Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Tovább oktatja Vajda a szorobán használatát

Makó - Több mint tizenöt esztendeje igyekszik elterjeszteni egy távol-keleti eredetű számolóeszköz, a szorobán használatát a makói Vajda József és felesége. Szerte az országban több ezren tanulták meg tőlük, mire jó – Makón továbbra sem alkalmazzák egyik iskolában sem.
Jelenleg is folyik a makói Első Szorobán Alapítvány egyik nyári tanfolyama, melynek hallgatói – az országban egyedülálló módon – egy különleges, távol-keleti eredetű számolóeszköz, a szorobán használatát sajátíthatják el. Az abakuszok között számon tartott, fagolyós eszközzel az alapítványt több mint tizenöt esztendeje életre hívó Vajda házaspár egy ismeretterjesztő tévéfilm révén ismerkedett meg. Segítségével akár a még írni-olvasni sem tudó gyerekek is játszva tanulhatnak meg villámgyorsan számolni, aki pedig már iskolás, mivel egyfajta vizuális segédeszközt is kap hozzá, könnyebben boldogul a matekkal. Az igazán profi szorobánosok persze már eszköz nélkül, fejben számolnak vele, ahogyan mondjuk a vaksakkot is művelik egyes sakkozók.

Vajda József, kezében egy szorobánnal. A szerző felvétele
Vajda József, kezében egy szorobánnal. A szerző felvétele

Vajda József akkor, amikor a filmet látta, éppen könyvtárosként dolgozott, és addig kutatott, amíg megtalálta Paksy Sándort – akkoriban ő volt az egyetlen, aki Magyarországon foglalkozott ezzel. Neje hamarosan részt vett az első szorobántanfolyamon, ő pedig – bicikliküllőkből – elkészítette az első eszközt. Nem sokkal később megírták az első munkafüzetet. Azóta ezekből újabbak és újabbak születtek, van már angol és német fordításuk is, mi több, már az interneten is vállalják az érdeklődők oktatását. Ennek révén volt már szerbiai, szlovákiai, romániai, sőt amerikai tanítványuk is. Az elmúlt bő tizenöt évben ezrek tanultak tőlük valamilyen formában. A makói pedagógus azt mondja: a négyszázötven éves, egyszerű számológép használata – persze javarészt az ő munkájuktól függetlenül – világszerte terjed, itthon azonban megállt a diadalmenet, továbbra is csak az iskolák nagyjából harmada él vele. Ennek, úgy gondolja, elsősorban anyagi okai vannak.

És hogy mennyire igaz az a mondás, amely szerint senki sem lehet próféta a saját hazájában: Makón nincs iskola, amely tanrendjébe vette volna – pedig a szorobán négy évvel ezelőtt megkapta a szakma legrangosabb díját, Az évszázad taneszköze kitüntetést. 

Olvasóink írták

 • 4. Jné Kati 2008. november 04. 22:57
  „A gyors műveletvégzést segítő szorobán egy bizonyos fokú jártasság megszerzése után kiterjeszthető más matematikai műveletek végzésére is és tényleg hihetetlen gyors fejszámolást eredényez később az eszköztől elszakadva is. Ezt tapasztaltam tanítóként, így szívesen beépíteném óráimba az eszközt, ám tanításához hiányzik a módszertani ismeret. Szakirodalmához hozzájuthatok a Vajda házaspártól, mert a könyvesboltokban nem kapható egyik kiadvány sem. Érdekelne a távtanulási lehetőség is, szeretnék róla bővebb információt kapni.”
 • 3. Mné Tünde 2008. október 21. 23:28
  „Ez egy nagyon hasznos eszköz.A lányom harmadik éve tanul vele számolni,és le vagyok nyűgözve ahogy,és amilyen gyorsan tud számolni.Én nagyon szeretném ha álltalános iskolában csak ezzel az eszközzel tanulnának számolni,ugyan is ez készteti a fejszámolásra a gyerekeket,és megtanul tényleg számolni.Sajnos Zomboron is csak Magdika foglalkozik vele./tudomásom szerint/Egy személy nem tud mindenkit tanítani,de remélem lessz aki tovább viszi.”
 • 2. Beth 2008. szeptember 04. 22:01
  „szívesen megtanulnám!”
 • 1. v.attila 2008. szeptember 03. 09:59
  „Szorobán abszolult könnyű, hasznos számoló eszköz.Sajnálom hogy ilyen kevesen helyen tanítják.Én 10 éve tanultam.Nagyon gyorsan lehet vele számolni,játsszva tanultam én is.Ami még fontos szerintem eltérő a számológéptől! itt az ember megtanul számolni .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szotszkov Krisztián nyert a Megasztárral

Makó - Bár a budapesti, második fordulóból már nem jutott tovább, mégis úgy érzi, nyert a… Tovább olvasom