Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Téves a büntetés, mégis megfizetnek

Ambrózfalva - Karácsony előtt zárolták az ambrózfalvi Tolnaiék számláját, mert a NAV úgy találta, a fiatalasszony tartozik az államnak. A család fizetett – és véletlenül derült ki, hogy fölöslegesen. 174 ezer forint járna vissza, az eljárás díját mégis muszáj leróniuk. Az újabb zárolásnál elfogyott a gyesen lévő anyuka türelme.
Tolnainé Molnár Marianna gépíró és szövegszerkesztő szakmát szerzett, majd folytatta a tanulást, hogy leérettségizzen, de közben jött a baba. Az asszony 2011. május 16-án ment gyesre a kislányukkal, azóta megszületett a kisfiú is.

Eddig nem volt munkahelye, így nem tulajdonított jelentőséget annak a levélnek, amelyet a Magyar Államkincstár küldött, amikor még a kórházban voltak. Most már tudja, át kellett volna néznie a szöveget, és utánajárni annak is, ami nem tűnt fontosnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis tavaly karácsony előtt zároltatta az OTP Banknál vezetett családi folyószámlát.

A 27 esztendős ambrózfalvi fiatalasszony érdeklődött, és tájékoztatták, hogy az adóhatóság szerint ő hosszú ideje nem fizet járulékot. Ezt most elkezdik vonni a számlájáról, részletekben, hogy maradjon valamennyi a megélhetésre is.

– A zárolás miatt a maradékhoz sem lehetett hozzáférni – mondja Marianna. – Az OTP-nél azt mondták, amíg a NAV egy összegben nem vonja le az egészet, nem oldhatják föl a zárolást. A NAV az OTP-re hivatkozott, pingpongoztak velem.

Pedig volt annyi pénz a számlán, hogy levegyék a teljes összeget. Marianna férje, Tolnai Zsolt szerződéses katona. Végül sikerült elintézniük, hogy egy összegben befizethessék a pénzt. Az, hogy fölöslegesen tették, véletlenül derült ki, bár a NAV-nak köszönhetően.

– A végrehajtási osztály ügyintézőjével tárgyaltam telefonon, a gyerekek nyüzsögtek, beszéltek mellettem, ő pedig rákérdezett, hogy mekkorák. Amikor kiderült, hogy gyesen vagyok, és mióta, elnézést kért, és megmondta, hogy nem kellett volna fizetnem. A NAV-nál ezt addig azért nem tudták rólam, mert nem állnak közvetlenül kapcsolatban a kincstárral.

A pénz visszajár, de ez nem ilyen egyszerű. Mivel 5000 forint a végrehajtási költség, most emiatt zárolták a folyószámlát.

Tolnai Zsolt, Tolnainé Molnár Marianna, kislányuk, Kinga – és az iratok. Drága tanulópénz. Fotó: Frank Yvette
Tolnai Zsolt, Tolnainé Molnár Marianna, kislányuk, Kinga – és az iratok. Drága tanulópénz.
Fotó: Frank Yvette

– Felvettem a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral, az OTP-vel és megint a NAV-val. Felelősségre vont az ügyintéző, miért nem tudtam, hogy nem kellett volna fizetnem – emlékezik a második felvonásra Marianna. – Nem vagyok rá büszke, de én is fölemeltem a hangom, mondtunk egymásnak egyet-mást. Szólt, hogy a beszélgetést rögzíti, biztosítottam róla, hogy én is... Megtudtam, még három hét, mire értesítik az OTP-t, és visszautalják a pénzemet. Mondtam, hogy jó, a pénz nem sürgős – viszont jó lenne, ha végre a zárolást föl tudnák oldani. Kitöltettek velem egy papírt, aztán azt mondták, menjek vissza három hét múlva is, mert akkor kerülhetek be a rendszerbe. Egy ilyen út Ambrózfalváról Szegedre mindenestül oda-vissza közel 8000 forintba került, és a hivatali várakozás nem ekkora gyerekeknek való.

A család most megtudta, hogy április 11-én – a költészet napján – tudnak legközelebb pénzt költeni a számlájukról. Vagy befizetik – csekken – az 5000 forintos végrehajtási díjat.

Néhány napja pedig levelet kaptak a NAV-tól, amely szerint a 174 ezer 870 forintos túlfizetésük mellett a tartozásuk az 5000 forint végrehajtási díj mellett még 10 ezer 228 forint, amely „adóztatási tevékenységgel összefüggő késedelmi pótlék".

Mi azt kérdeztük a NAV- tól, miért kell fizetniük az eljárás miatt Tolnaiéknak, ha egyszer kiderült, hogy nem tartoztak. A dél-alföldi regionális adó-főigazgatóság titkársági főosztálya a konkrét ügyről nem adhatott felvilágosítást adótitok miatt, ám „...a jogszabályszerű végrehajtási eljárás foganatosításáért a NAV-ot megilleti a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő meghozott végzésben megállapított 5000 forint végrehajtási költségátalány.

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólag történő igazolása a költséget megállapító végzés visszavonását, ezáltal e költség törlését nem alapozza meg". A hivatal arra is emlékeztetett, hogy az adózóknak „önmaguknak kell tájékozódniuk adó- és járulékfizetési kötelezettségeikről", de azért a NAV is segít, a honlapján, telefonon, előadásokkal és szóróanyagokkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarcsanádon a temető sem szent

Popa György és három társa önként vállalta, hogy kivágják a magyarcsanádi temető pusztulóban lévő fáit. Tovább olvasom