Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Törőcsik Mari kapja idén a Páger-díjat

Makó - Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze kapja idén a Páger-emlékgyűrűt – azt a színészdíjat, amelyet a makói önkormányzat alapított a város szülötte, Páger Antal emlékére. Téni bácsi pecsétgyűrűjének mását a kitüntetett január 27-én veheti át a Hagymaházban Buzás Péter polgármestertől.
Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze kapja idén a Páger-emlékgyűrűt. A díjat hét évvel ezelőtt alapította Makó önkormányzata azért, hogy ily módon is kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt.

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész. Fotó: DM/DV

Maga a díj egyébként Téni bácsi kedvelt arany pecsétgyűrűjének mása, melyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el az önkormányzat évről évre egy példányban.

A kitüntetett személyéről ezúttal is rangos szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás, továbbá Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntött. A gyűrűt a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségen adják át.

Korábbi Páger-díjasok

2002: Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész
2004: Király Levente Kossuth-díjas, érdemes művész
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András érdemes és kiváló művész
2008: Törőcsik Mari Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze

A kuratórium ezúttal is egyhangúlag határozott, Törőcsik Mari pedig nagy örömmel és meghatódva fogadta a döntést. A hetvenkét esztendős művésznő, aki pályáját egészen fiatalon, a Nemzeti Színházban kezdte, több mint száz filmben játszott és pályafutása során nagyon sok rangos díjat, elismerést kapott, lapunknak elmondta: máig a legnagyobb színészek között tarja számon Páger Antalt, ezért különösen értékes számára a díj.

Személyes emlékek sokasága fűzi őt Téni bácsihoz, hiszen bár színpadon sohasem játszottak együtt, több forgatáson találkoztak, rengeteget beszélgettek és nagyon jó humorú, kedves embert ismert meg benne. Mi több, az arany pecsétgyűrűre is jól emlékszik – a díjat már csak ezért is különösen nagy becsben fogja tartani.

A díjátadó ünnepséget január 27-én, vasárnap délelőtt tizenegy órakor a szülőházon elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után tartják a Hagymaházban. Az emlékgyűrűt a város polgármestere, Buzás Péter adja át Törőcsik Marinak, majd Réz András beszélget vele a közönség előtt. A városi televízió aznap este hattól a Pacsirta című, 1963-ban forgatott film műsorra tűzésével tiszteleg Téni bácsi emléke előtt, egyúttal gratulál a díjazottnak – mindketten játszottak a filmben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőtlenítési katasztrófa árvíz után

Makó - Csanádpalota csődbe megy, ha ki kell fizetnie azt a 31 millió forintot, amit az a vásárhelyi cég követel a Maros-parti településtől, amelyik a 2006-os árvíz után végezte a fertőtlenítést a külterületi földeken. Tovább olvasom