Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Thürmer Gyula: Magyarország válságban van!

Makó - A piacon beszélgetett a helyiekkel, leszólította a faleveleket söprögető közmunkásokat, kezet rázott az emberekkel az utcán szerdán délelőtt Makón Thürmer Gyula. A Munkáspárt elnökét a párt jövőjéről és programjának realitásáról kérdeztük.
- Milyen programmal érkezett Makóra?
- Magyarország válságban van. Ezt a válságot lassan már nem fogjuk tudni elviselni. Itt Makón is azt tapasztaltam, hogy az embereknek nincs munkájuk, nincs tisztességes jövedelmük, nem tudnak megélni. A piacon csak csellengenek, nézelődnek. Meg-megnézegetik, hogy mit lehetne venni, de valójában nem vásárolnak. Hol van már az az idő, amikor az emberek nem fértek el egymástól, mert olyan sok volt a vevő? A megdoldás pedig egyszerű. Ezt az egyszerű megoldást szeretném az embereknek elmondani. Mi egy élhető Magyarországot szeretnénk teremteni. Nekünk ez azt jelenti, hogy legyen munkája mindenkinek, dolgozhasson mindenki, aki dolgozni akar. És ha van munkája, akkor legyen olyan tisztességes jövedelme, fizetése, majd utána nyugdíja, amiből emberi módon meg lehet élni.

Thürmer Gyula a piacon beszélgetett a helyiekkel, leszólította a faleveleket söprögető közmunkásokat.
Thürmer Gyula a piacon beszélgetett a helyiekkel, leszólította a faleveleket söprögető közmunkásokat.

- Az utóbbi időben nem sokat változtak a programponjaik. Hamarosan újra választás. Most mire helyezik a hangsúlyt leginkább?
- Mi ezekre helyezzük a hangsúlyt, mert ez az emberek problémája. Nem követelnénk munkahelyteremtést, ha mindenki dolgozhatna. De sajnos egymillió embernek nincs ma Magyarországon munkahelye. Az első és legfontosabb követelésünk és programpontunk, hogy legyen mindnekinek munkája. Azt is megmondjuk, hogyan. Vissza kell állítani a magyar mezőgazdaságot. Az ehhez vezető út, pedig a magyar kereskedelem visszaszerzése. Azért ilyen gyenge a piac, mert minden a külföldieké. A multinacionális bevásárlóközpontoké. Vegyük vissza a kereskedelmet. Mi is tudunk bevásárlóközpontot építeni, és akkor majd magyar árút fognak az üzeltek vásárolni és működhet a magyar mezőgazdaság, és nem lehet probléma, hogy mi lesz a makói hagymával vagy a szegedi paprikával. A kisvállalkozóknak sem jó a helyzete. Nem támogatják a kis- és középvállalkozókat, annak ellenére, hogy ők adják a munkaerő nagyobbik részét. Őket kell támogatni. Okos politikával, pénzzel, megfelelő adókkal. A harmadik dolog: nagy állami programok kellenek. Ehhez pedig kell egy központi tervezés, fel kell állítani egy hivatalt, ami az ország össze erőforrását megtervezi.

- Hogyan képzeli el a Munkáspárt szerepét a következő választásokkor? Bajnai vagy Orbán mellett?
- Az embereknek ideje rádöbbeniük arra, hogy miben élnek! Azt látjuk, hogy kezdenek a magyar emberek fölébredni. 23 éve mindenki elfogadta ezt a tőkés világot, azt hitte lesz szabad vállalkozás, demokrácia, európai lesz. Mára kiderült, hogy a szabad vállakozás azt jelenti, hogy százezrek mennek tönkre, és ezt sokan nem akarják. Sokan rájöttek arra, hogy igazából a szegénység köszöntett be az elmúlt esztendőkben. Kezdenek rájönni, hogy ennek az oka nem az egyik vagy a másik kormány, hanem az a rendszer, amiben élünk. Az a rendszer, ahol nem számít az ember, csak egyetlen egy dolog: a pénz. Mi arra hívjuk az embereket, hogy: Gyertek! Változtassuk meg ezt a rendeszert! Teremtsünk magunknak egy olyan rendszert, ahol a tőkét lehet korlátozni. MI támogatunk minden olyan pártot a következő választáson, aki hajlandó korlátozni a tőkét. Aki hajlandó elvenni a gazdagoktól. Nem járja, hogy 23 év óta mindent csak a szegény ember fizet. Na most egyelőre ilyen pártot nem látunk, sehol. Sem Orbán Viktor nem akarja korlátozni a gazdagokat sem Bajnai nem ígéri azt, hogy a bankok fogják megfizetni az ország terheit. Az Orbán- kormány megígérte és a programjába is foglalta a terveit, hogy a bankokkal fizettetik meg a terheket. A bankok valóban fizetnek adót, de utána átterhelik az emberekre. Erre midnenki panaszkodik. Ezért mi se az egyikkel se a másikkal nem megyünk. Mi a magunk útját járjuk és reméljük, hogy egyre több dolgozó ember fogja megérteni hogy csak a rendszer megváltoztatása, egy emberibb társadalom egy élhető Magyarország megtermtése az út.

