Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Tíz év után új szemétszállító Makón

Makó - Várhatóan új szemétszállító cégget bíz meg idén Makó városa: miután a Bio-Pannónia szerződése lejárt, a pénzügyi bizottság a vásárhelyi A. S. A.-val javasol új megállapodást kötni az önkormányzatnak – döntés hétfőn várható.
Tíz év után várhatóan szolgáltatót vált a makói önkormányzat, és a hatvani székhelyű Bio-Pannónia Kft. helyett az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. fogja végezni a kukák ürítését. Mint korábban megírtuk, a Bio-Pannónia szerződése 2009 végével lejárt, ezért az önkormányzat pályázatot hirdetett a megbízás elnyerésére. Az ügyben hétfőn, rendkívüli ülés keretében hoz határozatot a képviselő-testület, a pénzügyi bizottság azonban már meghozta döntését, amelyben az A. S. A. ajánlatát ajánlja elfogadásra. A cég díjtételei információink szerint nagyjából 20 százalékkal alacsonyabbak a most érvényeseknél. Makón egyébként éves szinten közel 11 ezer tonna kommunális hulladék keletkezik. Ehhez hozzájön még 7000 tonnányi egyéb szemét (építési törmelék, zöldhulladék, szelektív szemét és szennyvíziszap).

A várható váltással kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatón fogalmazta meg aggályait Mágori Józsefné ellenzéki önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. Azt mondta, attól tart, hogy mivel megszűnik az a korábbi lehetőség, hogy egy köbméterig ingyen be lehetett vinni a hulladékot a makói szeméttelepre, ismét elszaporodnak a városszéli kivezető utak végén, a csatornáknál, erdőszéleknél az illegális lerakóhelyek. Aggódik annak a 26 embernek a munkahelyéért is, akik jelenleg a Bio-Pannónia Kft alkalmazásában Makón dolgoznak. Reith Imre, a vásárhelyi társaság első embere azt mondta, idő előtti volna, ha ezekre kérdésekre reagálna, egyelőre szeretné megvárni a közbeszerzési eljárás eredményhirdetését.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Tooopszli 2010. január 18. 18:18
  „citrom01!

  Szerintem nem kell Hmvhelyre szállítani a szemetet. Az a városé és a Becker Pannónia üzemelteti jelenleg. Nekem így logikus. A Becker központja Hatvanban van és több telephelyet üzemeltet.
  http://becker-pannoniakft.tudakozo.hu/
  "A makói, mátészalkai, fehérgyarmati, dunaújvárosi, ercsi és a dömsödi térségben beindítottuk a szelektív hulladékgyűjtést, hulladékudvarokat és komposztálótelepeket üzemeltetünk.
  Ezek létesítésében cégünk közreműködött, átvállalva a terheket az önkormányzatoktól.
  Célunk a tovább már nem hasznosítható, depóniára kerülő hulladék mennyiségének minimális szintre történő csökkentése és ezzel a környezet megóvása. " Te úgy gondoltad, hogy kapura lakat és nem lehet szemetet tovább oda hordani? Az is jó megoldás, ha elviszik hatvanba a szemetünket és akkor lesz hely az A.S.A.-nak.
  :D”
 • 21. citrom01 2010. január 18. 18:02
  „Nem csak 26 embernek nem lesz állása ha nem a Bio-Pannónia nyer, hanem 26 ember családjának a megélhetése is veszélybe kerülhet ez kb.: 60-70 ember( feleség,férj, gyermekek). Ezt biztosan nem akarja a város vezetés, így választások előtt. A 20 % -kal alacsonyabb ár amit az A.S. A ajánl, egy családnál egy évben kb.: 2400.- Ft. Megéri ez az összeg, hogy nem a helyi vállalkozás zsebébe kerül, aki itt fizeti az iparűzési,súly...stb adót, támogatja a helyi sportegyesületeket,és munkát ad a makói embereknek. Hová viszik a helyi zöldség feldolgozók , vállalkozók akik eddig egyénileg szállították ki a szeméttelepre a hulladékot? Az útszéli gödörbe?
  Hmvhelyre biztos nem traktoroznak el. Meddig lesz olcsóbb az A.S.A, ebben az évben? Jövőre meg felemeli duplára a díjat?”
 • 20. Tooopszli 2010. január 18. 17:24
  „Nem pályáztam és csak annyira fontos nekem ez mint egy makóinak. Ez mindenkit érintő kérdés.
  Ritkán olvasom az újságot, mert annak idején kialakult bennem egy vélemény. (Majd minden hozzászólásom moderálták) Ritkán írnak itt hiteles mindkét oldalról körüljárt dologról.”
 • 19. maggyarok 2010. január 18. 07:22
  „"Tooopszli" nem tán te is pályáztál hogy ennyire fontos neked ez a kérdés!:)”
 • 18. Tooopszli 2010. január 17. 22:54
  „Kedves dédi8!

