Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Tóth Ferenc 80 éven túl is ír

Makó - Megyei Prima díjjal tüntették ki a hét végén Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatót, a makói helytörténet mindentudó kutatóját. Három múzeumot alapított, csak az interneten hétezer oldalnyi írása olvasható, de túl a nyolcvanon sem pihen: szeretné megírni a város művészettörténetét is.
Makón azt mondják, amit Tóth Feri bácsi nem tud a városról, azt nem érdemes tudni. A polihisztor szellemiségű helytörténeti kutató, egykori múzeumigazgató munkásságát a hét végén a Demján Sándor nagyvállalkozó által alapított Prima Primissima Díj mintájára három éve Csongrád megyében is kiosztott helyi díjjal is elismerték. A kitüntetést itteni vállalkozók, bankárok és a szegedi önkormányzat támogatásával adják át olyan köztiszteletben álló embereknek, akik a művészet, a tudomány és a kultúra fejlődését szolgálják politikamentesen. A díjazottak egymillió forint készpénzt, valamint Kligl Sándor szobrászművész kisplasztikáját kapták meg – Tóth Ferencé most ott áll az íróasztalán.

A tősgyökeres makói Tóth Ferenc eddigi életútja olyan gazdag, hogy nehéz összefoglalni dióhéjban. Három múzeumot alapított: Makón a József Attila nevét viselőt és az irodalmi emlékhely Espersit-házat, valamint Ópusztaszeren a hagymás házat, emellett fáradhatatlan kutatómunkájának gyümölcseként többpolcnyi általa írt és szerkesztett kötet dolgozza fel a város múltját.

Amit Tóth Ferenc nem tud a városról, azt nem is érdemes tudni – tartják a makóiak. Fotó: Frank Yvette
Amit Tóth Ferenc nem tud a városról, azt nem is érdemes tudni – tartják a makóiak.
Fotó: Frank Yvette

Mindegyik kedves a számára, de amikor azt kérdeztük, melyikre a legbüszkébb, azokat említette, amelyek legutóbb jelentek meg: a Makó Monográfia néprajzi kötetét és a centenáriumi József Attila-könyvet. Munkái közül egyébként hétezer oldalnyi már a világhálón is olvasható.

Helytörténet iránti érdeklődése két egyetemi professzornak köszönhető: Bálint Sándornak és Eperjesi Kálmánnak, akik – mint fogalmazott – egész életét meghatározták. Természetesen most, nyolcvanon túl sem a babérjain ül: éppen Csepregi Imre pápai prelátus 1944 és 1953 közötti, izgalmas kordokumentumként olvasható naplóját rendezi sajtó alá. Mit szeretne még megírni? Makó művészettörténetét. A téma régóta érdekli, a makói gimnáziumban tanított is művészettörténetet – a kötet egy része már a számítógépében van.

Olvasóink írták

 • 2. Doco 2008. december 01. 16:41
  „Nagyon jó a cikk, de sajnos nem tesz említést az említett kötetek internetes elérhetőségéről.
  Ezt a hiányosságot pótlom nektek!
  www.sulinet.hu/oroksegtar
  Itt Tóth Feri Bácsi által szerkesztett sok-sok köteten kívül további több száz hasznos kötet TELJES tartalmát el tudjátok olvasni.
  Jó böngészést!”
 • 1. zolcsi44 2008. november 27. 14:17
  „Feri bácsi kivánok még nagyon sok egészségben eltöltött boldog évet. Kivánom, teljesüljenek vágyai, irja meg könyvét mindannyiunk örömére.
  AVE.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilárd burkolatot követelnek Maroslelén

Maroslele - Sajátos módon tiltakoznak a maroslelei Rózsa utca végén lakók az ellen, hogy még mindig… Tovább olvasom