Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Tóthné Libor Mária 10 éve nem vett boltban pékárut

Szeged - Olvasóink szavazatai alapján, egy szakértő zsűri közreműködésével, vaktesztes kóstolással fogjuk megválasztani hamarosan a Délmagyarország kenyerét. A zsűri egyik tagja Tóthné Libor Mária, a makói Limara Péksége gasztroblog szerzője - ő többek között arról vall most, mi a jó kenyér titka.

Sokan azt gondolják, a gasztrobloggerként és szakácskönyvszerzőként is ismert Tóthné Libor Máriának azért vált szenvedélyévé a kenyérsütés, mert megunta a sok kenyérnek látszó valamit, amit manapság az üzletekben lehet kapni. Valójában ez ahhoz köthető, amikor jó pár évvel ezelőtt édesanyja megajándékozta őt egy kenyérsütő géppel. A gépben persze csak néhány kenyér sült, de arra pont elég volt, hogy ezt követően ez legyen a hobbija. Ma már ennél persze jóval többről van szó.

„Beleszerettem a dagasztásba, a frissen sült kenyér illatába. Ma is csodálattal tölt el, ahogy a liszt, a víz és a kovász a kezem alatt életre kel, és közben fontos lett az is, hogy adalékoktól mentes, minőségi kenyeret tegyek a családom elé az asztalra" – meséli.
 

Tóthné Libor Mária. Fotó: DM
Tóthné Libor Mária. Fotó: DM


Hogy miért fontos számára a jó kenyér? Azt mondja, azért, mert a kenyér maga az élet, az egyik legősibb táplálékunk, még az imádságunk is vele kezdődik, sőt számtalan szólás, közmondás tárgya is. A világ minden pontján fogyasztjuk nap mint nap, reggel, délben, este. Van egy mondás, miszerint ha kenyered van, három dolgot ehetsz: a belét, a héját és a kenyeret. A jó kenyér pont ilyen, önmagában is finom, ízletes – teszi hozzá. A finom kenyérhez szerinte nem kell sok alapanyag, csak liszt, víz, só és kovász. Az viszont nagyon fontos, hogy ezek minőségi alapanyagok legyenek. „A liszt, amiből a kenyeret dagasztjuk, adalékoktól mentes legyen, és a kenyér kovásszal készüljön. A kovász a kenyér lelke!" – hangsúlyozza.

A makói gasztroblogger úgy emlékszik, jó 10 éve nem vett boltban kenyeret, csakis saját sütésű kenyeret, péksüteményt, kalácsot fogyasztanak otthon. Persze előfordul, hogy vendégségben vagy étteremben bolti kenyérrel kínálják, de szerencsére nagyon sok barátját, ismerősét megfertőzte már a házi kenyérsütés szenvedélyével, és egyre több étterem kínál vendégeinek saját sütésű kenyereket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 mázsa búza

A makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör 10 mázsa búzát ad a Magyarok Kenyere programnak. Tovább olvasom