvezményt adott a Fidesz a családi gazdálkodóknak, s arra is, hogyan sorvasztotta el minden eszközzel azokat az MSZP. És az is eszükbe fog jutni, hogy a Jobbik nem fog kormányozni(ebben a ciklusban, hogy aztán mi lesz ki tudja), azaz ígérhet bármit, azt nem fogja tudni megvalósítani. Tehát marad a Fidesz. Az országot szétlopó tolvajok meg mennek sorban a bíróságra.
  39 nap és a tolvajbanda takarodik!”
 • 13. maggyarok 2010. március 04. 19:25
  „Van itt ember aki belebolondul már a fityisz pártba:) Pedig az életbe be nem kerül a parlamentbe, mely Makói termelő szavaz rá ?! Esetleg vidéken!:)”
 • 12. scott1 2010. március 04. 14:44
  „Az eredeti 3. és 4. hozzászólás nem csak 9o százalékban lett törölve:) Értem az egészet... további jó munkát! Remélem jól megfizetik:) De gondolkodj el rajta miből!!!”
 • 11. sunyifigyelő 2010. március 04. 13:06
  „M@M kimaradt, közösen nem voltunk kisz tagok megbízhatatlanságunk miatt! Ja és 89-re visszaemlékezve az a hír járta hogy külföldön, nem az akkori magyarokért voltak bizonyos fideszesek lecsukva, hanem szalámi csempészésért!Tehát egyik kutya, másik eb, egy jó nagy államosítás kellene, megnézni mi volt neki rendszerváltáskor, és mi van neki most! Azonnal elkobozni a felesleget, akár mszp vagy más párt!”
 • 10. 140 2010. március 04. 12:46
  „#9, Sajnos így van ez máshol is!”
 • 9. M@M 2010. március 04. 12:35
  „mekgajver!
  Nem tudom honnan veszed azt, hogy az én pártom az mszp???? Én már akkor is jobb oldalon álltam, mikor a jelenlegi fityisz tagok még vörös könyvvel a zsebükben szaladgáltak! Azt hiszem azt nem kell bizonygatni, hogy rengeteg fityiszes (hadd ne mondjak neveket) az mszmp emlőjén nevelkedett! Én még kisz tag sem voltam a megbízhatatlanságom miatt!! De nem is ez a lényeg! Makón ékesen bebizonyosodott, hogy a fityisz nem demokratikus párt! Ami az elmúlt években itt zajlott, az minden csak nem alulról építkezés! Szétzüllesztették a helyi vezetők az egész csapatot, mert ,ha valakinek volt egyéni véleménye akkor eltakarították. A mi Petink meg szépen kihasználta ezt a helyzetet, és vígan feltöltötte a mikulás zsákot és röhögött a markába!”
 • 8. sunyifigyelő 2010. március 04. 10:21
  „"mekgajver" feltörték, és azonnal jeleztem Szabó Imre újságírónak, aki azonnal intézkedett és törölte a feltörő hozzászólását, köszönöm ezúton is neki, ezeket a feltöréseket szemét aljas dolognak tartom!De ha nem hiszed kérdezd meg Imrét!”
 • 7. mekgajver 2010. március 04. 09:39
  „sunyifigyelő: Hogy ha sorba veszed a pártok melletti érveket/ellenérveket, lebontod a magadban felépített előítéleteidet, biztos vagyok benne, hogy tisztán látó, a hazájáért aggódó emberként csakis a Fideszre szavazhatsz. Ezt a választókerület polgárainak többsége megteszi, -s ezen polgárok fele nem Makón lakik-, itt simán győz a Fidesz. Kár erőlködni, annak vége, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek az országot kifosztó, erkölcsi, anyagi nyomort "teremtő" MSZP, és az ellenzék között.
  Úgy hogy, ha pontot szeretnél tenni az elmúlt 8 év országrombolására, az ország szétlopására, szavazz a Fideszre.
  38 nap és a tolvajbanda takarodik!

  ui: amikor elrontottad, és rossz nicken írtál be, azzal vádaskodtál, hogy feltörték a nicked, de érdekes módon ez azóta sem történt meg újra. Na mindegy, nem számít.”
 • 6. flexfarka 2010. március 04. 09:38
  „Egyébként mi az a Fidesz, én még nem hallottam ezt a pártot, létezik ilyen ?!”
 • 5. sunyifigyelő 2010. március 04. 09:17
  „"mekgajver" <moderálva>, szerinted mennyi az esélye hogy a helyi fidesz győz, ki fog rászavazni ?! A termelők biztos nem! Én senkire nem szavazok, mert mint a fidesz mint az mszp egy tolvaj banda, mindenkit a saját érdeke érdekli, ja és nem én vagyok mszp2009!!!!!!”
 • 4. mekgajver 2010. március 04. 09:02
  „M@M: nem kell magyarázkodni, sunyifigyelő/mszp2009 belerondított a saját játékába.
  A pártodnak az Mszp-nek is jobbat teszel, ha értük aggódsz, van miért. A tisztogatásról: Azt hallani, hogy a választások után, azok az MSZP-sek, akik valami véletlen folytán nem vettek részt a lopásokban és nem mennek börtönbe, azzal lesznek elfoglalva, hogy egymást kicsinálják. Tudod: Gyurcsány, Szili, Gráf..... Bár az első ha minden jól megy csak az ügyvédein át folyhat bele a csatározásokba.”
 • 3. M@M 2010. március 04. 08:34
  „mekgajver!
  Én ismerem mindkét hozzászólót, sunyifigyelővel gyakran szoktam beszélni. Biztosíthatlak, nem egy a kettő! Jó lenne, rendet tennél magadban és nem "vak" elszántsággal tekintenél a jövőre. Szerintem a fityisz csak látszat intézkedéseket fog hozni, a bűnösök megbüntetésére. Ha igazán rendet akarnának tenni a saját soraikban kellene kezdeni a tisztogatást! Mert közöttük is van csomó tolvaj, kollaboráns, köpönyegforgató! Én szívem szerint az egész politikai elitet száműzném egy lakatlan szigetre, hogy ott bizonyítsák be életrevalóságukat!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél éve várják a bérüket a cipőgyári dolgozók

Makó - Egy éve zárt be a makói cipőgyár, az egykori dolgozók első pernyertes csoportja pedig bő hat… Tovább olvasom