Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Tízből egy ember adja át helyét a buszon

Átadják-e helyüket az utasok a buszon? Erre az egyszerű kérdésre kerestük a választ: az eredmény meghökkentő.
Csodálkozó arckifejezéssel utasította el egy harmincas éveiben járó hölgy azt az utast, aki felajánlotta helyét a zsúfolásig megtelt Makó-Szeged egyik reggeli járatán. A busz legvégében álló, munkába igyekvő utasoknak egy ember kivételével senki sem ajánlotta fel ülőhelyét, pedig sok volt a fiatal, azok közül is a fiú. Az eset után kíváncsiak voltunk, miért nem élt a lehetőséggel a hölgy.

– Teljesen meglepődtem a kérdésen, egyrészt, mert sosem szokták felajánlani az ülőhelyet, másrészt nem is érzem magam ahhoz idősnek – vallja a neve elhallgatását kérő nő. Ő és munkatársa egyébként a szociális szférában dolgoznak, így hivatásukból kifolyólag máshogyan tekintenek az efféle témákra. Azt mondják, rengetegszer tapasztalják, hogy a fiatalok nem adják át helyüket az idősebbeknek utazás közben, sőt, ami még borzasztóbb, hogy nem is veszik észre a körülöttük lévő tömeget. Mint mondják, a technika változása nagyban hozzájárul a kialakult képhez. A legtöbben amint felszállnak és elfoglalják helyüket, egyből fülhallgatót dugnak fülükbe, majd az ablakon kitekintve merengenek.

A szerző felvétele illusztráció
A szerző felvétele illusztráció
– Ezt a magatartást mindenki otthonról hozza, vagyis azt cselekszi, amit tanítottak neki – vélekednek. Mindketten megjegyezték, ők arra nevelték gyermekeiket, hogy az idősebbekkel mindig legyenek udvariasak és adják át helyüket. Alanyunk egy tanulságos történetet is megosztott velünk. – Egyszer a fiammal éppen a fővárosba utaztunk vonattal, helyünk már nem volt, így a folyósan álltunk, amikor egy kemény rockerekből álló banda átadta helyét. Meglepődtem, és kellemesen csalódtam a fiatalokban akkor, hisz épp róluk nem feltételeztem volna a gesztust. A kabinban ült egy öltönyös, minden bizonnyal tanult férfi is, tőle vártam volna ugyanezt, ám hiába, nem tette – meséli a hölgy.

Megkérdeztünk egy fiatalt, ő hogyan vélekedik a dologról, milyen sűrűn adja át helyét utastársainak. Szűcs Balázs úgy fogalmaz, ha egy idős vagy beteg ember ácsorog a buszon, természetesen jó szívvel ajánlja fel helyét, de kortársainak ritkán szokta. Ennek oka pedig nem a lustaság; egyetemistaként sokszor az utazás alatt jut ideje átnézni a tanulnivalót.

A megszólítottak sorából az idősebb korosztályt sem hagyhattuk ki. Az apátfalvi Szigeti Józsefné rendszeresen utazik buszon; sokfélét látott, s hallott már. – Az imént egy terhes hölgy álldogált jó sokáig a buszon, de senki sem cserélt volna helyet vele, pedig javában fiatalok ültek – meséli.

Tapasztalatai szerint az sem ritka, hogy a diákok gyorsan feltolakodnak a járműre, és ülnek le, hogy még véletlenül se kelljen átadni a helyet. Mi több olykor durva szavakkal fejezik ki nemtetszésüket. – Manapság már nem meglepő, ha azt halljuk: „Mama, maga úgyis ráér, álljon csak!" – panaszkodik Szigetiné. Míg korábban más hagyományok éltek, ma már neki is egyre ritkábban ajánlanak fel ülőhelyet a fiatalok. – Szomorú, de így van; az utasok körül belül 10 százaléka mondja azt, hogy „Tessék helyet foglalni!" – összegez.

Olvasóink írták

 • 7. correct 2013. október 18. 16:10
  „Lehet én is az alulszocializálódottak táborát gyarapítom most ,de...
  Nekem is ugyanannyiba kerül a jegy mint bárkinek.Nem tudhatod éppen miért nem adja át a helyét,lehet sokkal betegebb mint a sárga igazolványos . És azt hiszem a helyközi járaton vagy munkába menők,vagy már munkából jövők vannak,plusz a diákok. De azért senki ne várja el,hogy egy ledolgozott éjszaka után bárki is pattanni fog,mert a sárga igazolványos a Mars téren 2 Pennys zsáknyi krumplival és egyebekkel ugrik föl a busz lépcsőjére.
  Egyébként pedig törvény írja elő az utazási feltételeket.A Tisza volán a hibás ! Nem indít elegendő járatot,le<moderálva>ja az utazók kényelmét ! Pedig állva és ülve is ugyanakkora a jegy ár !”
 • 6. Roland1000 2013. október 17. 18:14
  „És azt sem írom alá, hogy feltétlenül otthonról hozzák ezt a mentalitást a fiatalok. Ma már sokkal kevesebben hallgatnak a szüleikre, mint anno. Az interneten szocializálódnak, aztán azzal meg ennyire futja.

