Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Törmelék a nádasban, zsákok az erdőben

Makó - Felszedett járólap, széttört pala, régi dunna és szőnyeg, szürke zsákokba gyömöszölt limlom – mindennapos látvány ez Makó útjai mellett. Az önkormányzat pályázatot ad be az illegális hulladéklerakók felszámolására.
Szinte minden önkormányzatnak komoly gondot okoznak az illegális szemetelők. Sokan főleg a településről kivezető utak mentén, illetve erdős részeken dobálják el fölöslegessé vált tárgyaikat.

Tegnap hat makói helyszínen is találtunk szemetet. A kenderföldi csatorna partján lévő nádasban házfelújítást végzők szabadultak meg a törmeléktől. Járólap, széttört pala, sárga árnyékoló lemezek, többzsáknyi földdel vegyes sóder, üres festékes vödör, szétvert tégla- és betondarabok álltak kupacokban. Egykori gazdáik régen hozhatták ide, a kis dombok tetején nő a gaz és a pipacs. A rákosi úti kis erdősávban pedig szürke zsákokba gyömöszölt limlomot, háztartási szemetet dobáltak szét.

Hasonló vadlerakó csúfítja a környezetet a Királyhegyesre vezető út vasúti átjárója környékén, a Dorka-dűlői kiserdőben, az ószegedi és a palotai út szélén is.

Zsákokba rejtett szemét a rákosi úti kiserdőben. Fotó: Dobó Dolli
Zsákokba rejtett szemét a rákosi úti kiserdőben.
Fotó: Dobó Dolli

A keddi testületi ülésen ezért egyhangúan úgy szavaztak a képviselők, hogy pályázatot adnak be az illegális szemétlerakók felszámolására. A támogatás legfeljebb 3 millió forint lehet. A kiírás szerint csak azokat a pályázókat támogatják, akik a felszámolás mellett a rendszeres ellenőrzésre, szemléletváltó oktatásra is költenek.

Egy köbméterig ingyenes

A Bio-Pannónia Környezetvédelmi Szolgáltató és Hulladékfeldolgozó Kft. földeáki úti regionális szeméttelepére a makói magánszemélyek hetente egy alkalommal – egy köbméterig – ingyen vihetik a kommunális, illetve a zöldhulladékot. Építésből és bontásból származó törmeléket azonban itt nem fogadnak.

Olvasóink írták

 • 7. Szirilli 2009. május 15. 14:10
  „Sziszka, a te stílusod aztan hagy kivetni valót maga után....
  "szégyeld el magadot" :)))”
 • 6. lajosbácsi 2009. május 15. 08:56
  „nem hiszem, hogy zolcsi a szemetelők közé tartozna. amit én nem értek viszont az, hogy milliókat pályáznak megtisztíttatni a területet, de bármiben lefogadom, hogy pár nappal, héttel később kb ugyanúgy fog kinézni a placc, mint előtte. vagy mégis mit jelent ez a kifejezés, hogy felszámolják az illegális lerakó helyeket? házat építenek a helyére? aki akar, az fog keresni magának placcot, ahol kidobhatja a szemetét.. át kellene nézni, hátha van benne egy boríték, vagy csekk névvel, címmel. van egy csomó léhűtő közmunkás is, akik naphosszat csak szívják a csempész cigit a házunk előtt, őket is ki lehetne irányítani, hogy munkakörön belül szedjék fel a szemetet.
  még mielőtt bárki gyanúsítgatna, nem szoktam szemetelni, és ha valakit meglátok az utcán szemetet eldobni, utána szólok, hogy valamit elhagyott, ez mondjuk egy bizonyos tinédzser rétegre a legigazabb. szelektív válogatok, és fizetem a szemétdíjat..”
 • 5. sziszka1 2009. május 14. 21:24
  „4. zolcsi44 2009.05.14. 20:34

  Ezt kikérem magamnak! Te lehet, hogy egy büdös trehány makói vagy, aki dobálja a csikket, meg a papírzsebkendőt az utcán! Én nem teszem, csak sajnos, az olyanok mint te! Nem lepődnék meg, ha a honvéd városrészben elő kisssebséghez tartoznál, bár tény hogy nem csak ők szemetelnek! Inkább húzd ki a beled és takarírs magad után!
  Tetves bagázs”
 • 4. zolcsi44 2009. május 14. 20:34
  „Ez mind azért van, mert a makoiak egy büdös trehány népség - mondom ezt makoi létemre. Mindenbe azt keresi hol tud , bármivel ártani, kárt okozni. Horibilis pénzeket költenek a város és környéke tisztitására, tisztántartására, ezt azok is tudják akik a fő szemét szétszorok. Jobb a lelküknek ha kárt okoznak.
  Büdös bagázs!!!”
 • 3. achilleus 2009. május 14. 18:24
  „http://zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=98880:
  "A "rendkívül korszerű és környezetkímélő technológiára épülő" erőmű - ahogyan Farkas Tamás, az erőmű vezérigazgatója leírja az tervezett blokkot - valójában rendkívül alacsony, 33%-os hatásfokkal fogja elégetni az alacsony energiatartalmú nógrádi szeneket. Ám cserébe sok száz tonna nitrogénoxiddal, szénmonoxiddal, másfél ezer tonna kéndioxiddal örvendezteti meg majd évente a környéket. A füstgázban bőven lesz por, mindenféle fluorid és klorid és más veszélyes anyag is. Az a 440.000 tonna széndioxid, amivel évente hozzá fog járulni a klímaváltozáshoz, az egyik legnagyobb üvegházgáz kibocsátóvá teszi az országban. Az évente megtermelendő 300.000 tonna veszélyes anyagokat is tartalmazó hamut a környéken kívánják deponálni."

  És akkor néhány zsák szeméten akadunk ki, hajaj ....”
 • 2. achilleus 2009. május 14. 18:18
  „Ez semmi:
  A pickgyilkos leisztingerbanda, offshoros-genyvákkal, gergényi-kreténekkel nagyban játszik:
  http://zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=98880”
 • 1. sziszka1 2009. május 14. 16:45
  „Hogy fulladna bele a saját szemetébe, akik kiviszik és ott hagyják a szemetüket! Utána meg az adófizetők adóforintjaimból kell megtisztítani a területe, hogy utána elölről kezdődjön!

  Mocskos tetvek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő belterületi földutak

Makó - Húszmillió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően a nyáron aszfaltréteget kap a Kmetty, a… Tovább olvasom