Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Több száz adakozó karácsonyra

Sikeres a makói ENI karácsonyi akciója: a Korona előtti vásárban felállított standon pénzt gyűjtenek a város szegény gyermekeinek – még munkanapon is százak nyúlnak a zsebükbe a nélkülözők megsegítésére. Van, aki rendszeres adakozó, és akadt olyan fiatal tegnap, aki életében először áldozott pénzéből a nemes célra.
Minden korosztály szívesen nyúl a pénztárcájába az ENI jótékonysági gyűjtésén. Fotó: Karnok Csaba
Az Egyesített Népjóléti Intézmény (ENI) szociális munkásai az utcán állva meg-megállították a makói Korona üzletközpont melletti karácsonyi vásárban felállított „szociális sátor" mellett elhaladókat, hogy adakozásra buzdítsák a vásárlókat, járókelőket. Szinte percenként csörrent az adomány a kis dobozban. Bogdán Györgyné a gyakori adakozók közé sorolja magát, illetve egészen pontosan úgy fogalmazott: ha neki is van, igyekszik másnak is adni. Tegnap egy ötszázassal járult hozzá egy makói nélkülöző család ünnepéhez. Mások a gyűjtésben részt vevőktől kérdezték, hogy nem adhatnának-e ruhaneműt, vagy más használati tárgyat. Hamar kiderült, hogy ezt a szolgálat épületében mindennap megtehetik.

– Vasárnap a vásárhelyi krisnásoknak adtam, amikor megállítottak a parkolóban, és most is szívesen nyúltam a zsebembe, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy a nélkülözőket támogassuk, különösképp karácsonykor – mondta Igazné Koczkás Julianna. – Jó, hogy biztos lehetek benne: az adományom eljut a nélkülözőkhöz, hiszen az ENI már évek óta gondosan kezeli az adományokat.

– Ezelőtt még sosem adakoztam – mondta a makói Galamb József szakközépben tanuló Lőrincz János, aki szintén gazdagította a tegnapi adományok sorát. – Valóban jó érzés adni, és ezután is adok, ilyen célokra, főleg, ha lesz miből.

A sátorban minden adakozó választhatott az intézmény munkatársai által készített karácsonyfadíszekből, mézeskalács-kompozíciókból. Az ajándék mellé egy szórólap is dukál, amelyet az ENI vezetője, Rózsa Istvánné fogalmazott meg. Eszerint Makón sok kisgyermek van, akinek a karácsony ugyanolyan jeltelen nap, mint a többi, a családnak ugyanis nem telik ünnepi ebédre, ajándékra. Ezért gondolták úgy, hogy a korábbi ruhaadományok mellett minden rászoruló gyermek részére – igény szerint – játékokat vesznek majd a vásárban összegyűjtött pénzből.

– A legjobban annak örülök, hogy a kollégáink szabadidejükben is készítették ezeket az ajándékokat, sőt a nagy hidegben is gonddal festették a sátor dekorációját – mondta Rózsáné. – Igazi családi hangulatú közösséggé formált minket ez a munka. A vasárnapig tartó akció eredményeképp a velünk kapcsolatban álló 50 legrászorultabb kisgyermekes családhoz jutnak el az adományok.

– Nagyon szép feladat, és egyszerre kemény munka a karácsonyi adománygyűjtés – mondta el a sátorban dolgozó Szabó Szabolcs, aki a Szent István Egyetem hallgatójaként féléves gyakorlatát tölti az ENI-ben. – Megdöbbentő, hogy milyen sokan adakoznak erre a célra, még így, munkanapon is. Az emberek szívében valóban nagy az együttérzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapták a Bursa Hungaricát

Először öt évvel ezelőtt hirdette meg az Oktatási Minisztérium Bursa Hungarica ösztöndíjformát, és… Tovább olvasom