Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tízezer kilométerről választották Makót

Makó - A makói József Attila Gimnáziumba jár néhány hónapja a 16 esztendős Mee, aki még otthon, Thaiföldön határozta el, hogy a Maros-parti városban szeretne magyarul tanulni. A 18 éves guatemalai Raul ugyanezért jött. Ő az interneten bukkant rá Makóra.
A makói József Attila Gimnázium új diákjai tízezer kilométernyi távolságból érkeztek a Maros-parti városba. A thaiföldi lány és a guatemalai fiú – természetesen egymástól függetlenül – maga választotta Makót. Egy nemzetközi diákszervezet segítségével tölthetnek egy tanévet Magyarországon.

– Egy évvel ezelőtt még azt sem tudtam, hogy létezik ez az ország, de múlt nyáron érkezett a bangkoki sulinkba egy nagyon kedves magyar lány – mondta csaknem tökéletes magyarsággal a thai Siraprapa Vonpen, akit barátai csak Mee-nek szólítanak. – Ezután találtam egy utazási katalógust, ahol szép képek voltak Magyarországról. Akkor döntöttem el, hogy itt akarok tanulni, és nem bántam meg.

Osztálytársai szerint is szinte csoda, hogy szeptember óta ilyen jól megtanulta a számos külföldi számára nehéz magyar nyelvet.

A makói gimnázium padjában Mee és Raul – mindketten nagyon szeretik a várost és a magyar nyelvet. Fotó: Segesvári Csaba

Mee a 11-esekkel jár minden órára, de természetesen nem kell dolgozatot írnia és felelnie, hiszen itt-tartózkodásának célja a nyelvtanulás. Nagyon szereti Makót és az új barátait, elmondta, a honvágy is csak ritkán tör rá, szerinte túl közel van a július, amikor haza kell mennie.

A 18 esztendős Raul Gharado Palma Guatemalából pénteken érkezett Makóra, pontosabban Kiszomborra, vendéglátó családjához. Magyarországról egyáltalán nem, Európáról is csak említés szintjén tanult a középiskolában – alaposan meg is lepődött, hogy ilyen szép részei is vannak a Földnek, és egyáltalán nem bánta meg, hogy internetről szerzett információi alapján Makót választotta.

Egy tanév kétmillió

Költséges a két külföldi diák makói taníttatása, Raoul és Mee családja is körülbelül kétmillió forint nagyságrendű valutát fizetett egy nemzetközi szervezetnek azért, hogy gyermekeik Magyarországon sajátíthassák el a nyelvet egy év alatt.

– Egy kétezer lakosú kisvárosból, a Suchitepequez tartományhoz tartozó San Bernardinóból jöttem, ott is jártam suliba, így nekem lenyűgöző egy ekkora város, mint Makó, tetszenek a hatalmas épületek. Bár már leérettségiztem, örülök, hogy maradhatok az iskolapadban, és már az első napon is nagyon élvezem ezt a gimnáziumot. Szeretnék a magyar nyelvvizsga után is itt maradni, gépészetet tanulnék, talán dolgoznék is Magyarországon – fogalmazott a fiú.

Raul és Mee is nagyon szeret rajzolni, míg a fiút a technikai dolgok papírra vetése, addig a lányt a grafikák, portrék érdeklik. Nagy rajongója a japán anime rajzstílusnak, és szeretne grafikus diplomát szerezni a bangkoki egyetemen. Szerinte egyébként Thaiföldön sokkal nehezebb az iskola, mint Magyarországon, hiszen ott napi nyolc órájuk van, és mindennaposak az írásbeli számonkérések.

A makói diákok szeretettel fogadták mindkettőjüket, a 11-es Surányi Regina vállalta, hogy szállást ad Mee-nek, azóta jó barátnők. Elárulták: nagy a közös baráti társaság, és a sok tanulás mellett jut bőven idő bulizásra, közös „lazulásra" is.

Olvasóink írták

 • 3. Öcsisajt 2011. március 08. 11:13
  „Emlékszem arra is, amikor jártak néptáncra ide a Marosba!”
 • 2. makai 2008. február 05. 16:46
  „persze, valószínúleg a rotaryn keresztül, jöttek”
 • 1. makói 2008. február 05. 07:35
  „A kétmillió forintot miért nem az az intézmény kapja ahol a diákok tanulnak????????????
  Valaki ebből is jó hasznot húz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatár István, a matematika makói mestertanára

Makó - A második világháború utáni matematikatanítás tíz legnagyobb hazai egyénisége közé sorolta A matematikatanítás mestersége – mestertanárok a matematikatanításról című, nemrég megjelent kötet a makói pedagógust, Tatár Istvánt. Tovább olvasom