Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Tizenöt éve játszik a kiszombori Esőnap Álomszínház

Kiszombor - Tizenöt éve annak, hogy Kiszomboron megalapították a színjátszókört. Az Esőnap Álomszínház repertoárja a vígjátékokra, bohózatokra terjed ki. Legutóbb Makón léptek színpadra, hogy megnevettessék a nagyérdeműt az Indul a bakterház-zal.
Másfél évtizedes évfordulóhoz ért Kiszombor híres színjátszóköre, az Esőnap Álomszínház. A társulat a kiszomboriak kedvence, hiszen az elmúlt évek alatt számtalan előadással kápráztatták el a falubelieket. A kör 1997-ben alakult Badicsné Szikszai Zsuzsanna vezetésével, amikor egy betlehemest adtak elő. A nagy sikerre való tekintettel úgy gondolták, tovább folytatják a szereplést, és új darabokra készülnek. A későbbiekben előadások sorozata következett, játszották többek között a Lúdas Matyi, A helység kalapácsa, a Melyiket a kilenc közül? című műveket. A zomboriak olyannyira sikeresek voltak, hogy később már nemcsak helyben, hanem a környékbeli falvak rendezvényein is színesítették a programokat. Mivel a kiszombori társulatnak bevételi forrása nincs, ezért a kezdetek óta minden díszletet és jelmezt maguk terveznek, valamint szereznek be.

Tizenöt éve játszik a kiszombori Esőnap Álomszínház - GALÉRIA

A tizenöt főből álló társulat tagjai irodalmat, színházat, néprajzot kedvelő lelkes amatőrök, éppen ezért nem a tökéletes színészi játék a cél, hanem a hitelesség és az egyéniség. Fontos, hogy mindenki belevigye saját személyiségét karakterébe, még akkor is, ha éppen ellenkező neműt kell alakítania. Mivel a társulatban több nő játszik, mint férfi, ezért az Indul a bakterház egyes férfiszerepeit is hölgyek alakították, például a főszereplő Bendegúzét, vagy az egyik csendőrét.

Az évad új darabját minden évben a Magyar Költészet Napján mutatják be, természetesen először helyben, Kiszomboron. Hogy mi lesz az új színmű, az közös döntés alapján születik meg. A próbák során mindenki kitalál egy ötletet, és amit a legmegvalósíthatóbbnak tartanak, színpadra viszik. – Igyekszünk minden művet a sajátunkká formálni, egyedivé tenni. Mostani darabunkba a községünk nevét is belecsempésztük, ezért is lett Indul a kiszombori bakterház a cím – fogalmaz a társulat jelenlegi vezetője, Farkas Éva. Még közelebb hozták a nézőkhöz a darabot azzal, hogy mindvégig a térségünkre jellemző dél-alföldi nyelvjárást használták.
Tizenöt éve játszik a kiszombori Esőnap Álomszínház - GALÉRIA

Múlt hétvégén a makói Hagymaházban is előadta remekbe szabott műsorát az Esőnap Álomszínház. Az előadás nagy sikert aratott a makóiak körében, a társulat elérte küldetését, hiszen egy fergeteges utazásra kalauzolta el a közönséget.

Olvasóink írták

  • 1. csakegyhsz 2012. december 03. 11:19
    „Jó volt.
    Teltház volt.
    Nagyon nagy érték manapság egy önkéntes közösség, akik hajlandóak a rideg hétköznapi valóságon túllépve értéket teremteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajráznak a régészek az M43-as ásatásán

Nagy erővel dolgoznak a Móra-múzeum régészei az M43-as ásatásán - egy tavalyi számlával még tartozik a megrendelő. Tovább olvasom