Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Tovább kutat a TXM Makón

Makó, Budapest - A Makó-árokban gáz után kutató TXM Kft. eddigi munkájának elismerése volt, hogy anyacége, a Falcon Oil and Gas bejelentette: Budapestre telepíti afrikai és ausztráliai projektjének műszaki vezetését is.
Szabó György, a TXM igazgatója lapunknak azt mondta, a bejelentést a tőzsdének szánták. Valójában a dél-afrikai projekt ügyeit és az észak-ausztráliai kutatás tennivalóit már jó ideje innen vezénylik. A pénzügyeket Dublinban intézik.

A makói kutatásokra nézve ennek a változásnak nincs jelentősége. Májusban volt 5 éve, hogy a TXM 35 évre szóló termelési engedélyt szerzett, bányatelket alapított Makónál a nem hagyományos szénhidrogénmező fölött. Az első fúrások nem hozták meg a várt eredményt, ezért a két partner, az ExxonMobil és a Mol felhagyott a kutatással. A TXM új partnert talált, a részben orosz tulajdonú szerb NIS cég személyében.

A kutatás tovább folyik: meg akarják találni a különleges rétegben meglapuló márgagáz kitermelésének ideális technológiáját. Közben a Méltányosság Politikaelemző Központ és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezet bevonásával párbeszédet kezdeményeztek a zöldszervezetekkel.

Szabó György érdeklődésünkre azt mondta, a természetvédők által kiválasztott szakértő most tanulmányt készít a makói kutatásokról, ezt meg fogják tárgyalni a zöldekkel. A szakértői díjat letétbe helyezik, akkor kapja meg a kutató, ha a zöldek minden kérdésükre választ kaptak. A cég ezzel azt akarja elérni, hogy a környezetvédők ne az alapján ítéljék meg a munkáját, hogy mi minden történt régebben Amerikában a nem konvencionális gázkitermelés terén.

Olvasóink írták

 • 3. öregvegyész 2012. július 05. 11:19
  „Elolvastam a publikált munkaanyagokat. Hát nem sok megfogható van bennük. A szakértői kérdések közül nagyon tetszik .pl
  - milyen radioaktivitás van
  -Paks vagy palagáz?
  Valahogy úgy tűnik az egész nem halad,mert senki sem ad, képes adni konkrét véleményt. Közben állítólag 7 kút termel,de de hogy mennyit?
  Én azt látom az egész nem igen halad és ebben változás nem várható.
  Szeretném külön kiemelni nagyra tartom a Madártani Egyesület meghívását.”
 • 2. öregvegyész 2012. július 05. 10:26
  „Nekem az első három sor tetszik a legjobban...... A szövetség a lényeg az olaj csak ürügy, Szabó úr meg időnként megjelenik délibábos gondolataival. Mit mondott a zöldeknek ha nem történt semmi? Ennyire zöldek?”
 • 1. deszkás 2012. július 05. 08:23
  „Mintha nem tudnánk hogy NEM KELL A MEZŐ FELETT LENNI A FÚRÁSJOGNAK! Szabó úr a rézsű fúrás 1000 éves!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghirdették az ifjúsági Pulitzer-díj pályázatát

Idén is középiskolások és egyetemisták pályázhatnak a makói ifjúsági Pulitzer-díjra – a legjobbak jutalma 100 ezer forint és egy szobrocska. A versengés egyre népszerűbb, tavaly 30-an jelentkeztek a felhívásra. Tovább olvasom