Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Tönkretették az utat, de hamarosan javítják

Magyarcsanád-Bökény - Sártengerré változtattak egy útszakaszt a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága által megbízott vállalkozók munkagépei – panaszolta egy olvasónk. Az igazgatóság ígéri: rövidesen helyreállítják az utat, sőt újat is építenek.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
– Sártengerré változott előttünk az út, amelyet annak idején saját pénzből, illetve önkormányzati segítséggel építettünk – panaszolta lapunknak a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben élő Bogdán Zoltán. Elmondta: a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága által megbízott vállalkozók munkagépekkel, teherautókkal ráhajtottak az amúgy is felázott útra, és tönkretették. A falu központjától 4 kilométerre lévő külterületen mindössze egy, a töltéssel párhuzamosan futó utca és kéttucatnyi ház van, ezek közül sem mindegyikben laknak állandóan, de útra a kevés embernek is szüksége van. Bökényről ki lehet hajtani a bekötőúton, de az a néhány porta, amely Bogdánék háza felől van, most nehezen közelíthető meg.

A sár miatt több portát nehéz megközelíteni a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben. A szerző felvétele
A sár miatt több portát nehéz megközelíteni a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben. A szerző felvétele

Ezt az igazgatóság őrszolgálat-vezetője, Parczen Balázs sem vitatta. Elmondta, rengeteget költenek a nemzeti park területén lévő utak karbantartására. A Maros-vidék több helyének sajátossága, hogy noha védett területről van szó, itt hagyományos erdőgazdálkodás, kiskertművelés is folyik, és vannak, akik itt is laknak. Az itteni utak rendben tartása régebben az érintett téeszek feladata volt, most leginkább az önkormányzatoké volna – ha lenne rá pénzük. Arra senki sem számított, hogy nagy esőzések lesznek, így aztán amikor a munkagépeknek menniük kellett, egy rövid szakaszon valóban sárossá tették a gyenge alappal rendelkező bökényi utat – mondta az őrszolgálat-vezető.

A helyszínen összehoztuk panaszos olvasónkat Parczen Balázzsal és munkatársaival. Az igazgatóság képviselői ígéretet tettek arra, hogy amint az időjárás lehetővé teszi – várhatóan egy-két héten belül –, közmunkások közreműködésével újra sármentessé teszik az útszakaszt. Ennél is jobb hír azonban, hogy tavasszal elkészül egy új bekötőút, ami Magyarcsanád felől rövidebb úton, Bökényt nem érintve visz a megművelt kiskertek és az erdő felé, így a bökényieknek a továbbiakban nem kell tartaniuk nagy forgalomtól. Ez egy úgynevezett stabilizált, betonzúzalékkal borított földút lesz; az építés előkészítésére már eddig is ráköltöttek 7 millió forintot. Kombájn és munkagép is elfér rajta, a karbantartásáról is gondoskodni fognak.

