Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Tőkeemelés és elbocsátás a Hagymatikumban

Makó - Bár a nyári szezon jól sikerült, a korábbi veszteségek miatt spórolásra kényszerül a makói fürdő: embereket küldenek el, szűkítik a nyitva tartást. Az igazgató, Kovacsics Imre a hátralévő hónapokra járó tiszteletdíjat csak akkor veszi fel, ha az év végéig nullszalldós lesz a Hagymatikum.
Komoly takarékossági intézkedéseket jelentett be a makói fürdő igazgatója, Kovacsics Imre, miután beszámolt a képviselő-testületnek arról, hogyan alakult a Hagymatikum nyitás óta eltelt időszaka gazdasági szempontból. Mint elhangzott, a nyár jól sikerült: júniusban 35,8, júliusban 58,7, augusztusban pedig 52,6 milliós volt a bevétel, ami mellé 5-6 milliót a gyógyászat is termelt, miközben az üzemeltetés költsége havi 50 millió forint körül alakult. Ez ahhoz képest jól hangzik, hogy a régi fürdő a korábbi években az egész szezonban 11-17 millió körüli bevételt termelt; ahhoz viszont nem volt elég, hogy helyrebillentse a korábbi téli-tavaszi veszteségeket. Januárban 17,5, februárban 12,5, márciusban 22,3, áprilisban 24,1, májusban pedig 20,7 millió folyt be, miközben az üzemeltetési költség havi 40 millióra rúgott. Ehhez jött még olyan előre nem tervezett beruházások költsége, mint például a konyha berendezése, amit eredetileg úgy akartak kiadni, hogy ezt a bérlő vállalja.

A Hagymatikumnak mindezek miatt 30 milliónyi kifizetetlen számlája van.
Kovacsics Imre ennek fényében karcsúsítást hirdetett. A nyári 110-es dolgozói létszám szeptembertől egyébként is csökkent volna 23 fővel – őket eleve határozott idejű szerződéssel vették fel –, ezen felül további 27 embert küldenek el, három hónap alatt havonta 9-et. Ettől havi 8 milliós megtakarítást remélnek. Csökkentik a vezetők létszámát is: ilyen beosztásban csak 3-an maradnak, ezzel további 11 milliót spórolnak éves szinten. Bár a szezon végeztével amúgy is változott volna a nyitva tartás, erre a költségek csökkentése érdekében is szükség van. Szeptember 10-étől az új épület hétköznap déltől este 8-ig, hétvégéken és ünnepnapokon reggel 8-tól este 8-ig lesz nyitva, a tanmedence pedig reggel 8-tól délig, majd délután 4-től este 8-ig lesz nyitva, ehhez igazodó árakon. A gyógyrészleg déltől este 8-ig fogadja a vendégeket. Lesznek azonban új szolgáltatások is, szombatonként például este 8-tól éjfélig éjszakai fürdőzésre várják a vendégeket 1000 forintért.

