Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Több mint 1,5 milliárdos uniós támogatás a makói fürdőfejlesztéshez

Több mint 1,5 milliárdos uniós támogatás a makói fürdőfejlesztéshez

Makó - Több mint másfél milliárd forintot nyert az uniós pályázat második körében Makó fürdőfejlesztésre, ezzel megkezdődhetnek a munkálatok - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Delmagyar.hu - 2009.11.11. 11:40
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Buzás Péter elmondta: megérkezett a fürdőfejlesztés hivatalos brüsszeli támogatásáról szóló értesítés, ezzel nincs akadály az összességében 3,6 milliárd forintos fejlesztés előtt. A beruházás csaknem ötven százalékos uniós támogatással valósul meg, a fejlesztés másik felét az önkormányzat kötvénykibocsátással fedezi.

Az új makói fürdő kivitelezője a KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. lesz. A bontási munkálatok hamarosan megkezdődnek, és a létesítményt várhatóan 2011 nyarán adják át.

Első körben 2008 szeptemberében nyert a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja (DAOP) pályázatán. Az első fordulóban nyertes pályázatot a második fordulós bírálatra idén augusztus 13-án adták be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft felé.

A bővítés 3,35 milliárd forintba kerül majd, 50 százalékos európai uniós támogatással, de az előkészítő munkálatokkal együtt a teljes költség 3,6 milliárd. Az önerőt az önkormányzat kötvénykibocsátással teremti elő.

A makói fürdő fő profilja a jövőben a gyógyászat, a gyógyiszap- és rehabilitációs kezelés lesz. A fejlesztésnek köszönhetően 400-500 új munkahely jöhet létre.

A régi fürdő területére a csaknem 10 ezer négyzetméteres alapterületű épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre tervezte. Az épület pinceszintjében szauna-világot alakítanak ki, a földszinten három élménymedence, gyógyászat és családi fürdő részleg lesz. Emellett wellness részleget, szépségközpontot, illetve a gyógy-részlegen két belső és egy szabadtéri termálmedencét, valamint és gyógyászati kezelőket építenek. Ugyancsak a földszinten lesz a családi részleg, a bébimedencével, a csúszdával és a fürdő épületében működő óvodával. Az első emeleten emellett kialakítanak egy több funkciós galériát, lesz relaxációs és csendszoba.

A makói fürdő forgalma az elmúlt években dinamikusan növekedett: 2006-ban 253 ezer vendéget fogadtak, tavaly és tavalyelőtt már több mint 300 ezren látogattak el a létesítménybe. A vendégek között jelentős a szomszédos romániai településekről érkezők száma, tavaly voltak olyan nyári napok, amikor a látogatók 80 százaléka a szomszédos országból érkezett - tudatta korábban Buzás Péter polgármester.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. Mc_Mi 2009.11.17. 11:12

Triatlonos!
A véleményünk közel van, mert te is Makó javát akarod.
A számok egyre zavarosabbak.
Indult a munka azzal, hogy 3, 5 milliárt, melyből 50 % uniós, 10 % önerő, 40 % hitel (kötvény). Azután a bírálók levették 3,2 milliárdra. Az előkészítő munkára Buzás 100 millió Ft-ot mondott (tervező, szakértők) Ez együtt is csak 3,3 milliárd.
A cikkben ez már 3, 6 milliárd. A támogatás meg csak 1,5 milliárd az EU-tól. Akkor mi hozzárakunk 2,1 milliárdot. Az előkészítés meg nem 100 millióba, hanem 250 millióba került (3,6-3,35).
Következtetés:
Az EU nem 50 %-ot ad. Az előkészítés körül azt sem tudják, hogy mekkora és mennyit merjenek bevallani. Az önrész meg nem 50 %, hanem 58,3 %

Moderálásra küldöm 13. triatlonos 2009.11.13. 17:59

Tisztelt Mc_Mi!
Szerintem a véleményünk nem áll távol egymástól. Ez a fürdő Buzás életének "fő müve", tehát nem akart lemondani róla. A napokban hallottam is a kő koppanását, amikor leesett a válláról, mert nyomta a civil kezdeményezés terhe. Makovecz biztosan jó tervező, de nem praktikus dolgokat tervez. Szerelmes az ivelt fagerendákba, és állványozni kell a Sportcsarnokban egy izzó cseréhez. Mindhárom makói épületében komoly kivitelezői hibák vannak, a Tanuszoda pedig funkciójában sem alkalmas. Ha épül az uj fürdő, akkor legyen olyan, hogy "üssön", de komoly műszaki ellenőrzés szükséges. Kovacsiccsal gondok vannak Tatabányán, Gyulán és Gyomaendrődön is elégedetlenek, de 2012-ben már nem lesz itt. Ha nem jön be a terv, akkor a fürdővezető viszi el a balhét.