- Ilyen tervekkel a Munkáspárt akkor miért nem tudta kihasználni az előző választások idején azt a politikai rést, amit a nagyobb pártok harca nyitott a kisebbek előtt, amivel az LMP vagy a Jobbik is élni tudott?
- Ma Magyarországon minden párt ezt a rendszert akarja. Elfogadja a tőkés rendszert még akkor is, ha esetleg szavakban bírálja. A Jobbik nem akarja megváltoztatni a kapitalizmust, neki ez tökéletes. Szidja a kisebbséget és ezzel sok szavazót tud maga mögé állítani. Mi azt mondjuk, hogy nem ők felelősek azért, hogy ilyen világban élünk, a kapitalizmus a felelős. Az, hogy eladtuk az országot, hogy minden a külföldieké, hogy 9 millió ember szegény és csak egymillió gazdag. Ezen kellene változtatni. Mi úszunk szemben az árral. Az emberek illúziót kell legyőzni, ezért tart ez ilyen sokáig. De egészen biztos, hogy az idő nekünk dolgozik és ahogy a válság mélyül, úgy ismerik fel az emberek, hogy: tényleg, hát mindenki becsapott bennünket, és itt az ideje, hogy a Munkáspártot, a dolgozó emberek pártját támogassák.

Olvasóink írták

 • 18. Cillit_bang 2012. november 19. 10:44
  „Komoly látogatói vannak Makónak: Gyurcsány (hazudós) Ferenc, Thürmer (mommeg) Gyula! Csodálatos személyiségek, akire érdemes felnézni!
  Ez is bizonyítja, milyen gondolkodásmódja van még a város lakóinak nagy részének, mi a vezérfonal, és miért tudott és tud még B.P. és csapata a városon uralkodni!”
 • 17. Z.77 2012. november 16. 12:55
  „re #14.: Nagyszerű volt akkor élni gyerekfejjel. A bajom az ideológiával van...És hogy pofátlanul, mintha mi sem történt volna átmentették magukat. Egyébként dolgozni most is lehet - bár akkor elég volt a gyárban LENNI.
  Pár kérdéssel zárnék én is : világútlevél? vallásgyakorlás szabadsága? egyéni szabadságjogok? ...”
 • 16. Poslabény 2012. november 15. 09:11
  „Rájött Bástya Elvtárs?”
 • 15. pog 2012. november 15. 09:00
  „Gyula ébredj már fel...”
 • 14. che1971 2012. november 15. 08:59
  „Z.77-nek. Tán az a bajod a kádári-szocializmussal, hogy szüleidnek volt munkája és fedél volt a fejük felett?!”
 • 13. Z.77 2012. november 15. 08:35
  „Sajnos nálunk nem valósult meg a politikai öntisztulás. Amíg az ilyen t.tvek funkcionálnak, NEM beszélhetünk rendszerváltásról !..”
 • 12. nobody13 2012. november 15. 06:02
  „"Sokan rájöttek arra, hogy igazából a szegénység köszöntett be az elmúlt esztendőkben. Kezdenek rájönni, hogy ennek az oka nem az egyik vagy a másik kormány, hanem az a rendszer, amiben élünk. Az a rendszer, ahol nem számít az ember, csak egyetlen egy dolog: a pénz."

  Na. Ilyen lényeglátó észrevételt régen láttam politikustól, talán soha eddig. Az a baj, hogy kis párt, ők egyedül nem mennek semmire, pedig lenne egy szavazójuk...”
 • 11. Qllancs 2012. november 14. 23:10
  „Ezt a pártot ..már nem jegyzik : 22 éve ! vajon hány tagja van.???? Makón pl. 3 főről tudok !”
 • 10. scott1 2012. november 14. 20:58
  „Pardon!
  Kik szavazzanak Viktorra? Talán csak nem azok az eddigi hozzászólok, akiknek a többsége Orbánt sokkal cifrább jelzőkkel szokta illetni mint amiket most írtak? Hát, ha annyira van képbe a valósággal a pártod mint te, akkor a következő választás számotokra ismét nem fog másról szólni csak a "cidázásról"...”
 • 9. dodoni 2012. november 14. 20:49
  „Sajna a jövőfölélés politikája ("Fogyasszuk el a gyermekeinket, annyival is jobban élünk!") a szocialista rendszerben vált a legfelső politika bevett gyakorlatává. A kannibálmenüt akkor szervírozták. A következményeket most nyögjük és amíg ezt nem érjük fel ésszel, nyögni is fogjuk. De számomra már teljesen nyilvánvaló, hogy ez a nép ki fog pusztulni. Még ebben az évszázadban.”
 • 8. pardon 2012. november 14. 20:21
  „szavazzatok csak vikikirályra meg a brancsára-oszt lehet cidázni tovább!!”
 • 7. balihoho 2012. november 14. 19:27
  „Ezek a rendszerváltás óta, nincsenek a parlamentben. Na ennek következményét érzik az átlagon élők, és még sokáig élvezhetik, ha nem akarnak változást. Tehát nem kell nyafogni!”
 • 6. Egyolvasó 2012. november 14. 18:48
  „A hagymatikumban lemosta az út porát, mint anno Bástya elvtárs a pesti fürdőben???”
 • 5. szentmiki 2012. november 14. 18:47
  „3. klj-54, ez a baj, bárki...”
 • 4. imre57 2012. november 14. 18:33
  „Ezek hatalomra jutásától biztos nem kell tartanunk.”
 • 3. klj-54 2012. november 14. 17:07
  „Miért ne mehetne bárki Makóra?
  Natasa vagy Larissza is mehetne nem?”
 • 2. WSS 2012. november 14. 16:12
  „Ugyan ki jön még Makóra? DK, Munkáspárt most már csak a Ludmilla hiányzik a sorból.”
 • 1. uborka 2012. november 14. 15:41
  „Rá döbbentünk elvtárs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De rá ám !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz mérkőzések várnak a makói lányokra

A három legnehezebb mérkőzése van hátra az NB II-es makói női kézilabdacsapatnak az ünnepi pihenő előtt. Tovább olvasom