Olvasóink írták

 • 12. kgb696 2013. március 01. 19:11
  „4.kakukkfű
  Big,big LIKE!!!:)))”
 • 11. kakukkfű 2013. február 28. 20:45
  „mszp- komolyan sajnállak. Szánalomra méltó vagy. Hogy valaki helyből ennyire <moderálva> legyen, ez már ritka!”
 • 10. triatlonos 2013. február 27. 15:12
  „Gyakran járom a Maros töltés teljes szakaszát, és a tapasztalatom szerint azok teszik folyamatosan járhatatlanná, akiknek az lenne a feladatuk, hogy óvják! Ez egy kifordult világ. Az autókat még jó időben sem engedik rá -helyesen -, de amikor "szétázott", akkor megjelennek a "szakemberek" nehéz gépeikkel. Hol van ilyenkor a felügyelet? Nemzeti Park ebben a történetben is bizonyította a szakmaiságát.”
 • 9. mszp 2013. február 27. 12:58
  „4. kakukkfű 2013.02.26. 20:30 A szemetelés ott kezdődik hogy te a fórumon is hülyének nézel mindenkit! Ferenc jogos megcáfolatlan tényeket közöl csak! Tudomásul kellene venned, bármilyen nehéz is.”
 • 8. mszp 2013. február 27. 12:30
  „4. kakukkfű 2013.02.26. 20:30 A szemetelés ott kezdődik hogy te a fórumon is hülyének nézel mindenkit! Ferenc jogos megcáfolatlan tényeket közöl csak! Tudomásul kellene venned, bármilyen nehéz is.”
 • 7. Csaby83 2013. február 27. 10:48
  „Nem kell Bökényig elmennünk, hogy hasonló látványban legyen részünk. A minap egy ismerősöm töltött fel fotókat a kis utcájuk (Harmat utca - Gerizdes) látképéről az egyik közösségi oldalon, amin az út fel van dúrva + mély gödör, sár és ami ilyenkor lenni szokott. Teljesen le van zárva az utca, a lakók be sem tudnak jutni gépjárművel a házaikhoz. Télvíz idején. Megnéztem személyesen is a környéket. Valóban lesújtó... Nyáron nem tudták ezt megcsinálni, ültek a babérjaikon. Hát igen, "télvíz" idején a legnagyobb esős évszakban kell ezt... Ollé csatornázás, csak így tovább!”
 • 6. Francois 2013. február 27. 06:01
  „4. kakukkfű 2013.02.26. 20:30 Látom fáj az igazság! Bizony , bizony ezek a csúnya makóiak nem nagyon hisznek már a vezetésnek! Tudom te vissza hoznád Recsket ha lehetne és deportálnád oda a gondolkodó embereket! Mi is a szemét, hogy a fürdőben nincs 10-15-vendégnél több?! Hisz ezt te is tudod! Vagy hogy esőben megsüllyed az út a csatornázásnál? Tanítják a mérnököknek! Járhatatlanok az utcák, sártenger minden?! Na mond meg hogy nem igaz:) Szerintem menj el te nyugdíjba! :)Alig várom már a gerizdesi lakossági fórumot, meg még sokan ott aztán lösssz majd igazság embörök!:) :D”
 • 5. Bogdán_Zoltán 2013. február 26. 22:07
  „Nagyon jó képet készített Imre, de ha netán valakinek felkeltette mélyebben az érdeklődését, a Facebook albumaim között igazán szépeket is láthat. Kíváncsi leszek, hogy mennyi teljesül az ígéretekből, már csak azért is, mert ilyeneket már hallottam az előző fakitermelés során is. Mondanom sem kell, abból sem lett semmi. :-(”
 • 4. kakukkfű 2013. február 26. 20:30
  „Én egy szájmosót építenék Neked, amivel ki tudnák mosni azt a temérdek rosszindulatot, értelmetlen hozzászólni akarást, valamint tündökölni akarást. Tudom, fiatal vagy még a "nyugdíjazáshoz", de elmehetnél már nyugdíjba, legalább is itt, a DM-ben. Ahhoz, hogy ha máshol nem tudsz maradandót alkotni, nem kell teleszemetelni egy fórumot. Téged kellene már "felhomályosítani", elég sötét van Nálad.”
 • 3. Francois 2013. február 26. 18:50
  „Ahogy elnézem nem sok a különbség makói csatornázás és Bökény közt! Egyébként ezeket a csatornázási emberkéket nem homályosította még fel senki hogy ilyen időben megsüllyed az egész úttest! Na de megfejtettem! Petyus új utat fog mindenkinek építtetni a fürdő bevételéből! Én látok is rá lehetőséget ha átalakítják autó mosónak! :)”
 • 2. redstar 2013. február 26. 13:15
  „Új út? Ugyan már....:D
  A kombájnok, traktorok meg úgy is Bökény felé fognak menni....
  Az utat meg nem csak sármentessé kellene tenni, de a munkagépeik által okozott kátyúkat is be kellene tömni a környezet-károsítóknak.... :P ....Meglepne, ha lenne az ígéretekből valami....de tartok tőle, megkímélnek a meglepődéstől...:(”
 • 1. Miértne? 2013. február 26. 09:12
  „Még szerencse,hogy ott nem csatornáznak.Akkor milyen lenne a helyzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Csanádpalotán

Kedden a Kelemen László Művelődési Házban tart kiszállásos véradást a makói kórház véradó állomása. Tovább olvasom