Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tóthné nem lát esélyt a munkára

Makó - Bajban van az a csökkent munkaképességű makói asszony, akit elbocsátottak a Szefo helyi üzeméből. A 100 százalékos rokkant Tóth Jenőné nem tudja, miből fizeti vissza lakáshitelét. Szerinte a városban nincs más munkalehetőség az ilyen súlyos fogyatékkal élőknek.
Kilátástalannak tartja helyzetét a makói Tóth Jenőné, aki nemrégiben veszítette el állását a Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. makói részlegénél. Ez komolyan érinti egzisztenciáját, hiszen 100 százalékos rokkant, és úgy véli: a városban nincs más munkalehetőség az ilyen súlyos fogyatékkal élőknek.

– Nem értem, hogy miért tettek utcára, csak annyit mondtak, hogy gazdasági nehézségek miatt nem mehetek többet dolgozni. Ezt igazságtalannak tartom, mert a múlt év végén az igazgatóság megígérte, hogy senkinek sem szűnik meg az állása. Erre alapoztam, amikor tavaly többmilliós hitelt vettem fel – mondta az asszony. A hitelt azért vállalta, hogy saját nevére írathassa a megörökölt, testvéreivel közös lakását, különben a lakhatása is bizonytalanná vált volna. A havi törlesztőrészlete 30 ezer forint, a nyugdíja pedig alig több 60 ezernél. Eddig szépen kijött a 7 órás munkával megkeresett havi 50 ezer körüli fizetéséből és az állandó járandóságából, de most nem tudja, mi lesz.

Tóth Jenőné huszonegy éve százszázalékos rokkant. A szerző felvétele
Tóth Jenőné huszonegy éve százszázalékos rokkant. A szerző felvétele

Rokkantsága miatt nem is jelentkezhet más munkakörre – még 1987-ben, fiatalasszonyként kapott agyvérzést, azóta háziipari bedolgozóként, 2001-től, a Szefo Makóra településétől pedig a cég alkalmazottjaként dolgozott. Mivel fél oldala csaknem teljesen lebénult, fonalgombolyítást végezhetett – ezt a feladatot egy kézzel is el tudta látni. Úgy véli, hasonló munkára máshol nem számíthat.

– A gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulása miatt 226 fős kollektívánkból az elmúlt fél év során 26-tól kényszerültünk megválni, ez ennyi idő alatt nem nevezhető csoportos létszámleépítésnek. Jelenleg a támogatási rendszer sem kedvez az állandó rokkantsági ellátásban részesülők foglalkoztatásának – mondta megkeresésünkre Kiss Sándor, a társaság igazgatója, aki utalt rá: a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkáltató nem tehető felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért.

Az államtitkár beígérte

Több intézkedéssel és pénzügyi támogatással kell segítenie a kormánynak a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási lehetőségeit – közölte a kormányzati szándékot májusban Simon Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára. Úgy véli: tarthatatlan, hogy 700-800 ezer magyar érintett mindössze 10 százalékát foglalkoztatják.

Olvasóink írták

 • 12. triatlonos 2008. július 22. 17:39
  „Tisztelt De Jure!
  Ön a SZEFO Zrt. fogadatlan prókátoraként elmondja, hogy mi a közgazdaságtan. Ez a Zrt.társas vállalkozás, és a tevékenysége: haszonszerzés céljáből hosszútávon végzett tevékenység! Mert minden vállalkozásnak ez a célja. A hozzászólók pedig elmondják az egyéni sérelmeiket, ami nekik fontos, és úgy gondolják, hogy igazságtalan.
  Tudom, hogy most szabadrablásos kapitalizmus van, de azt szeretnénk, ha csak normál kapitalizmus lenne. Senki sem sirja vissza a régi korokat, meg talán Kádárt sem, de remélem azzal Ön is egyet ért, hogy ha egy kicsit hozzáértőbb vezetőink lettek volna ´90 óta, akkor már régen nem itt tartanánk. Vagy az is lehet, hogy nagyon is tudták, hogy mit akarnak: a hatalmat! A jelenlegi politikának nem az a célja, hogy az emberek jobban éljenek, hanem az, hogy a kb. 800000 legszerencsétlenebbnek minél többet igérni, amit aztán nem tartanak be, és igy gyarapodhat egyes emberek vagyona évi 30-50 milliárddal!”
 • 11. De Jure 2008. július 22. 07:58
  „Tisztelt Triatlonos!

  Elsősorban nem értem, hogy a hozzászólása miként kapcsolódik a témához, illetve az én hozzászólásomhoz!?
  Másodsorban pont a hasonló gondolkodású emberek fogják vissza ezt az országot, azt olyan emberek akiknek még mindig feldolgozhatatlan az, hogy vége a nagy szocializmusnak és mostmár "szabadrablásos kapitalizmus" van, ha tetszik, ha nem...
  Kádár János már nem fog feltámadni, a kenyér már nem lesz 1,5 Forint, az állam többé nem fog 100%-os foglalkoztatást hazudni.”
 • 10. triatlonos 2008. július 21. 20:59
  „Tisztelt De Jure!
  Érdekes ember lehet Ön, mivel "elmondja a verset, felmondja a leckét", mint az iskolában a jó gyerek, és azokat a hozzászólókat enyhén szólva "lefikázza", akik a gyakorlati tapasztalataikat irják le! Szeretném tájékoztatni, hogy egy működő országban csak az számit tudásnak az iskolában, amit a tanuló a gyakorlatban is meg tud csinálni! Ott bizonyára Ön gyengén teljesitene, de erre nem is gondol, mert Önnek megfelel ez a nem működő szabadrablásos kapitalizmus is!
  A közgazdasági eszmefuttatása meg egyenesen félelmetes, ebből még a nagyok is épitkezhettek volna!
  Remélem nincs harag, ez csak egy ostoba vélemény volt!”
 • 9. De Jure 2008. július 21. 19:33
  „Kedved Lokálpatrióta, Királyné Erika és a többiek!