Moderálásra küldöm 12. Mc_Mi 2009.11.13. 15:38

Núdli.
Véleményedet magam is osztom. Tényleg nem alakulhatott volna így ez a történek. A gigantikus tervek ellenzőire azonnal rányomták a bélyeget, miszerint ellenezzük a fürdő fejlesztését. Nem elleneztük, csak a Makovecz féle terv megvalósítása ellen voltunk. A tervek megjelenése kiváltott egy fórumozó ellenállást. Olyan gyorsan nőtt az ellene szólók száma, hogy megijedtek. Gyorsan összehívtak egy több héten keresztül zajló lakossági fórum sorozatot. Ezzel szerették volna a közhangulatot megfordítani. Már akkor látszott, hogy a Buzás féle henger senkire és semmire sem hallgat. Az ő elképzeléseinek megvalósítását senki ne gátolja.
Pedig létezik ma már egy olyan tervezési forma, ahol a használók alakíthatják a tereket, a lakosságot aktívan beavatják, kikérik a véleményét és a vélemények alapján módosul, alakul a tervezett épület. Ezt "közösségi tervezésnek" hívják.
Triatlonos:
Sajnos véleményeddel nem tudok egyetérteni. Kivárni a megvalósítást és megvárni a beruházás… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 11. núdli 2009.11.13. 00:07

Ez ám a szenzáció. Szerintem ez a dinamikusan emelkedő forgalom kijelentés egy kicsit túlzás is lehet. A statisztika érdekes dolog, pl. ha bérletes vagyok és napi kétszer voltam, akkor két vendég vagyok? Miért nem olvastam (tudtommal) soha 5-6 ezer ember csendes tiltakozásáról, véleménynyilvánítási szabadságáról. Ők egy emberi léptékű, emberi gondolkodású, átlátható fürdőfejlesztést szerettek volna (nem milliárdokért, drága megfizethetetlen adóforintokért). A hecckampány elnevezés sajnos bántó kifejezés. Szerintem nem illik egy társadalmi megbízatáshoz. A választónak nincsenek ,,kirohanásai" és ha megszólal (akár többször is) nem "a nem pin-pongozunk" kifejezéssel zárunk szót. A demokrácia, Lányi András szerint nem a többség, még kevésbé a többség által így-úgy felhatalmazott tisztségviselők uralma, hanem olyan kormányforma, amelyben a közcélokat közmegegyezéssel, nyilvánosan, az érintettek érdemi részvétele mellett állapítják meg. Díszkút, szobor, zenepavilon,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 10. triatlonos 2009.11.12. 19:38

Az ilyen vitára a legjobb mondás: "az idő a legjobb orvosság"! Meg kell várni a 2012 végét, és akkor minden eldől. Most két kakas kukorékol a szemétdombon, 2012 után az egyik csak mellette kapirgálhat! Várjuk ki!

Moderálásra küldöm 9. nagyi8 2009.11.12. 18:39

Köszönöm a kritikákat, jogos!
Tehát ezután azt terjesztem:
A 2008-as tervben: NAPI 1´200 román és magyar jönne Makóra - kb. 430´000 évente -,
.

Moderálásra küldöm 8. magyarok 2009.11.12. 16:34

"1´200 román jön MINDEN NAP. 430´000 évente (Szeged kevesebbet tervezett...)"
Nem lehet, hog Szeged inkább a szerbekkel tervezett??? Tudod ha lenne egy térképed látnád szegedhez a román határ 50-55km mig a belvároshoz a Röszkei, kb 10-12 ugye nem mindegy kedves svájci barátom? :)

Moderálásra küldöm 7. Mc_Mi 2009.11.12. 11:29

Kedves Nagyi8! Nehezemre esik lenagyizni egy férfit, de ez egy ilyen műfaj.
A személyeskedés tőled sem áll távol. (ld. nem nőtél fel..)
Azt írtam, hogy túlzol. Ez így is van. Két adatot írtál: 1200 román naponta, 3 milliárd veszteség.
Vegyük a létszámot. Azt senki nem mondta, hogy 1200 román jön naponta, azt mondták, hogy 430 ezer fizető látogató az első évben. Ebből számoltuk ki a napi átlag 1200 főt. Ez viszont tartalmazza a makóiakat, a környékbelieket és minden más látogatót. Ebben benne van az is, hogy nyáron akár 1800 fő, míg télen csak 700. Ez átlag. Ezekre azt írták, hogy elsősorban a testvérvárosok irányából várják az érdeklődést. Ennyit az 1200 románról.
A bevételre meg azt írták, hogy 530 millió Ft az első évben és a következő években ez egyre nő. A 10. évben megközelíti az egymilliárdot. Senki nem állította, hogy a bevétel és a kiadás 15 éven keresztül állandó érték. Ezt csak a te leegyszerűsített gondolkodásodban született.
Ebből az következik, hogy ha elmarad a bevétel -… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 6. nagyi8 2009.11.12. 07:48

Mc_Mi
Ha már tartalmilag nem nőttél fel a témához, akkor személyeskedésbe mész.
Érthető.
.

Moderálásra küldöm 5. Mc_Mi 2009.11.12. 07:14

Nagyi8
Látod elfelejtetted a magyart használni. Nem érzed az iróniát.
Nem kérem a segítséged, mert úgyis eltúlozva írod le a valóságot. A hitelesség már nem tartozik az erényeid közé.
Azután az sem tetszik, hogy a jobboldalt legalább annyiszor szapulod, mint Buzást. Ez a Buzás buktatás aláásása. De biztosan megvan a saját elképzelésed és ambíciód. Most sem felejtetted el a Mágorinét és Orbánt megemlíteni.
Napiszar
Ezt úgy értették, hogy elsődlegesen 100 fürdős munkahely, másodlagosan 300-400 munkahely a szállodákban, a programszervezőknél, az éttermekben stb. A probléma ezzel csak az, hogy a munkaügyi hivatalban nem sorjáznak a londínerek, a szakácsok, a recepciósok. Tehát ha lesz is, akkor sem makóiaknak, hanem Szegedről kijáró embereknek. De addig is sok víz folyik még le a Tiszán.


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...