Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Törvénysértően nevezték ki Horváth Zoltánt?

Makó - A közigazgatási hivatal Horváth Zoltán kinevezésének körülményeit kifogásolja, azt kéri, a megye írjon ki új pályázatot. Ám a Makói Oktatási Központ igazgatóját nem akarja fölmenteni az önkormányzat.
Horváth Zoltánt idén június 19-én választotta meg a Makói Oktatási Központ igazgatójává a megyei közgyűlés, három pályázó közül, zárt ülésen. Korábban megbízott igazgató volt Horváth. A döntéssel kapcsolatban a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételt tett. Eszerint a megye az igazgatóválasztáskor nem vette figyelembe a pedagógus-továbbképzésről és a -szakvizsgáról szóló 277/1997-es kormányrendeletet, amely azt írja, hogy ilyen esetben – ha azonos feltételekkel rendelkeznek a pályázók – azt kell előnyben részesíteni, akinek van pedagógus-szakvizsgája. A közigazgatási hivatal ezt azért tette szóvá, mert Horváth Zoltánnak a kinevezés idején nem volt meg ez a szakvizsgája. Most azt várják a megyétől, vonja vissza a kinevezést, és írjon ki új pályázatot az igazgatói posztra. De mindenképpen árulja el szeptember 30-áig, mit lép.

A törvényességi észrevételről szeptember 18-i, csütörtöki ülésükön tárgyalni fognak a megyei képviselők. Az előterjesztő, Magyar Anna elnök az előterjesztés szerint azt fogja javasolni a közgyűlésnek, ne fogadja el a közigazgatási hivatal észrevételét. A megyei vezetés értelmezése szerint az, hogy a szakvizsgával bíró pályázót előnyben kell részesíteni, nem jelentheti azt, hogy azt az embert kell kötelezően kinevezni. Másrészt viszont „a jelöltek nem rendelkeztek azonos feltételekkel, mert többek között a pályázatokat előzetesen véleményező bizottság csak egy pályázatot támogatott, így az elbírálás folyamán a Csongrád Megyei Közgyűlésnek nem kellett alkalmaznia a fenti jogszabályt" – vélte Magyar Anna.

A makói oktatási központ igazgatója azt mondja, amikor elvállalta a tisztséget, számított támadásokra is. Fotó: Szabó Imre
A makói oktatási központ igazgatója azt mondja, amikor elvállalta a tisztséget, számított támadásokra is. Fotó: Szabó Imre

A történet azért érdekes, mert a közigazgatási hivatal nem sűrűn fordul ilyesmivel a megyéhez. De most, hogy megtette, nem ismeretlen ajtón kopogtatott: a megyén a törvényesség őre, vagyis a mostani főjegyző Csonkáné Balda Ilona, aki korábban épp a közigazgatási hivatalban dolgozott. A közigazgatási hivatal vezetője viszont az a Siket Judit, aki korábban megyei főjegyző volt.

Mi történik, ha a megye tényleg elutasítja az észrevételt? – kérdeztük a közigazgatási hivataltól. Mint megtudtuk, az érintett megteheti, hogy nem változtat a kifogásolt döntésén, el is utasíthatja a hivatal megkeresését. Ám ha ez történik, a hivatal kezdeményezheti, hogy a törvénysértőnek tartott határozatot vizsgálja felül a bíróság. Valószínű, ebben az esetben is a bíróság dönt. Igaz, hogy mire a per jogerős ítélettel lezárul, az érintett várhatóan megszerzi azt a szakvizsgát.

– Számítottam arra, hogy támadások fognak érni – mondta lapunknak Horváth Zoltán. – Most is, ahogy az iskolában zajlottak a felújítások, jó néhány szakhatóság eljött ellenőrizni. Annak viszont örülök, hogy az iskolában minden rendben megy, hatvannal több diák jelentkezett hozzánk, 3 osztállyal többet tudtunk indítani. 