  Szomorúsággal tölt el a hozzánemértő emberek értelmetlen vádaskodása...
  Igen kaptak támogatást, ugyanis a Magyar Állam támogatja -ha csak papíron is- a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását. Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy megértse valaki azt, hogy a vállalatoknak - jelen esetben a Szegedi SZEFO zrt.nek- vannak kiadásaik és vannak bevételeik. A bevételekek a dolgozók produktumának köszönhetően tudják realizálni, na most ha valaki megválozott munkaképességűeket alkalmaz, akkor ez valószínűsíthetően kevesebb lesz mintha egészséges embereket alkalmazna, és a támogatás ezt hivatott kompenzálni. Mondjuk nem is értem, hogy ezt miért próbálom megmagyarázni ennyi ostoba önjelölt igazságosztónak...”
 • 8. kiralyne erika 2008. július 19. 23:22
  „Minden munkahelyen pofára mén a dolog még a Főníxbe is de remélem egyszer ők is munkanélkülivé válnak!!!!!!!!!”
 • 7. fjeiwo 2008. július 14. 21:19
  „2., 4.: Nosza, előttetek is, mint a szefo előtt, nyitva áll ugyanaz a támogatási forma. Akreditáltassátok a cégeiteket/munkahelyeteket sokszázezer ft-ért, és hozzájuthattok a hőn áhított támogatásokhoz. Csak azzal nem csak a pénz jár ám, hanem a különböző hatósági ellenőrzések sora, amin napról-napra meg kell felelni. Ha annyira sajnáljátok, miért nem hoz létre a makói önkormányzat egy Kft-t megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására? Ja? Akkor nem lehet a Szefora mutogatni, hogy miért nem oldja meg ő? Nektek kéne munkáért szaladgálnotok? Ez már kényelmetlen lenne így? Hány megváltozott munkaképességűt foglalkoztat Makó város önkormányzata és a hozzá tartozó társaságok? És a makói vállalkozások? A makói közhivatalok? Ezek a lényeges kérdések.”
 • 6. Lokálpatrióta II 2008. július 11. 08:09
  „xyz33-nek teljesen igaza van! Édesanyám is ott dolgozott, és hihetetlen dolgokról mesélt... valóban minden pofára megy / ment, de édesanyám ezt nem vállalta tovább és önként kilépett. Ezután ki akarta váltani a munkavállalói kiskönyvét, mert úgy alkalmazta volna egy makói cég. Mit ad a jó istenke: kiderült, hogy papíron a tavaji évben MINDEN szefó-s dolgozó kapott 20.000 Ft támogatást. A dologgal csak az a baj, hogy erről az általunk megkérdezett 20 emberből senki sem tudott!!!! Akkor hová lett 200 ember támogatása???????? Ezzel kellen inkább foglalkozni...”
 • 5. xyz33 2008. július 10. 10:03
  „Magyarok:rosszul hallottad!!!Van olyan, aki alig hiányzott, dolgozott rendesen munkakezdéstől a végéig, mégis kirugták, aki meg pofázik és ny@alja a vezetők seggét az meg marad, és ráadásul még nem is dolgozik. Pofára megy. Ha nem tetszel, mehetsz.”
 • 4. makói 2008. július 10. 08:41
  „GIH ebben igazad van ,de ha tudunk adományt gyűjteni külföldre ,kupakokat beteg gyerekeknek stb. akkor miért nem fog össze a város a saját lakosáért?Ne érts félre nem sajnálom azoktól akik eddig megkapták,sőt én is rengeteg kupakot adtam beteg gyerekek javára,de adnák ennek az asszonynak is ,ha lenne hova.”
 • 3. GIH 2008. július 09. 22:10
  „Valahol el kell dönteni, hogy mi a fontosabb 26 ember vagy 1300 ember munkahelye...”
 • 2. magyarok 2008. július 09. 20:03
  „Tényleg nem ártana ha az ilyen embereket nem kirúgnák hanem inkább még sokkal sokkal többet vennének fel... Bár azt hallottam azokat rúgták ki akik sokat voltak indolkatlan betegszabadságon”
 • 1. makói 2008. július 09. 16:00
  „Lehetne egy gyűjtést szervezni neki elvégre makói és ne csak vidékre vándoroljon az adományunk!!!!Tehetnénk makói polgárért valamit nem ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Marost átúszva sértett határt egy szerb férfi Nagylaknál

Nagylak - Vasárnap este a Marost úszta át egy szerb határsértő, hogy Magyarország területére jusson.… Tovább olvasom