A fürdő első embere azt reméli, mindezzel együtt év végére sikerül nullszaldósra hozni a gazdálkodást. Felajánlotta azt is, hogy az év hátralévő hónapjaira nem kér tiszteletdíjat – csak abban az esetben, ha a stabilizálás ezzel együtt is sikerül. A képviselő-testület a racionalizálási tervet elfogadta, emellett 45 milliós tőkeemelést szavazott meg a Hagymatikumnak.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. barátfüle 2012. szeptember 10. 19:12
  „Cégvezetői időszakomban a gyakorlott, önálló, dolgozó kiválasztása és betanítása jelentette a legnagyobb problémát. Kezdetben minden új dolgozó többe kerül, mint amit a munkájával nyújtani tud. A fürdő most elbocsájt 50 főt, majd jövőre szezonban ismét fel fogja tölteni a létszámot? Minden tavasszal kezdődik elölről a felvétel meghirdetése, a meghallgatások, a betanítás, a különböző eszközökkel (munkaruha, kulcsok, kódok, szerszámok stb) történő felszerelés. Mikor lesz ebből begyakorlott, kiválogatott személyzet? Mit csinál, miből él meg az elküldött a következő tavaszig?
  Ezeket nevezik szakembernek? Ilyet egy nem makói megengedhet magának, mert legfeljebb becsődöl és kirúgják, azután majd a város határát sem lépi át. Más baja nem lesz. A mostani ötletelés az átszervezésről is csak időhúzás. Ebből fürdőváros nem lesz.”
 • 87. siblegudro 2012. szeptember 10. 11:38
  „Én is teljesen egyet értek hagyma-girl írásával, sajnos nagyon felemás híre lett a hagymatikumnak, ami itt a szomszédban is hallható. A drágasága mellett nekem vendégnek is feltűntek azok a logikátlan, sőt eszetlen dolgok amiket írt. Mi többet nem megyünk oda, inkább újra Gyopira vagy Gyulára járunk, ott nemhogy figyelembe veszik a vendégek kéréseit, hanem volt, hogy meg is kérdezték azt. Nekem is szinte az a benyomásom volt, hogy nem szeretnék, ha az ember visszatérne, és nem a személyzetre gondoltam, mert azzal minden rendben volt !
  Lehet, hogy tényleg arra játszanak, hogy csődbe vigyék az egészet, vagy eszement módon nem értenek hozzá. SAJNOS !”
 • 86. pog 2012. szeptember 10. 09:31
  „80.egyetértek az írásoddal..kérdésem,hogy hogyan és mi módon tud,(tudott) Kovacsis több fürdőt igazgatni? a város képviselő testülete nem méri föl, hogy az irányítása alatt milyen eredmények születtek..nem hiszem el, hogy a képviselő testületből senki nem olvassa a hozzászólásokat..amiből talán komolyabb testületi anyag lenne(mint ami néha elhangzik nyilvánosan)..Érdemes lenne egy nyílt fórumot tartani (esetleg a fürdő előtt )ahol az érdekelt vezetők főleg Kovacsis válaszolna a kérdésekre.....talán még a képviselő asszony is eljönne,,”
 • 85. dara 2012. szeptember 09. 16:43
  „Tisztelettel 51. hozzászoktatás: MI nem vagyunk buzáshuszárok, tedd meg a kedvünkért és a politikai szuverinitásunkért,hogy tisztázd le önmagadban ki akarta tüzön és vizen át nyomorítani a várost. ERmlékszem amikor a térdét paskolta a NÉMETH urnak, hogy ilyen embör kell nekem. Löbaüi kirándulások, a makótv archimuvából törölve, hála nagytiszteletü Rácz ur vagy ki tudja kinek. Szóval a Németh toll áll az ügyész elé a héten, vagy a közeljövőben , valami nüansz folyományaként.”
 • 84. dara 2012. szeptember 09. 06:34
  „Nyissunk egy fórumot, miért utáltam meg Makót?”
 • 83. Németh_Pál 2012. szeptember 08. 20:56
  „Tisztelt ,,80. hagyma-girl 2012.09.08. 19:04"
  *******************************************************

  Szívélyes köszönet a beírásáért.

  Csak a tisztességes, őszinte bennfentes dolgozók tájékoztatása lendíti előre a fürdő ügyét. Ön ezek közé tartozik.

  Mi fürdővendégek nem számítunk, csak fizessünk, ez a polgármester Pitör és a Kovacsics úr véleménye. Engemet a Kovacsics egy semmitmondó válaszlevéllel leráz.

  A szaunában is súlyos hiányosságok vannak. A Kneip-lábfürdő teltesen el lett tervezve és építve. Az eredeti célt nem érte el egy másodpercre sem. A hideg rész túl meleg, a meleg pedig túl hideg. Ezt megírtam a fürdőnek, de nem tettek semmit.

  Még súlyosabb tervezési hiba, hogy a szauna pihenő helység és a valahol felette lévő gyerekparadicsom nincs egymástól hangszigetelve. Azaz, ha fenn - természetesen - tombolnak a gyerekek, akkor lenn a szaunában óriási hangzavar van. Nem az lenne a természetes, hogy a szauna pihenő helységében csend van??

  De nem csak panaszkodni akarok. A finn-szauna az nagyszerű. Jómagam még a Nyugat-Európai térben sem éltem át ennél jobbat. De 15 millába is került a városnak.

  Úgy gondolom, nem csak a dolgozókkal tisztességtelen a fürdő vezetés, hanem velünk, lakosokkal is. Hiszen a veszteségeket nekünk kell megfizetni.

