Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Testületi ülés Makón: trapézugrás - nyitott vagy csukott szemmel?

Makó - Bár ellenszavazat nélkül szavazta meg a makói testület az ivóvíz-szolgáltató beolvasztását az Alföldvíz Kft.-be, a megállapodást aggodalmak is kísérték. Az is elhangzott: a város azért nem építhet záportározót, mert az érintett terület előírt régészeti feltárása majdnem annyiba kerülne, mint maga a beruházás.
Buzás Péter polgármester ékszerdobozként jellemezte az elődje, Sánta Sándor idején alapított Makó Térségi Víziközmű Kft.-t. A tisztán önkormányzati tulajdonú szolgáltató cég két évtizeden át szakmai elismerések sokaságát nyerte el, nyereséges, jól működik, most viszont megszűnik az önállósága, mert az új jogszabályok legalább 150 ezer fogyasztó meglétét írják elő. Ennek Makó térségében csak a töredéke van meg. Mint beszámoltunk róla, a város először más megyei városokkal szeretett volna közös szolgáltatót alapítani, ez azonban nem jött össze.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A város első embere sajnálja, hogy a makói cég megszűnik, és az új megyei szolgáltató sem alakulhatott meg – így nem maradt más lehetőség, a testület úgy döntött, a békéscsabai székhelyű, zömében szintén önkormányzati tulajdonú Alföldvíz Kft.-hez csatolják a vállalatot. A fideszes Toldi János hozzászólásában – mintegy összefoglalva a kételyeket – a megállapodást trapézugrásnak nevezte bekötött szemmel. Nagy László, az Alföldvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese erre reagálva azt mondta, szerinte nyitott szemmel ugorhat Makó, és ők jó partnerként nyújtanak kezet, a fogyasztók pedig semmit sem fognak észrevenni a változásból. Az ígéretek szerint továbbra is megmarad a makói mérnökség, az itt dolgozókra ugyancsak igényt tart a cég hosszú távon.

De nem csak az ivóvíz-szolgáltatás kényszerű átalakítását kísérték aggodalmak az ülésen. Tájékoztatót tartott Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat vezetője, és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság első embere, Kozák Péter. Mindketten arra hívták fel a figyelmet: az éghajlatváltozás miatt szélsőségesek a csapadékviszonyok.

Száraz időszakok váltakoznak nagy esőkkel, s bár a belvíz-elvezető csatornák karban tartásának köszönhetően most nem áll a víz a földeken, az igazi siker az volna, ha a vizet tárolni is lehetne. Mint kiderült, tározókat mindkét szervezet szeretett volna építeni Makó térségében, de elképzeléseiket eddig nem tudták megvalósítani. Makónak sem sikerült záportározót létesíteni, pedig a város pályázati támogatást is nyert a beruházásra. Csakhogy kiderült, a kéthektáros terület kötelező régészeti feltárása 120 millióba kerülne – nem sokkal kevesebbe, mint maga az építkezés. Így a város nem tehet mást, visszaadja az elnyert pénzt, pedig a tározóra tényleg szükség volna. Buzás Péter azt mondta, szerinte fölösleges feltárni még néhány olyan szarmata sírt, mint amilyenből az autópálya nyomvonalán rengeteget találtak, Marosvári Attila alpolgármester szerint pedig – aki egyébként történész – az ilyen területeket egyszerűen mentesíteni kellene az előzetes régészeti munkák előírása alól.

Olvasóink írták

 • 7. Cillit_bang 2013. június 04. 18:07
  „6.!
  Már 100-an "dolgoznak" a fürdőben! Az összes bújtatott et.oda helyezték...Nagy része használhatatlan...Az új vezető is csak báb...Kovacsicsnak igaza volta takarékos üzemeltetéssel.. De ezért neki mennie kellett...Azóta sincs több vendég, csak több kiadás, eszetlen üzemeltetés miatt...A 120 milla tuti nem elég! De notaryék ezt akarták és ezt akarják, persze könnyü mert fin..juk sincs hozzá! A világlátásuk meg......O.”
 • 6. Lokálpatrióta 2013. június 03. 13:31
  „Megnétem a testületi ülést, illetve beszélgettem résztvevökkel és volt két kérdés amire nem volt érdemi válasz: tavaly hány fizetövendég volt a hagymatikumban? Ebböl mennyien vettek jegyet makókártyával? Szegény, új fürdövezetö kisasszony nem nagyon tudott érdemben válaszolni...”
 • 5. Falcao 2013. június 02. 14:49
  „"Mint kiderült, tározókat mindkét szervezet szeretett volna építeni Makó térségében, de elképzeléseiket eddig nem tudták megvalósítani."

  Nyilván a fejben megvolt az ötlet csak nem költöttek rá egy fillért sem.”
 • 4. Egyolvasó 2013. május 31. 19:24
  „Toldi úr, hiszen ezt az ön pártja kényszerítette ki, akkor miért is volna csukott szemes trapézugrás?”
 • 3. Cillit_bang 2013. május 31. 14:49
  „Egy jól menő önkormányzati céget beolvasztanak egy másik város önkormányzati cégébe......Ez több, mint érdekes...
  Egy idő után nem lehet nyomon követni ezeket a dolgokat.....És egyszer csak a "jólmenőcég" már magánkézben lesz...De ne legyen igazam...”
 • 2. Francois 2013. május 30. 15:37
  „1. pog 2013.05.30. 08:37 Miért kellene menniük?! Gondolkozz, hirtelen egyik új vezető se tudná ki kivel van, maradnak.... ez tuti infó..... nem kell parázniuk.......”
 • 1. pog 2013. május 30. 08:37
  „Mi lesz a helyi vizmű vezetésével ....a sok prémiummal...??? lehet csomagolni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vasembernél is keményebbek

16 órát futottak egyfolytában - olykor szakadó esőben és sárban - a T 100-as ultramaratoni futóverseny makói résztvevői. Tovább olvasom