Olvasóink írták

 • 17. hz 2008. szeptember 19. 07:34
  „Egy iskolába jelentkező diákok nem igazán azzal foglalkoznak, hogy ki az igazgató. Azoknak a tanároknak kellene elhúzni, akik acsarkodásukkal tönkreteszik más tanárok, diákok hangulatát, jó érzését. Jól tenné már végre az igazgató, ha ezeket rúgná ki. Rossz nézni, hogy beviszik a gyerekek közé a vélt és valós sérelmeiket. Óvodás módon viselkednek, nem is hiszem el, hogy több diplomás tanárokról beszélünk. Ha baj lesz az iskolában ezek miatt lesz! Akkor követ el nagy hibát a vezető, ha ezeket nem távolítja el sürgősen.”
 • 16. hz 2008. szeptember 18. 16:29
  „Az igazgató kinevezése színtiszta politika, és a politika nevében el is kezdte a tisztogatást!
  Valaki nézzen utána kiket küldtek el az iskolából! Mindenkit aki baloldali érzelmű volt! Mi köze egy iskolának a politikához?! Kerülje el jó messzire! Egy baloldali érzelmű biztosan csak rossz lehet!

  Másik: valaki olvasta már a közoktatási törvényt? külön kiemeli, hogy egy ilyen iskolának nem lehet a neve az hogy .... Oktatási Központ!
  Már a neve is törvénytelen, mint sok más azóta hozott intézkedés is az intézményben!
  Még 2 év és a leendő diákok is meglátják mi folyik itt. Na, akkor nem lesz több gyerek. Most még az eddigi jó híréből megél az iskola, nehogy azt gondolja kedves igazgató úr, hogy az Ön áldásos tevékenysége miatt jött több gyerek!”
 • 15. Gyuree-nak 2008. szeptember 18. 15:16
  „Gyuri! Hány nő a nő?”
 • 14. Gyuree 2008. szeptember 17. 22:57
  „Hát persze, amikor Buzás csinál valamit, akkor az rögtön poliikai döntés, de ha a szent Magyar(kodó) Anna, hát az csak szakmai...Mellesleg általános iskolát volt értelme összevonni, mert csökken a létszám, meg a kálvin új épületére a pénzt is csak ekkora intézmény bírta elnyerni. De mikor nő a középiskolásaink száma nő, akkor mi a francér vonják össze őket (és persze rögtön kinevezik az új, baráti körükhöz tartozó embert - nem mintha másik oldal nem tenne ilyet, de ez nem ok arra, hogy megvédjük a fideszes csmö-t). Mellesleg az is fura hogy első nyilatkozatában ez a pofa rögtön csak azt hangsúlyoztatta hogy milyen fontos a vallás meg a polgári erkölcs...oké, de ez ebből a szempontból marha mindegy. Ha hittantanár akar lenni, húzzon el a szignumba, ha meg igazgató, akkor a dolgával törődjön (és például legyen egy nyomorult szakvizsgája, vagy ez túl nagy kérés?)”
 • 13. triatlonos 2008. szeptember 17. 18:01
  „A hozzászólásokből az jön leszámomra, hogy nem az igazgató személye a legnagyobb probléma, hanem az "anyagilag tehetősebb személy" számára az iskola 200 hektárjának a megszerzése. Más területen kell próbálkozni - Makó hamarosan fürdőváros lesz!”
 • 12. xyxyx 2008. szeptember 17. 10:21
  „Az előző alkoholista MSZ-és igazgatót sírjátok vissza?”
 • 11. !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2008. szeptember 16. 20:02
  „Nagyon komoly kis koma vagy TE macilaci.Csak Szoci vagy izzig vérig .Az oktatással kellene foglalkozni nem a párt hova tartozással te kis komoly Mszps.(Nektek az is baj ha valaki tisztességesen végzi a munkáját)Biztossan nem közületek való.”
 • 10. Egy tanári diplomás nem tanár 2008. szeptember 16. 15:34
  „Az persze smafu, a tisztelt fórumozóknak, és a T. KH-nak, hogy kicsiny városunkban jogszabályt sértve nincs technika oktatás felső tagozatban. Ki fog villanyt szerelni nektek, Paja? Mert ő intézte, hogy a számítástechnika mindenekelőtt, de a NAT előírja a Technika és életvitel tárgy tanítását. Nosza meg is kapták a kis nebulók ugyanazt a jegyet, amit informatikából. Ez persze nem törvénytelen ugye?”
 • 9. macilaci 2008. szeptember 16. 12:27
