Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Tilosban gyújtanak rá

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012 januárja óta él. Azóta több helyen tilos a dohányzás. Ezúttal a buszmegállókban néztünk szét, valóban betartják-e a törvényt a dohányosok.
A 2011. évi nemdohányzók törvény többek közt kimondja: a megállóhelyeken és annak 5 méteres körzetében tilos a dohányzás. Makó legforgalmasabb buszmegállóiban vettük szemügyre a helyzetet, vajon, hány dohányzóval, és cigarettacsikkel találkozunk a tiltott zónákban. Meglepődve tapasztaltuk, legtöbbjükben csupán elvétve egy-két cigi csikket találtunk, sem a kuka csikktartójában, sem a megálló környékén nem volt eldobva jelentősebb mennyiségű. A buszpályaudvaron le is szerelték a kukákról a csikktartót, noha egy cigarettavéget a kuka szélére helyezett el valaki. A pályaudvar környékén többször látni dohányzókat, akik figyelve a szabályra, a szemközti oldalban gyújtanak rá. A legrosszabb helyzetet a Szegedi utcai megálló mutatta; ott tömve volt a csikktartó, de a vele szemközti oldalon lévő kukában szintén alig volt pár darab. Azt, hogy miért pont ez a megálló tartogatja a legtöbb csikket, nem tudni biztosra, de az minden bizonnyal hozzájárul a kialakult képhez, hogy pár lépésre innen található az egyik Nemzeti Dohánybolt.

Ezúttal a buszmegállókban néztünk szét, valóban betartják-e a törvényt a dohányosok.
Ezúttal a buszmegállókban néztünk szét, valóban betartják-e a törvényt a dohányosok.

Hogy mit szólnak a törvényhez a nemdohányzók? Azt sokan elmondták, örülnek, hogy törvény védi egészségüket, de szerintük még mindig jócskán akad, aki tilosban dohányzik, zavarva ezzel az egészségesen élőket. Rózsa Istvánné helyesli a szabályozást, szerinte csak a kijelölt dohányzóhelyeken gyújtsanak rá a cigarettázni vágyók, ne ott, ahol nem szabadna. Mint mondja eddig az előzőre látott több példát, és nem az ellentettjére.

– Dohányos létemre én magam is egyetértek a törvénnyel. Attól, hogy valaki cigizik, még nem kell más egészségét károsítania – vélekedik Nagy Krisztina, aki szabályszerűen, a tiltott területektől távol cigarettázik. – A buszpályaudvaron egyáltalán nem gyújtok rá mióta nem szabad, a túloldalra sétálok át, ha dohányozni akarok. Ennek ellenére sokszor tapasztalom, hogy mások itt, a tömegben füstölnek, nem figyelve azokra, akiket véd ez a törvény – tette hozzá.

Akad azonban olyan ember, aki épp az ellenkezőjét gondolja és teszi, mint Krisztina. – Nem érdekel a törvény, úgysem ellenőrzik – vélekedik egy fiatal a nemdohányzók törvényéről, majd bátran vette elő cigarettáját és gyújtott rá az egyik belvárosi buszmegállóban. Nem tagadja, van, hogy a pályaudvaron is dohányzik, pedig tisztában van a szabályokkal és azok következményeivel.

Olvasóink írták

 • 10. queenmargareth1 2013. október 09. 18:32
  „borzasztó!már mindent letörvényeztetek és még mindig nem tetszik.További hiszti?”
 • 9. info 2013. október 09. 18:08
  „lenne hátrány ha a trafikok ´körzetét is ellenőrizné valaki mert a trafikosok jobban kolytolnak az ajtó előtt mint egy gyárkémény.”
 • 8. antimater 2013. október 09. 15:05
  „6. HAJDÚKFOKOSA
  Azért mert "hülyeervinke apja hülye" azért még nem szabad ott dohányozni, ahol tilos !
  A dohányos meg amúgy sem normális.”
 • 7. KamuNeni 2013. október 09. 08:32
  „A Tilosok orszaga!!?”
 • 6. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 08. 21:27
  „buszmegállóba nem lehet dohányozni a busz meg úgy füstöl mikor be áll mint egy szekér trágya)))) az iskolák környékén se lehet rágyújtani de a hülye ervinke hülye apja mikor érte megy kocsival fél orán keresztül járatja a motort ami füstöl az iskola elött mig a hülye ervinke ki mászik )))”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 08. 20:10
  „értelmetlen közösségben sem kell törvényt hozni erről.Majd, ha példát mutatnak a vezetőink a világ urai a nagyok és kevesebb kerozint, benzint, olajat stb használnak, vagy engedik, hogy kiváltsák ezeket, akkor rádöbbenne az értelmes közösség, hogy jobban károsít, mintha cigizne.”
 • 4. 80sFan 2013. október 08. 19:56
  „A BAJ OTT VAN, hogy ezt értelmes közösségben nem törvényben kéne szabályozni, hanem mindenkinek el kellene jutni olyan értelmi színvonalra, hogy mindez magától értedődő legyen!”
 • 3. Agáta 2013. október 08. 17:43
  „A törvényeket be kell tartani és tartatni. Ez utóbbival van baj, ha nem büntetik a rendeletet megszegőt, akkor nincs értelme az egésznek. Alkalmazzanak közterület felügyelőket úgy, hogy a befolyt büntetés x %-át megkapják.”
 • 2. makovaros 2013. október 08. 13:34
  „Jogos a törvény teljesen, ugyanakkor sajnos a rendezvényeken , pl Szent István téri nap, hagymafesztivál a előttem lévők ott dohányoztak persze az összes füst a képembe rendezvényeken is tiltani kéne.”
 • 1. queenmargareth1 2013. október 08. 13:02
  „persze, mégis mit vártak?ott a csikkes+inni fognak még többen az utcán, mert hülye intézkedésre csak így lehet reagálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábasban végezték a lopott szárnyasok

Bíró elé állhat az a makói férfi, aki hatvan szárnyast lopott el a Maros-parti város házaiból. Tovább olvasom