  Nekünk - bizonyítottan - hazudott is a városvezetés, amikor a Makói Hírekben meghirdette a fürdő irataiban való betekintést, hiszen közberuházás közpénz, majd megtagadta azt. A Szegedi Városi Bíróságon vesztett a Makói Önkormányzat JOGERŐSEN. Akkor hogyan lehet hinni nekik, kérdezem én?
  .
  Nem volt és ma sincs bizalom a lakosság és a fürdő- valamint a városvezetés között.
  .
  Én személyesen meghazudtolva és becsapva érzem magam a fürdő ügyében.
  .”
 • 82. hagyma-girl 2012. szeptember 08. 20:36
  „Bocsánat,már megjelent...tanulságos olvasmány!!!ÉRDEMES OLVASGATNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 81. hagyma-girl 2012. szeptember 08. 20:07
  „Írtunk egy hosszas hozzászólást,de nem jelent meg...mi az oka?”
 • 80. hagyma-girl 2012. szeptember 08. 19:04
  „EZEK A VALÓDI TÉNYEK!!!!!!
  Az összes elküldött, volt dolgozó nevében reagálok az újságcikkre....!!!Sajnos egyik pillanatról a másikra munka nélkül maradtuk holott nem ez volt az ígéret!Jelzem,a legtöbb utcára kirakott ember MAKÓI.A polgármester "úrban" nagyot csalódtunk,hisz nem a polgárai mellett állt ki,hanem olyan emberek mellett akiknek nagy valószínűséggel nem a Hagymatikumtikumban lenne a helye(gondolok itt egy-két vezetőre).Valóban három vezető maradt,viszont a többi nem lett elküldve,hanem átnevezve...A kis embereknek akik végigdolgozták tisztességesen,becsülettel néha már-már vért izzadva (olyan munkakörben is ami nem tartozott a feladatkörükbe) a nyarat, egy tollvonással elintézték a sorsát úgy ,hogy a túlóra pénzek mennek a süllyesztőbe.Kovacsics úr szavaival élve "Isten fizesse meg" :)
  Nyitás óta volt szerencsénk bele látni a belső munkálatokba,a vezetők gondolatmenetébe,döntéshozatalába ami nem a fürdő javát,felfejlesztését szolgálta,szolgálja hanem a leépítését.Gondolok itt nagyon magas jegyárakra ,bizonyos szolgáltatások külön igénybevételére(szauna,masszázs).A vendégek kéréseit sem vették figyelembe,pedig ők azok akiknek az igényeit kell kielégíteni ahhoz,hogy ez a komplexum működjön.Lásd panaszkönyv a pénztárnál, étterembe amit hivatalos szervhez nem továbbítottak,mivel hozzá nem értő emberek ülnek azokban a bizonyos székekben,akik nincsenek tisztában az ehhez kapcsolódó szabályzattal.
  Szezon végére az étterem használatát leredukálták,annak ellenére,hogy nyereséges volt,nagyon sok külső rendezvényt szerettek volna a makói lakosok tartani,de erre az igazgatóság nem adott engedélyt.Az étterem csak hétvégén fog üzemelni,hét közben a büfét használhatják az oda látogató vendégek.Talán az is egy megoldás lett volna,hogy az utca emberét is beengedhették volna,belépőjegy fizetése nélkül étkezni.Gondolunk itt a menüztetésre akár.De erre is az volt a válasz,hogy télen sáros időszakban ne topogják össze a vendégek a padlózatot,az" igazgatónő" szavait idézve:Ne csináljunk kocsmát az étteremből.Ha a takarítószemélyzetet nem ritkították volna akkor ez a probléma sem okozott volna gondot.Ez is egy utalás arra,hogy nem a kihasználtság és fejlődés felé orientálódnak. Ez csak egy példa a sok közül,hisz rengeteg kihasználatlan helyiség,gyógyászati eszköz hever parlagon.Az emberek véleményére,ötleteire kéne hagyatkozniuk nem a saját (nem lévő) eszükre.
