Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tisztázták az apátfalvi csatornavitát

Apátfalva - Lakossági fórumon tisztázta az apátfalvi szennyvízcsatorna-építéssel kapcsolatos vitás kérdéseket a kivitelező.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A konfliktusról szeptember 12-i számunkban írtunk. A Csokonai utca lakói nem értették, náluk miért másmilyen csatornabekötések készülnek, mint a település többi részén. Az utcában ugyanis minden portán elhelyeznek egy tartályt, villanymotoros szivattyúval, ez időnként bekapcsol, és az utcai hálózatba nyomja át a szennyvizet.

Ortutay Miklós projektmenedzser a legfontosabb kérdésre már akkori cikkünkben megadta a választ: az utcában zömmel alap nélküli, vert falú házak állnak, amelyeket károsíthat a vákuumos talajvízszint-süllyesztés. Ez a művelet a gravitációs csatorna építése előtt szükséges. Itt a károsodás veszélye miatt választották a másik műszaki megoldást. A fórumon – mint Károlyi Sándortól, a helybeliek szószólójától és Ortutay Miklóstól tudjuk – megnyugtató módon tisztázódott minden további kérdés. Jelen volt a tervező, aki elmondta, a talaj szerkezetét is vizsgálták, mielőtt a technológiát kiválasztották. A kivitelező kérésre vasbeton fedlappal zárja le az udvarra beásott aknákat, így elkerülhető, hogy a játszó gyerekek esetleg leemeljék a tetőt, és beleessenek, illetve ki kell bírnia a szerkezetnek a kocsibejáró autóforgalmát is. A belül működő elektromos szivattyú áramfogyasztása pedig elenyésző – havi 100-200 forint. Bár a szolgáltatási díjakat az energiahivatal állapítja meg, a kivitelező kezdeményezte, kompenzálják ezt a költséget a csatornadíjban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parázs vita a makói kórházról

A szennyvízcsatornázás, a szemétdíjkedvezmények és a kórház témája uralta a makói képviselő-testület szerdai ülését. Tovább olvasom