  Mellesleg: azokról is megvan a véleményem, akik a kedves udvariasságot visszautasítják. Úgyhogy, ennek a nőnek is van baja.”
 • 5. Roland1000 2013. október 17. 18:12
  „Hát, ez a hölgyemény nem vágja ki a biztosítékot a logikus gondolkodásával, az tuti biztos! Konkrétan totálisan ellentmondásos szegényke. De tényleg! Arra tanítja a gyerekeit, hogy adják át a helyüket? Hát akkor miért nem fogadta el a kedves invitálást? Van rá esély, hogy elvette a kedvét szegénynek, hogy újra megpróbálkozzon az udvariassággal.

  "...sőt, ami még borzasztóbb, hogy nem is veszik észre a körülöttük lévő tömeget..." Ez valami vicc akar lenni? Na ne mááár! Hát hogyne vennék észre! Inkább csak tesznek rá, de ezt már magas fokon űzik.

  "...Az imént egy terhes hölgy álldogált jó sokáig a buszon..."

  És nem volt egy értelmes az idősebbek között sem, aki elkiáltotta volna magát, hogy legyen szíves, adja már át valaki a helyét, mert ha a hölgy elesik, abból nagy baj lehet...? Maradjunk annyiban, hogy mindegyik korosztály 90%-a ketyós.”
 • 4. makovaros 2013. október 17. 16:14
  „Szerintem nem a hely átadása a probléma, hanem sűríteni kéne a buszjáratokat, és minden buszon annyi utas szállhatna fel, amennyi hely van. Persze a táskás megoldás problémás jogos. Ugyanis udvarivásági kérdés most hogy átadják e a helyett a fiatalok vagy nem, de gondoljunk arra is hogy amibe kerül manapság egy busz jegy, azért az lenne a legkevesebb ha ülve utazhatnának a fiatalok (vagy akkor kell állójegy :D) persze az idősek is, azért lenne jobb az a megoldás amit felvázoltam.”
 • 3. _csutak_ 2013. október 17. 15:41
  „Bunkó szülőknek bunkók a gyerekei!
  *
  @ balihoho:
  A buszautót vezető ember egyszerre sofőr, kalauz, utastér takarító, nem elvárható tőle a rendőri szerep!
  Ha ezért merne az utasnak szólni akkor a cég kirúgná :(
  Mi utasok vagyunk azok akik tehetünk a rendért.
  Az új kettesen kaptam már le fiatalt a tíz körméről amikor filctollal támadta fényes nappal a villamos oldalát belülről!
  Remélem nem tört el a keze, de az biztos, hogy rám emlékezni fog :)”
 • 2. balihoho 2013. október 17. 08:57
  „Minden szépítés helyett, nekem kellemetlen tapasztalatom, például a helyközi buszjáratokon, hogy a hátizsákos fiatalok, beülnek az ülésbe, és a mellettük lévő ülésre teszik a hátizsákjukat. Van tehát hely, de mégsem lehet le ülni, mert a méltóságos hátizsák gubbaszt, úri módon az ülésen. Nem a csomagtartóban lenne helye? Váltanak menetjegyet a hátizsáknak? Mert csak akkor jogos, hogy a hátizsák helyet foglal, és az utasnak nincs szabad ülőhelye. A buszvezetőknek kellene erre odafigyelniük. Ilyen esetben vetessen jegyet a hátizsáknak! Biztos vagyok benne, hogy egyből eltűnne az ülésről a hátizsák!”
 • 1. queenmargareth1 2013. október 17. 07:15
  „Sokszor akkor is megkövetelik SZEGEDE tömegközlekedésében, hogy adjuk át a helyet, amikor örülünk, hogy heringek módjára szorongunk mozdulni sem bírunk és fennhangon mondja, milyen mocskos a fiatalság.Ja, egy vagy két megállót megy!TISZTELET A KIVÉTELNEK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lovaiknak élnek a Varga testvérek

László, Tamás és Réka a Varga család büszkeségei. Mind hármójuk életét a lovak szeretete öleli körül. Tovább olvasom