  Nagyon sok apró összetevője van a fürdőről keltett rossz hírnek,például az általuk reklámozott sodrófolyosó ami egész nyáron nem működött technikai okok miatt,amire egy szezon nem volt elegendő ahhoz,hogy az a bizonyos műszaki igazgató megoldást találjon.E mellett a beléptető-kiléptető kapu nem működött,az öltözőszekrényeket nem lehetett nyitni-zárni,két db. szauna nem működött,az étteremben a terminállal sok probléma volt,lassú rendszerrel.Felkészületlenség a várva várt 2000 emberre,kb. 1000 db öltözőszekrény van ami káoszt okozott,lopásokhoz vezetett...erre az volt a megoldás,hogy fizetni kellett külön a szekrényekért is 250Ft-ot.Ami nagy felháborodást keltett!!!
  A Hagymatikum ne legyen büszke arra sem,hogy Gabi bababarát díjat nyert,hisz több alkalommal előfordult,hogy a gyerekvilágba (egész napra),az oda tartozó vezető nem osztott be olyan alkalmazottat,medenceőrt vagy úszómestert aki a gyerekek épségére oda figyelt volna.Arról nem is beszélve,hogy pont a gyerekvilágba csúszik a legjobban a kő,így elég sok sérüléssel találkoztunk!!!:(
  A nyár alkalmával,gyerekorvosok hívták fel a figyelmet arra,hogy fertőzés járvány indult el a fürdőből a víz minősége miatt (pl. két hete ótvar....)ami valószínű,hogy nem a magyar embertől származik hanem a hőn szeretett román állampolgároktól.
  A tárház kimeríthetetlen,nagyon sok belső elhallgatott és eltussolt dolog van a háttérben.A lényeget leszűrve a vezetők nem alkalmasak a pozíciójuk betöltésére,mint szakmailag mint EMBERILEG!
  Szeretnénk ha ez nem lenne a szőnyeg alá söpörve,ha a média is foglalkozna az üggyel,és az elveszett,ellopott milliókkal.Ennyivel tartoznak a makói népnek akiknek a sok hazugság be lett ígérve és ezáltal ők fogják mind ezt megszenvedni anyagilag!!!!!!!!!!!!”
 • 79. Francois 2012. szeptember 08. 18:32
  „Azért kedves fórumozó társaim, nem kell nagy ész hozzá hogy kitaláljátok ki a 52. csakegyhsz fórumozó! :) :D”
 • 78. pog 2012. szeptember 08. 18:04
  „52 .elkéstél sorba buknak a politikusok...Hír TV kontra ATV tele van vele...”
 • 77. Lacusch69 2012. szeptember 08. 13:33
  „67. Megjegyezném, hogy réges rég, egy messzi-messzi galaxisban, amikor a férfiak még férfiasak voltak, a nők még nőiesek voltak, és a Yamaha csak zongorát gyártott, szóval akkoriban egy tisztességes hajóskapitány a parancsnoki hídon állva a hajójával együtt süllyedt el... ( pl. Cpt. E.J. Smith, RMS Titanic)”
 • 76. Francois 2012. szeptember 08. 12:39
  „68. 3évesférfi 2012.09.07. 21:52 Csak azért nem álok veled vitába, mert egy szánalmas lelkibeteg ember vagy, keress fel orvost mihamarabb ! DE a kommentjeidből is látszik egy szánalmas alak vagy akit csak törpék d...nak! :D Ami halott dolog az halott, olyan mint az agyad! Előre meg semmi nem fog haladni sose ezen az elátkozott vidéken, de legalább a plebs elfoglalja magát, pofozkodik a sárban. Kitől a nyugdíjasoktól!? Különben te csak azért vagy itt hogy engem kóstolgass, szintén sokadik nick neveden! :D Be kell látni ez a fürdő egy beteg ember beteg gondolata, amiz véghez kelet vinni! Én javasolnám a teljes vagyonelkobzását! :)”
 • 75. Francois 2012. szeptember 08. 12:28
