Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tölgyfa állította meg a bicikliutat

Kiszombor - Százéves tölgy áll a Kiszombort Makóval összekötő kerékpárút építőinek útjában. A cserjéket irtó brigád megállt. Most az önkormányzat, a tervező és a kivitelező azért egyeztet, hogy megmenthessék a fát, amelynek fotója a Facebookra is fölkerült.
Kiszombor és Makó között jó ideje van bicikliút, sokan használják is. Csak az a gond, hogy csapadékos években a nagy részét ellepi a víz. A kiszombori önkormányzat és a Magyar Közút konzorciuma tavaly szeptemberben 198 millió forintot nyert pályázaton arra, hogy ezt a problémát megoldja.

Mivel a munkára jelentkezett kivitelezők ajánlatai közül a legalacsonyabb is 45 millióval haladta meg a keretet, a többletet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatása nyomán a kormány kifizette. A kivitelező az RMB-Transz Kft. A beruházás gondoskodik arról, hogy a biciklisek a Maros-hídról biztonságosan tudjanak lekanyarodni, összesen 2112 méteren épül kerékpárút a kiszombori kisállomásig, és ezzel párhuzamosan ott, ahol kell, 1662 méteren burkolt árok, amely elvezeti a vizet. A munka elkezdődött, a nyomvonal melletti cserjéket irtották, aztán megálltak egy évszázados tölgynél.

– Most a kivitelezővel és a tervezővel egyeztetünk, az a cél, hogy a fa valahogy megmaradjon – mondta lapunknak Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere. – Nem a kerékpárút nyomvonala vezet arra, hanem a vízelvezető rendszeré, így nem könnyű a megoldás.

Tölgy a csatorna útjában. Az első világháború idején lehetett csemete. Fotó: Szabó Imre
Tölgy a csatorna útjában. Az első világháború idején lehetett csemete. Fotó: Szabó Imre

A tervezőnek nincs nagy mozgástere, mert a kerékpárútnak és vízelvezető rendszerének a 43-as és a vasútvonal között kell elférnie.
Az öreg fa fotóját bárki megnézheti: a Szeretünk Kiszombor! nevű Facebook-oldalon február 10-én tűnt föl, azzal a megjegyzéssel, hogy vajon megmenekül-e. Balázs Tibor felvételére egy kiszombori olvasónk hívta föl a figyelmet, aki szerint a faluban beszédtéma a fa sorsa. A kiszomboriaknak fontos ez a bicikliút, sokan járnak be Makóra kerékpárral, de elegáns megoldásnak tartanák, ha valahogy kikerülnék az építők a matuzsálemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busójárás a makói térségben

A kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében péntektől vasárnapig zajos télűzés és busójárás lesz mohácsi busók részvételével a makói térségben. Tovább olvasom