Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Tíz év után újból táboroznak az apátfalvi Szigetházban

Apátfalva - „Dédszüleink életéből..." címmel néprajzi tábort tartottak az apátfalvi Szigetházban. Az épület erdei iskolaként üzemel, de tíz év után újból nyári táboroknak is otthont ad. A korabeli falusi életet bemutató házban egy lelkes gyermekcsoport gazdagodott szülőfalujuk életének kincseivel.
Gyermeknevetéstől volt hangos az apátfalvi Szigetház az elmúlt héten, ugyanis néprajzi-kézműves-természeti foglalkozásokat tartottak. A foglalkozásokat hétfőtől péntekig, délutánonként háromszor 45 perces blokkokban tartották, amelyeken a gyerekek megismerkedtek Apátfalva néphagyományaival. A szünetekben a falunap hagyományos versenyére, a Parasztolimpiára is felkészültek az érdeklődők. Mint megtudtuk, a Parasztolimpia tizenkét furfangos próbából álló megmérettetés, ahol patkódobás, ostorcsattogtatás és más feladatok várják gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Tíz év után újból táboroznak az apátfalvi Szigetházban. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


Szigetház

Apátfalva a környező településektől elszigetelve élt, ugyanis lakóit egykoron Palócföldről telepítették be, így saját népszokásaik, nyelvjárásuk van. A Szigetház fenntartója a Pátfalváért Egyesület igyekezett a falu tárgyi emlékeit összegyűjteni. Az épület bemutatja Apátfalva múltját, és 30 férőhelyes erdei iskolaként is funkcionál. Móricz Ágnes, az egyesület elnöke elmondta, szálláshelyre is van igény, de a legtöbb csoport csak 1-2 éjszakát tölt itt. A Szigetházra ráférne egy alaposabb felújítás, a külső-belső homlokzatot kellene lefesteni. Ehhez azonban az önkormányzat nem tud hozzájárulni, az egyesület csupán pályázat útján tud anyagi támogatást szerezni, amiből azonban nem sok akad.

A tábor vezetője, Vargáné Nagyfalusi Ilona elmondta, minden nap más téma köré építették a tudnivalókat, amelyeket kérdezz-felelekszerűen beszéltek meg a gyerekekkel. Szó volt a falu középületeiről, a szoba felépítéséről, jártak a Maros-parton és a makói múzeumban is. – A gyerekek számára fontosnak tartom a helyi értékekben való jártasságot, hiszen csak azt tudják szeretni, amijük van, ez pedig a nemzetük mellett a saját falujuk – vélte a táborvezető. – Örömmel tölt el, hogy a gyerekek büszkén mesélnek otthon arról, mit láttak, hallottak a faluról, és ezáltal nemcsak nekik, hanem szüleiknek is új dolgokat mondunk – tette hozzá.

Ottjártunkkor tizenöt kíváncsi gyermekkel találkoztunk, akik közül a legkisebbek még csak nagycsoportos óvodások. A kicsik büszkén mutatták be tudományukat, miközben a Szigetház kemencéjében sült kenyérlángos illata csapta meg orrukat. A helyi étkek jegyében telt napon a falu idős lakói ezzel a finomsággal kedveskedtek nekik.

Nem ez volt az első ilyen jellegű tábor a faluban. Tíz évvel ezelőtt már rendeztek hasonlót, ám akkor egész napos foglalkozásokat tartottak. Most úgy vélték, délutánonként néhány óra tartalmasan és gyorsan eltölthető, amit a gyerekek sem unnak meg.

A nyár folyamán még egyszer – július 23–27 között – megrendezik a tábort, ahová a mostani táborlakók mellett új gyerekek is érkeznek, sőt nemcsak a falubelieket, hanem a makóikat is szívesen várják. A tábor ingyenes, a Pátfalváért Egyesület finanszírozásából valósul meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészülhetnek a fűtési szezonra a termálkutak Makón

A fűtési szezon kezdetére lezajlik a makói termálberuházás, elkészülnek a kutak, indulhat a próbaüzem: így tervezi a milliárdos programért felelős Materm Kft. Tovább olvasom