  „!7. hozzászólás !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2008.09.16. 10:17
  Figyusz félnótás !
  Ne foglalkozz azzal.hogy én kinek vagyok a rokona,elvtársa !!!Mellőzd a személyeskedést !!!!!
  Attól,hogy neked nem tetszik a véleményem,a tények még tények!!!”
 • 8. banduska 2008. szeptember 16. 11:22
  „A polgármeseter úr már annak idején kijelentette, hogy a parlamentig visszi az ügyet!
  A bal oldal csak nem nyukszik bele,hogy nem az ő emberei irányitják az iskolát!!!
  Hagy vezesse az iskolát amig jól végzi a dolgát, miért kell támadásokat végezzni ellene?”
 • 7. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2008. szeptember 16. 10:17
  „Kedves Macilaci!Te biztossan a Buzás ,és Molnár elvtársaknak közeli rokona vagy.1 értsél meg te drága elvtárs,a fiatalokké a jövö ti mehettek ahava akartok,a gibucokba panaszra.A Horvát Zolinak meg kitartást kivánok.Molnár elvtársnak fáj ez legjobban,mivel kiesett a csöcs a szájábol.A pofozkodást még eltudta sikálni a pártja.Ehez már kevesebbek a párt vonalak.”
 • 6. macilaci 2008. szeptember 16. 09:44
  „""" Számítottam arra, hogy támadások fognak érni - mondta lapunknak Horváth Zoltán. - Most is, ahogy az iskolában zajlottak a felújítások, jó néhány szakhatóság eljött ellenőrizni.""
  Ennek nagyon gazda ízű felhangja van...A közpénzek felhasználásának, a munkavédelem és egyéb ilyenkor érvényes előírások betartásának ellenőrzése természetes.Vagy Önnek,Ön miatt,ez nem ?.Mint
  Az Ön kinevezésének....viszont egyértelműen politikai és nem szakmai indoka van,volt.Mert,ugye a politikai és egyéb hovatartozását Ön sem kívánja vitatni.
  Az Ön kinevezéséhez hasonló események,folyamatok zajlottak le Szentes és Hódmezővásárhely esetében is...
  Érdekesw folyamatok....Önmagukért beszélnek....
  Nem az Ön személyével van problémám,hanem a megbízói politikai erkölcsével.”
 • 5. triatlonos 2008. szeptember 16. 09:13
  „Az tény, hogy Horváth Zoltán megjelenése felkavarta a Szentpéteri utáni időszakban egyre jobban "algásodó" állóvizet. Az is tény, hogy az első megbizása politikai alapon történt, de most pályázaton nyert. Egy sikeresen működő iskolának csak az egyik feltétele egy alkalmas igazgató, de kell hozzá egy kiváló Tantestület- ami ebben az iskolában adott. Nem elhanyagolható feltétel a "tudásvággyal vértezett" tanuló sem, akiből jelenleg igen kevés van az iskolában, de reményeim szerint a nagyszerű képességekkel rendelkező általános iskolai igazgató egyre jobb "alapanyagot" biztosit ennek a többre hivatott középiskolának.”
 • 4. Tititi 2008. szeptember 16. 08:32
  „Tévedések elkerülése végett az igazgatót nem az MSZ nevezte ki, hanem a Fideszes többségű Csongrád Megyei Közgyűlés. Nem törvénytelen a Kinevezés, csak az MSZP-nek nem tetszik.”
 • 3. rade 2008. szeptember 16. 08:14
  „Az MSZP-nél a régi reflexek működnek cipészből miniszter, fából vaskarika és még minden sorolhatnám.”
 • 2. 4 2008. szeptember 16. 07:27
  „Egy Mszp-s vezetésű városban nem is vártunk mást, csak csalás útján tudnak hatalmon maradni és baráti köreiket a jobb pozíciókba beemelni. Mivel aki ma Magyarországon újjat húz az Mszp-s talpig becsületes képviselőivel, vagy a még becsületesebb miniszterekkel azok könnyen a padlón találják magukat, de számíthatnak a teljeskörű ellenörzésekre. (APEH, VÁM,Nemzetbiztonsági hivatal ....stb.)”
 • 1. LukSzusz 2008. szeptember 16. 07:07
  „Ki ez a majom? Én nem ezért veszek DM-t.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétélű kerékpárút Makón

Makó - Közel tíz kilométernyi bicikliút épül Makó utcáin uniós pénzből. Biztonságosabb lesz a… Tovább olvasom