Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Tíz gyerek maradt félárván karácsonykor

Ambrózfalva - Soha nem lesz olyan a karácsony Nagyéknál, mint korábban volt. A 49 éves családfő december 25-én este rosszul lett és meghalt. Tíz gyermeke siratja. Az édesanya egyelőre nem tudja, hogyan tartja el a családot.
 Nyolc gyermek él az édesanyával

Nyolc gyermek maradt a családi fészekben: a 18 éves Dóri, a 13 éves Szimonetta, a 12 éves Gergő, a 8 éves Kevin, a 4 éves ikrek: Szebasztián és Máté, valamint a legkisebb kislány, a 17 hónapos Damarisz. Hogy mi lesz ezután, az édesanya még nem tudja. Ő is eljárt napszámba, olyankor az apa hamarabb hazajött, megfőzött, vigyázott a kicsikre. A gyed elmegy a házon lévő jelzáloghitel törlesztésére. A legutóbbi családi pótlékot nem kapták meg, mivel eddig a férj nevére érkezett. Az édesanya kérelmezte az átírást, de az eltart egy ideig.

Tíz gyereknél vidám nyüzsgést, óriási hangzavart várna az ember. Nagyéknál azonban csak a legkisebbek zsibongtak. Ők még nem érthetik, mi történt, hogy aput soha többé nem láthatják, nem ölelhetik át. A nagyobb gyerekek magukba roskadva ültek az asztal körül, arcukon leírhatatlan szomorúsággal. Az édesanya, Gál Ildikó is a könnyeivel küszködött.

Nem is olyan régen, 2013 karácsonya előtt írtunk az ambrózfalvi Nagy családról. Az édesapa azon a nyáron eltörte a lábát. A tízgyermekes család nagyon nehéz anyagi helyzetbe került, még a motort is el kellett adniuk, amivel az apa munkába járt. Akkor olvasóink segítettek, hogy kicsit könnyebbek legyenek a mindennapok.

– Munkavégzés közben, három helyen tört el a férjem bokája. Úgy volt, hogy 2014. február 2-án mehet dolgozni. Az ígéretek ellenére azonban nem vették vissza a munkahelyére – mondta az özvegyen maradt édesanya, Gál Ildikó. A családfő ezután egy fatelepen talált munkát, majd inkább a napszámot választotta, mert ott többet keresett. Decembertől pedig zöldség-gyümölcs termesztő tanfolyamra járt, remélve, hogy szakismeretek birtokában még szívesebben dolgoznak vele a gazdálkodók.

Nagy Pált, a tízgyermekes családapát január 6-án temették el. Családja gyakran kijár a sírjához. A szerző felvétele
Nagy Pált, a tízgyermekes családapát január 6-án temették el. Családja gyakran kijár a sírjához. A szerző felvétele

– Pali egészséges volt. Semmi jelét nem láttuk, hogy beteg. Egyébként, mint a férfiak többsége, ő is rossz beteg volt. Egy könnyebb megfázás is ágynak döntötte. Most azonban nem volt semmi baja. December 25-én este együtt volt az egész család: a gyerekeink, a nagylányaink párjai, a kis unokánk és a férjem szülei. Karácsonyt ünnepeltük és Dórika 18. születésnapját. Pali játszott a gyerekekkel. A vacsorából jóízűen evett, és ahogy szokott, viccelődött. Nem sokkal később hányingere lett. Szaladt ki az udvarra és kiabált: „Ildi, segíts!" Anyósomék és én is utánamentünk. Ekkor már térdelt. Azt mondta, szédül, és borzasztóan fáj a feje. Pár perc múlva elvesztette az eszméletét. Hívtuk a mentőt. Közben a szomszédok is átjöttek, mérték a vérnyomását, próbálták újraéleszteni – idézte fel a rémálommá vált karácsonyestét Gál Ildikó.

A mentő perceken belül ott volt Nagyéknál, éppen Csanádalbertin jártak egy betegnél. A mentősök negyven percig próbálták a 49 éves férfit újraéleszteni. Az édesanya elmondása szerint 30 százalékig sikerült visszahozniuk az életbe, és szirénázva vitték a makói kórházba. Ott néhány percig még mutatott életjeleket, de az orvosok minden erőfeszítés ellenére nem tudták megmenteni.

 Gyorssegély a Lapcom Média Alapítványtól

Lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány 100 ezer forintos gyorssegéllyel segíti a családot. Olvasóinkat pedig arra kérjük, ha tudnak, segítsenek Nagyéknak. Adományaikat a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra fizethetik be.

– A boncolási jegyzőkönyv szerint kétoldali tüdőgyulladás okozta a halálát. Azt mondták, a betegség már néhány napja fennállt, de nem vettünk észre semmit, ami arra utalt, hogy beteg volt. Orvos ismerősünk azt mondta, a tüdőgyulladásnak van olyan fajtája, amely ennyire gyors lefolyású. Még mindig nem tudjuk felfogni, ami történt – nézett maga elé az özvegyen maradt édesanya.

A gyerekek közül Niki már saját családot alapított. Kislánya, Kamilla 3 és fél éves. Regina január 7-én ment férjhez, a napokban szülte első kisbabáját.

– Apu nagyon várta Regi esküvőjét. Sokszor felpróbálta az öltönyét. Mondogattuk is neki, hogy milyen jól áll rajta. Nem sokszor láttuk ilyen elegánsan. Úgy tervezte, abban kíséri Reginát az anyakönyvvezetőhöz. Helyette az esküvő előtti napon, január 6-án abban az öltönyben temettük el – tudtuk meg Nikolettől. Az esküvőt már nem akarták lemondani. A ceremónia végtelenül szomorú volt.

– A férjem mindig mondogatta, neki kilenc élete van, mint a macskáknak. 2008-ban megégette magát. Gázolaj helyett gazolint öntött a tűzre. Akkor viccesen azt mondta, a kilenc életéből nyolc elment. Úgy látszik, a tüdőgyulladás volt a kilencedik…

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel kényszerítette ismerősét a fuvarra

A csanádpalotai nő nélkül bement a sértett lakásába és egy késsel fenyegette. Szóváltás után az autóját is megrongálta. Tovább olvasom