Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tiszavirágzás a Maroson

Makó - Tiszavirágok ezrei pusztultak el a Maros-hídon vasárnap este, ahogy kollégánk felvétele is bizonyítja. Egy példány eszmei értéke 2000 forint, tehát amíg tart ez a páratlan természeti jelenség, tízmilliókra rúg a magyar állam kára.
Mondhatnánk, ilyen következetlen az ember; a hídon büntetlenül el lehet ütni a kérészt, ám akit a vízirendőrök a Tisza vagy a Maros partján azon kapnak, hogy megfogja, netán gyűjti a tiszavirágot, 100 ezer forintra is büntethetik.

Mégis inkább örüljünk. Annak, hogy most a Maroson is ilyen bőséges a virágzás. Hiszen ez azt jelenti, a folyó vize egészen tiszta. Bár Gaskó Béla biológus azt mondja, aki pontosan szeretné tudni, mennyire tiszta a Maros vagy a Tisza, az vízicsigát vigyen a laborba. Ennek az állatnak a háza minden szennyeződést megőriz sokáig, a nehézfémeket is. Meglehet, egyszer megint eléri a Maros azt az állapotot, amely még az ötvenes évek elején is jellemző volt rá.

Akit kérészgyűjtésen érnek a folyóparton, 100 ezer forintos bírságot fizet. Aki a hídon kocsival eltapossa, az mehet tovább nyugodtan... Fotó: Segesvári Csaba
Akit kérészgyűjtésen érnek a folyóparton, 100 ezer forintos bírságot fizet. Aki a hídon
kocsival eltapossa, az mehet tovább nyugodtan... Fotó: Segesvári Csaba

Tóth Ferenc, a makói múzeum nyugalmazott igazgatója akkoriban a parton álló kis házukban tartott egy cserépkorsót, amelyet nyugodtan megmeríthetett a folyóban, ihatott belőle. Ez nagyon régen történt, de Feri bácsi úgy emlékszik, a Maros vize finom volt.

Olvasóink írták

  • 2. greencat 2008. június 17. 14:54
    „Mi az hogy tízmilliókra rúg az állam kára!!!!??? Talán nekünk állampolgároknak kell ezt is megfizetnünk!!?? Szépnek szép ez a természeti jelenség, de nehogy már ebből egy felfújt témát csináljunk!!! Persze, majd leállítjuk a forgalmat, mert épp most van a "virágzás"!! Ugyan kérem...”
  • 1. Heffalump 2008. június 17. 11:38
    „Nagyszerű jelenség, én is megnéztem vasárnap este - szerencsére már többször láttam ilyet a Maroson. Páratlan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolozsvári János makói edzőként és tanárként is sikeres

Makó - A pedagógusnap egyik kitüntetettje, Kolozsvári János azt mondja: a testnevelő hivatása… Tovább olvasom