Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Tolltartó egy ágyútöltény hüvelyéből

Makó - Forgó Géza igazgató a makói múzeum irodalmi kiállítóhelyén, az Espersit-házban szinte véletlenül bukkant rá nemrégiben egy első világháborús ágyútöltényhüvelyből készült asztali dísztárgyra.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Nem tudni, ki készített a fegyvermaradványból tolltartót, az azonban biztos, hogy ez az intézmény csekély számú első világháborús relikviáinak egyike. Hogy ilyesmiből nincs sok, az azért különös, mert a város történetére erősen rányomta bélyegét ez a korszak: a Széchenyi téri első világháborús emlékmű talapzatán több száz elesett honvéd neve olvasható, ráadásul Makó a vereség után az ország egyik fontos, központi településéből Isten háta mögötti, határszéli kisvárossá vált.

Az első világháború kitörésének idén lesz a centenáriuma, ezért a múzeum szeretné gyarapítani az időszakkal kapcsolatos gyűjteményt. A minap lapunkban is közzétett felhívás szerint szívesen fogadnak méltó megőrzésre minden ilyen tárgyat, fotót, levelet. Aki nem szívesen válna meg tőle, az az eredetit megtarthatja, másolatot készítenek róla. A kollekció bővítése azért lenne különösen fontos, mert idén ősszel kiállítás keretében szeretnének megemlékezni az elesettekről – a bemutató alapját egyébként az egykori kórháznévadó, Diósszilágyi Sámuel katonaorvosként, a fronton készített fotói képezik majd.

Forgó Géza a múzeum első világháborús relikviájával. Fotó: Szabó Imre
Forgó Géza a múzeum első világháborús relikviájával. Fotó: Szabó Imre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott BMW a schengeni határon

A szlovén hatóságok által körözött járművet foglaltak le a kiszombori határrendészek.
Tovább olvasom