Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Több autó, kevesebb baleset

Több autó, kevesebb baleset

Makó - Halálút a neve a 43-asnak 2007 óta, pedig épp akkortól csökken itt folyamatosan a balesetek száma. Közben a forgalom egyre nagyobb. Az M43-as elkészülte óta tovább nőtt a biztonság – ott is, ahol a kamionfolyamot a régi 43-asra vezetik vissza. Egy rendőrtiszt egyetemi szakdolgozatot írt a jelenségről.

Bakos András - 2012.05.03. 08:08
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Lélektani határ alá csökkent a balesetek száma a Makói Rendőrkapitányság illetékességi területén – jelentette be szerdán a makói képviselő-testület ülésén Palicz András kapitány. Korábban sohasem volt 100-nál kevesebb karambol egy évben ebben a kistérségben, tavaly pedig csak 96 történt. A utolsó évi csökkenéshez hozzájárult, hogy tavaly április óta kész az M43-as autópálya, és a nagy nemzetközi forgalom elkerüli a várost – ám utána ismét a régi 43-asra vezetik rá, Apátfalvára, Magyarcsanádra, és 2010-hez képest 2011-ben még 50 ezerrel több kamion haladt itt át. Mégis, 2007 óta évről évre ritkább a csattanás. A kapitány írásbeli beszámolója megállapítja, hogy bár „a nagy forgalom potenciálisan nagyobb baleseti lehetőséget rejt magában", a számok mást mutatnak.– 2007. január első napjaiban, Bulgária és Románia uniós csatlakozása után minket, rendőröket is sokkolt, ahogy az addig is nagy nemzetközi forgalom ugrásszerűen megnőtt – kezdi a magyarázatot dr. Neparáczki László rendőr alezredes, a makói kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, aki nemrég erről írta szakdolgozatát az egyetemen. – Ez évi 1,5 millió járművet jelentett – Makó és Nagylak között ma is –, ezen belül 630–640 ezer teherautót.

Szűrő. – Az M43-as megjelenésével a lehajtóknál fordulnak elő veszélyes helyzetek, ezeknél mérünk, így szűrjük a forgalmat – mondja Neparáczki. A makói traffipaxos rendőrökről korábban írtunk. A szerdai testületi ülésen is szóba került a mérés, és Buzás Péter polgármester félhangosan megjegyezte, ő is befizette a gyorshajtási bírságait. Erre Palicz András kapitánynak csak egy megjegyzése volt: „nem én nyomom a gázpedált".  
 
Akkoriban vált a 43-as forgalma az egyik legfontosabb közéleti témává. Pártok, civilek forgalomlassító demonstrációkat tartottak, és az embereket az érdekelte errefelé leginkább, mikorra készül el az M43-as.
– Az újság havonta leírta, hogy ez a halálút. Mi meg azt láttuk, hogy kevesebb lett a veszélyes szituáció, miközben persze voltak súlyos balesetek, amelyek nagy visszhangot váltottak ki – folytatja Neparáczki.

– A magyarázat szerintem az, hogy ilyen forgalomban csak úgy tudnak haladni az autók, mint amikor az ember beszáll a szegedi megyeházán a páternoszter-felvonóba. Nem lehet gyorsabban hajtani, se előzni, és nagyon kell vigyázni belépéskor, kilépéskor. Ez azt is jelenti, hogy nem végezhetnek a járművek olyan manővereket, amelyek növelnék a baleset kockázatát.

A Makó után véget érő M43-as forgalmát visszavezetik a régi 43-asra Nagylakig. A Portugáliától végig autópályán érkező utazók itt, Apátfalvánál találkoznak először olyan egzotikus eszközökkel, mint a kerékpár és a lovas kocsi. Ám – mint az alezredes rámutat – ez a 43-as szakasz régen is biztonságosabb volt, mint a Klárafalvától Makóig húzódó. A gyalogátkelőhelyek, lassítószigetek, műtárgyak megfogják a folyamot, és a sofőröknek jobban oda kell figyelniük ebben a tömegelésben. Ez nyomasztó a két község lakóinak, de a fent említett tendencia folytatódni látszik: idén januárban Makó térségében csak 6 baleset volt, februárban egy sem, márciusban 4. A csúcs július–augusztus szokott lenni.

14 halott: vádat emeltek a kamionos ellen

Vádat emelt a Szegedi Városi Ügyészség a 2011 októberében az M43-as autópályán történt, tizennégy halálos áldozattal járó baleset ügyében – közölte tegnap Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Megírtuk: tavaly október 30-án éjjel egy faanyagot szállító román kamion Makó irányából Szeged felé tartott az M43-as autópályán, amikor egy enyhe balra ívelő kanyar után a középső szalagkorlátot átszakítva áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és oldalára borulva frontálisan összeütközött egy Makó felé haladó román kisbusszal. Tizennégy román állampolgár halt meg, köztük egy hatéves kislány és egy nyolcéves kisfiú. A kamiont vezető 31 éves aradi férfi súlyos sérülésekkel került kórházba, a rendőrség ott vette őrizetbe, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának megalapozott gyanújával indult ellene büntetőeljárás.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 4. nagymacika 2012.05.08. 13:17

Ez lehet ,hogy statisztikailag így is van. Aki viszont itt veszíti el a hozzátartozóját az nem biztos ,hogy így is érzi.

Moderálásra küldöm 3. Laci72 2012.05.04. 00:02

Egyszerűen hihetetlen hogy nem képesek normális minőségűre megcsinálni ezt az útszakaszt
Akik nap mint nap használják azoknak tényleg idő előtt tönkremegy az autója és senki meg nem fizeti a keletkezett kárt - meddig kell még eltűrni ez a szemétséget?
Tisztelt útfenntartó társaság ideje lenne már ha valamit érdemben csinálnának mert azt amit tavaly is csináltak a Makó - Nagylak szakaszon az a vicc kategóriába való
Belehúzott 1 km egyenes szakaszt a tanyától Makó felé a fél sávban ahol tűrhető volt még az út (csak a tanyánál volt 50 méteren baj) - ez helyett inkább a kanyarokat húzta volna újra mindkét sávot mert a kispaliban szétcsapja a futóművet a széttört aszfalt
Az Apátfalván "felújított" vasúti átjáró az megint egy nevetség tárgya...és sorolhatnám a többi bénázást ezen a szakaszon
Az ilyen elhanyagolt útszakaszon ne csodálkozzanak ha baleset lesz

Moderálásra küldöm 2. oklahoma 2012.05.03. 21:03

Ja, elég szánalmas, hogy nemzetközi út létére ennyire gyenge minőségű!!

Moderálásra küldöm 1. bo 2012.05.03. 14:18

Egyszerű az ok. Olyan kritikán aluli a 43-as minősége, hogy 60-nál gyorsabban nem lehet rajta menni, mert szétesik az autó.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...