  Én nem tudok semmit a pályázatokról, de ha ez valóban így van akkor az bizony elég szomorú. Vajon biztos az Ön információja, vagy csak azt gondolja, hogy a legjobb ajánlat volt a makói vállalkozóé?”
 • 17. dédi8 2010. január 17. 22:22
  „Kedves Tooopszli, én úgy tudom, hogy adott be makói vállalkozó pályázatot, ráadásul a legjobb ajánlattal. Éppen ezért kellett az első fordulót érvényteleníteni....”
 • 16. Tooopszli 2010. január 17. 19:16
  „Miért nem húztok chat oldalra találgatni ki-kicsoda? Számít ez? Amit ti csináltok azt a kocsmában szokták, meg a nyugdíjasok egymás között. A témához meg semmi közötök.”
 • 15. SztrogofMihály 2010. január 17. 18:59
  „Sz.Tünde tévedésben vagy, nem Feri vagyok:) Hanem Misi volt osztálytárs, igazából ő tudja ki a "magyarok" csak nem árulja el! De ha nem hiszed hogy Mihály vagyok kérdezd "triatlonost!”
 • 14. Sz.Tünde 2010. január 17. 18:33
  „Tévedsz Feri, én sosem regisztrálnék magyarok néven.
  Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”
 • 13. SztrogofMihály 2010. január 17. 15:17
  „A magyarok nick nevű felhasználó tényleg az Sz Tünde?!”
 • 12. Tooopszli 2010. január 17. 09:58
  „Üdv Mindenkinek!

  Ezt a témát én is azt mondom megéri politikai síkra emelni, miután Magyarországunknak jutott két ilyen szemét párt! Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más köröket érintenek a különböző jó vagy rossz intézkedéseik.
  Nem láttam a pályázatot, de nekem a pályázatokkal az a gondom, hogy sok esetben nincsenek egyértelműen megfogalmazva az elvárások és a legapróbb részletekig nincsenek kidolgozva. Mint tudjuk az ördög a részletekben......Ezek menet közben fognak kiderülni és a megoldásuk az új cég rugalmasságán fog múlni. A mostani munkatársak munkahelyéért is lehet aggódni, hiszen valószínű, hogy mint mindenhol a bérükön is próbálnak majd spórolni. Felvetődött itt két lehetőség. Miért nem makói vállalkozó végzi a szemétszállítást? Szerintem, ha valaki akart volna foglalkozni ezzel, akkor jól meggondolta volna és adott volna be pályázatot. A városnak is jobb lenne pl. az adó miatt. Az előttem hozzászólók 90%-a pedig gratuláció helyett, már fikázhatnák is a szerencsétlent. Mszp-s-Fideszes, kinek a kicsodája, mit csinált és mit nem korábban, biztosan csaltak stb...
  A másik, hogy miért nem a város üzemelteti? Ez jó kérdés. Szerintem jobb lenne mindenkinek, de valószínű, hogy sok másból adódó hiányt ide könyvelne a városvezetés. Akkor pedig az következik, hogy a nem létező kiadáson spóroljunk úgy, hogy pályáztatunk.....ez csak egy ötlet.”
 • 11. cucusz 2010. január 17. 09:12
  „Valamikor tizen évvel ezelőtt Makói vállalkozó végezte a szemétszállítást. Ha akkor lehetett , akkor most is lehetne.”
 • 10. mszp2009 2010. január 17. 08:59
  „Látjátok olcsóbb lesz a szemétszállítás, a következő négy évben még rengeteget segít Buzás Péter az Mszp és a dolgozók a lakosságon, IGEN MEGCSINÁLTUK , Buzás Péter győzni fog, jó munkát és egészséget kívánok neki, hajrá Péter hajrá Mszp!”
 • 9. napiszar 2010. január 17. 06:09
  „- Mi a különbség a város legrondább nője és a szemetes kuka között?
  - A szemetes kukát legalább egyszer egy héten elviszik.”
 • 8. napiszar 2010. január 17. 05:52
  „S miért nem lehet hogy a város üzemeltesse a szemételszállítást, max két autó kell ami durván 50-milla , ezenkívül tudnának akár közmunkásokat is alkalmazni és a pénz a városkaszába vándorolna, mért nem lehet ezen spórolni, egyébként tudom rá a választ csak érdekesség képen említettem meg, ugye én mint állampolgár nem vagyok szerződésben semmilyen szemétszállító céggel, ezt kötelezővé tették, akkor meg lehet kereskedni hogy kerül kevesebbe az állampolgároknak , főleg így választások előtt!”
 • 7. Black&Red 2010. január 16. 22:49
  „Egy bekezdést miért kell kétszer leírni kedves Imre?? Hogy több legyen a szósz??:)”
 • 6. richifater 2010. január 16. 20:37
  „SZTROGOF láttál te mostanában olyat hogy valaminek az ára lefelémegy? Mert akkor te nem itt élsz hanem valami más csodavilágban. Szóval ne várj csodát!!!!!”
 • 5. dédi8 2010. január 16. 20:36
  „S miért nem lehet normális makói vállalkozókat alkalmazni? Gondolom ugyanazért, amiért egyetlen munkára sem. Mielőtt bárki azt mondaná, hogy azért mert nincs, megnyugtatom, hogy igenis van, nemcsak a szemétszállításra, de mindenre akadna. Kicsiben ugyanúgy működik a város, mint az ország nagyban. Nem csoda, hogy mindenki menekül a városból.”
 • 4. VörösPimpernel 2010. január 16. 17:52
  „A munka 1/5-öd részét nem fogja elvégezni az ASA a 20%-kal alacsonyabb díjak miatt? A szemétbiznisz mind Buzást mind Mágorinét megkörnyékezte! Bűzlenek.”
 • 3. SzaboImkác 2010. január 16. 16:56
  „Végre Buzás elintézi hogy olcsóbb legyen valami, erre be kell támadni?????!!!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz a benzinturizmusról és a munkanélküliségről

Komoly bevételtől fosztja meg a költségvetést a kormány azzal, hogy a jövedéki adók révén magasan tartja az üzemanyagárat - mondta Mágori Józsefné, a Fidesz választókerületi elnöke. Tovább olvasom