Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Tiltakoznak a támogatás nélkül maradt makói civilszervezetek

Makó - Két makói civilszervezet támogatási kérelmét utasította el a testület idén a meghirdetett pályázat elbírálásakor, mondván: az egyesületek politikához köthetők. Mindkét szervezet tiltakozik a döntés ellen.
A civilszervezetek számára lapunkban is meghirdetett makói pályázatra összesen 22-en jelentkeztek idén. A pályázók közül az interaktív városi irodalmi szalont rendező Tégy Magadért és Másokért Egyesület nem kaphatott pénzt, mert budapesti székhelyű, a horgászegyesület pedig utóbb elállt szándékától. A maradék 20-ból 18 – köztük sportegyesületek, művészeti csoportok, alapítványok vagy például a cukorbetegek klubja és a helyi polgárőrség – egyenként negyedmillió forintos támogatáshoz jutott, elutasította viszont a testület a Jobb Makóért Egyesület (JME) és az ifjúsági klubot fenntartó Fiatalokért Gyermek- és Ifjúsági Egyesület (FIGYI) kérelmét. Az indok: ezek a szervezetek nem felelnek meg a politikai semlegesség pályázati kiírásban szereplő kritériumának.

– A gyerekeket büntetik az én politikai nézeteim miatt – mondja a FIGYI elnöke, Mucsi Tamás, aki egyben a Demokratikus Koalíció választókerületi szervezetének elnöke is. Hangsúlyozza, a klub és az ifjúsági szervezet is a politikától függetlenül működik. Miután nemcsak a városi támogatástól, de – szerintük furcsa módon – egy központi pályázattól is elestek, ami a klub működtetéséhez kellett volna, most nehéz helyzetbe kerültek. De nem adják fel: programokat is fognak szervezni, még ha szerényebbeket is, mint tervezték. Mucsi arra kérte a jóérzésű makóiakat, ha tudják, támogassák a klubot – aki szeretné, ott érdeklődhet, miként teheti meg. Jövőre pedig ismét indulnak majd országos pályázatokon.

Hibásnak és diszkriminatívnak tartja az önkormányzat döntését a másik szervezet elnöke, Weszely Tamás. Felvetésünkre, hogy a JME korábban még polgármester- és képviselőjelölteket is indított, azt mondta, ez már a múlt, az egyesület hosszú évek óta nem jelölő szervezet. A tagok között természetesen vannak, akik valamilyen párthoz tartoznak, de ilyen alapon nagyon sok másik civilszervezet támogatási kérelmét el lehetett volna utasítani. A pénzt egyébként a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, rendezvények szervezése érdekében benyújtott pályázatok önerejéhez kérték. Ezt most más forrásból fogják pótolni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a makói múzeum udvarán

Egy századfordulós apátfalvi parasztházba is beléphet az, aki ellátogat a makói József Attila Múzeum skanzenjébe. Tovább olvasom