Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Tisztább a Maros, mint tíz éve

Makó - Régen nem volt olyan jó a Maros vízminősége, mint az utóbbi években – mondják a horgászok és a szakemberek.
Az elmúlt 10 évben ugrásszerűen javult a Maros vízminősége – osztotta meg velünk tapasztalatait Erdei Attila versenyhorgász, aki rendszeresen lejár a folyóhoz. Ezt jól jelzi az oxigénigényes folyóvízi halak jelenléte, sok a süllő, kecsege és magyar bucó. Biztató az is, hogy a Marosban újra megtelepedtek a kagylók, és nagyon sok a tiszavirág rajzás idején. Bár a folyó többnyire barnás színe alapján sokan azt gondolják, még mindig jelentős ipari és kommunális szennyeződés éri a folyót, ez a szín nem vegyszertől van, hanem a vízben lebegő apró, algaszerű növényektől – tudtuk meg Erdei Attilától.

A Maros vize barnább, mint a Tiszáé, de nem a szennyeződéstől, hanem algaszerű növényektől. Fotó: DM/DV
A Maros vize barnább, mint a Tiszáé, de nem a szennyeződéstől, hanem algaszerű növényektől.
Fotó: DM/DV

A szakemberek is úgy látják: a Maros minősége évtizedek óta nem volt olyan jó, mint az elmúlt években, komoly szennyeződéshullámok már nem érik. A tavalyihoz képest nem változott a folyó állapota – tájékoztatta lapunkat Krímer Tibor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikövife) mérőközpont-vezetője. A vizet egyébként havi rendszerességgel vizsgálják az 50 kilométeres hazai szakasz két pontján, Nagylaknál és a Tisza-torkolat közelében.

Összegzésük szerint, amelyben a folyó nagyon sok paraméterét vizsgálták fizikai és biológia jellemzőkön keresztül, a Maros vize közepesnek mondható. A szakember szerint további javulásra akkor lehet számítani, ha Romániában újabb környezetvédelmi beruházásokat valósítanak meg.

Olvasóink írták

 • 4. scott1 2010. március 30. 09:33
  „Most már értem miért alakult ki a folyón ilyen jelentős nemzetközi sportélet, esténként és hajnalban a csónakok halkan szelik a habokat parttól-partig, a bátrabbak pedig át is ússzák. Az előre bejelentkezett távolról érkezők versenyzőknek a szállását, pihentetését, szállítását pedig helyi "vállalkozók" alaposan megszervezik. Az elmúlt évtizedben sok helybélinek alapozta meg a "kondícióját" a Maros!
  Maros50 a halászattal kapcsolatban teljes mértékben igazad van!”
 • 3. maros50 2010. március 30. 08:37
  „Egyetértek,hogy az elmúlt 2-3 évben javult a maros víz mínősége,de lehetne jobb is ,ha magyarcsanádi szakaszon a termálvízzel nem szennyeznék és ha szemetet nem a folyópart közelében tennék le az illegális szemétlerakók.Ami pedig a halállományt illeti nem tudom,hogy attila hol fogja a kecsegét,de több évtízedes horgászatom során két alkalommal fogtam kecsegét.Azt tudom,hogy azért nincs hal a marosban mert már rabló halászat folyik és mindenki szemet huny felette.”
 • 2. deszkás 2010. március 29. 16:49
  „AHA AZ ALGA MILYEN FORMÁBAN BARNA?”
 • 1. sovány 2010. március 29. 11:21
  „Ez egy jó hír számomra!:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radikális tüntetők zavarták meg a makói ebédet

Radikális tüntetők zavarták meg Makón azt az ebédet, amit együtt akart elkölteni Ferge Zsuzsa, Székhelyi József és Buzás Péter. Tovább olvasom