  „68. 3évesférfi 2012.09.07. 21:52 Csak azért nem álok veled vitába, mert egy szánalmas lelkibeteg ember vagy, keress fel orvost mihamarabb ! DE a kommentjeidből is látszik egy szánalmas alak vagy akit csak törpék d...nak! :D Ami halott dolog az halott, olyan mint az agyad! Előre meg semmi nem fog haladni sose ezen az elátkozott vidéken, de legalább a plebs elfoglalja magát, pofozkodik a sárban. Kitől a nyugdíjasoktól!? Különben te csak azért vagy itt hogy engem kóstolgass, szintén sokadik nick neveden! :D Be kell látni ez a fürdő egy beteg ember beteg gondolata, amiz véghez kelet vinni! Én javasolnám a teljes vagyonelkobzását! :)”
 • 74. dareky 2012. szeptember 08. 12:19
  „70. SpákHédi 2012.09.08. 10:27
  A réztábla üresen fog állni, mementóként.”
 • 73. dareky 2012. szeptember 08. 12:15
  „72. 3évesférfi
  Több hitet és elszántságot! Igen össze kell fogni de kevesebb pesszimizmussal, sőt optimizmussal. Másképpen nem megy!”
 • 72. 3évesférfi 2012. szeptember 08. 11:03
  „69. barátfüle: Egészen nyugodt lehetsz, "ha tiszta lesz a terep", akkor jön majd megint egy réteg, akiknek nem tetszik az új grund, és pontosan ugyanazokat vágja majd a ti fejetekhez, amit ti a mostaniakhoz; talpnyalók lesztek, bérencek, tolvajok és gazemberek. Előre meg semmi nem fog haladni sose ezen az elátkozott vidéken, de legalább a plebs elfoglalja magát, pofozkodik a sárban.”
 • 71. dareky 2012. szeptember 08. 10:51
  „69. barátfüle 2012.09.08. 08:54
  IGAZAD VAN!
  67. csakegyhsz 2012.09.07. 21:16
  Kedves Mentőcsónakos!
  Ha süllyed a hajó a kapitány miatt, és ki akarunk mászni a csávából, igen még az ellenséggel is be lehet sőt kell ülni egy csónakba,
  DE CSAK AZ UTÁN, HOGY A KAPITÁNYT HARCKÉPTELENNÉ TETTÜK, MEGKÖTÖZTÜK ÉS A HAJÓ ORRÁBA TUSZKOLTUK AZZAL, HOGY MAJD NEKÜNK SZEBB NAPOKBAN KAPJA MEG A NEKI JÁRÓ JÓL MEGÉRDEMELT BÜNTETÉSÉT!
  Igen! A kapitányokat le kell váltani, még az első tisztet is, mert ő ugyan olyan hibás a dolgok alakulásában. S közben épkézláb embereknek a kiutat kell keresni a csávából. Együtt nekünk, és nélkülük. Azaz a Buzás-féle vezetői négyes nélkül. Mert ugye a közvetlen környezete legalább annyira felelős, mint ő maga, hiszen meg sem próbálta leállítani az eszement ötleteit.”
 • 70. SpákHédi 2012. szeptember 08. 10:27
  „Kinek a neve kerül a réztáblára?????????”
 • 69. barátfüle 2012. szeptember 08. 08:54
  „Csakegyhsz!
  Nem hiszem el, hogy nem a testület egyik tagja vagy. Igazi politikusi hozzáállás.
  Öt éves szembenállás után a Buzás henger keresztülvitte ezt a csődberuházást. Ezek után te fordítasz egyet és minket teszel felelőssé, de legalább is nekünk legyen lelkiismeret furdalásunk a fürdő nem megfelelő eredményeiért. Bennünk kell felelőssé tenni a nem megfelelő hozzáállásunk miatt.
  Nekem mégsem lesz lelkiismeret furdalásom. Igazat adok nagyi8-nak. A tiltakozást nem szabad abbahagyni, amíg "ezek" itt vannak. Kire gondolok. A polgármesterre, a talpnyalókra, Kovacsicsra és a fürdő dolgozók közül azokra, akik nem a kistérségben laknak. Ha tiszta lesz a terep, ha a saját kezünkbe foghatjuk a dolgokat, akkor majd leszek kreatív, leszek kezdeményező és megpróbálhatunk kihoz ebből a csődtömegből a legtöbbet.”
88 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roncsderbiverseny Kiszomboron

Szombaton ismét roncsderbiversenyt rendeznek Kiszombor határában, Ladánymajorban az országos roncsderbibajnokság részeként. Tovább olvasom